18 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 5000€ στον 63χρονο κυνηγό που σκότωσε την σκυλίτσα «Λίζα» στο Μανταμαδο το 2012

Με ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε σήμερα και από το Εφετείο Μυτιλήνης ο 63χρονος κυνηγός ο οποίος εκτέλεσε έναν θηλυκό αδέσποτο σκύλο, την Λίζα, στις 2 Φεβρουαρίου του 2012 στην αυλή της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στον Μανταμάδο Λέσβου.
Της Ελένης Ηλιοπούλου


Με ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε σήμερα και από το Εφετείο Μυτιλήνης ο 63χρονος κυνηγός ο οποίος εκτέλεσε έναν θηλυκό αδέσποτο σκύλο, την Λίζα, στις 2 Φεβρουαρίου του 2012 στην αυλή της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στον Μανταμάδο Λέσβου και απείλησε τον ιερέα π. Χρήστο Τσιτμηδέλλη, επειδή υπερασπίστηκε το ζώο, αντέδρασε και στην συνέχεια τον κατήγγειλε στην Αστυνομία.


Θυμίζουμε ότι ο δολοφόνος του ζώου – γνωστός νταής της περιοχής – καταδικάστηκε πρωτόδικα στις 4 Ιουνίου του 2015 με χρηματική ποινή 5.250 ευρώ και ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή (εξαγοράσιμη) από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης.

Παράλληλα του επιβλήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015 και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ – όπως ορίζει η νομοθεσία – χάρη στις άοκνες προσπάθειες του αυτόπτη μάρτυρα και ιερέα, που κατήγγειλε το έγκλημα και δεν λύγισε στις πιέσεις αν και η τοπική κοινωνία στράφηκε εναντίον του παπά και όχι κατά του δολοφόνου του σκύλου. Φυσικά για την επιβολή του διοικητικού προστίμου – γιατί η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν είναι πάντα δεδομένη – συνέβαλε τα μέγιστα ο φιλοζωικός σύλλογος Λέσβου «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης».

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο δράστης κατά την απολογία του στις 4 Ιουνίου του 2015 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης έπεσε σε αντιφάσεις. Αρχικά είπε ότι είχε μαζί του την καραμπίνα και εκτέλεσε το ζώο επειδή του επιτέθηκε, ενώ μετά από τις ερωτήσεις της έδρας ισχυρίστηκε ότι το σκυλί τον δάγκωσε, αφού τον ακολούθησε μέχρι το αυτοκίνητο του και εκεί καθώς ήταν η Λίζα γαντζωμένη πάνω στο πόδι του κατάφερε να βγάλει την καραμπίνα και να την πυροβολήσει!

Μάλιστα για να δικαιολογήσει τις πράξεις του ο δράστης δήλωσε τότε ότι είναι 45 χρόνια κυνηγός! Το δικαστήριο που δεν πείστηκε από τα ψεύδη του τον καταδίκασε χωρίς να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά για την θανάτωση του ζώου, την παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Ο κυνηγός έφερε μαζί του για να τον υπερασπιστούν κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αν και δεν ήταν στον τόπο του εγκλήματος δικαιολόγησαν την εν ψυχρώ εκτέλεση του ζώου, επειδή τα αδέσποτα κάνουν ζημιές και τους τρώνε τα πρόβατα!

Φυσικά τα επιχειρήματα τους έπεσαν στο κενό και ο δράστης καταδικάστηκε παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» όπως εξήγησε στο
www.zoosos.gr ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας πρόεδρος του φορέα.

Ο δράστης άσκησε έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης αλλά η Λίζα δικαιώθηκε έστω και τρία χρόνια μετά την δολοφονία της. Θυμίζουμε ότι ο δολοφόνος του ζώου είχε επιτεθεί στον π. Χρήστο στον ιερέα της μονής, το πείσμα του οποίου δικαίωσε το ζώο, καθώς δεν λύγισε στις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας για να αποσύρει τις κατηγορίες.

Όμως η υπόθεση της επίθεσης προς τον ιερά, που τον υπερασπίστηκε ο στρατιωτικός Μισαήλ Φαρσακόπουλος, ο οποίος βλέποντας τι συμβαίνει μπήκε στην μέση και προστάτεψε τον παπά απωθώντας τον εκτελεστή, θα εκδικαστεί σε νέα δίκη. Θυμίζουμε ότι ο 63χρονος δράστης λίγες ώρες μετά το έγκλημα – όταν έληξε το αυτόφωρο – έλεγε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από ανθρώπους που ο ιερέας έβαλε να τον δείρουν για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Εντούτοις ουδέποτε μπόρεσε να αποδείξει τους ψευδείς ισχυρισμούς του.

Η βεβαίωση του διοικητικού προστίμου ύψους 30.000 ευρώ - τόσα χρόνια μετά το έγκλημα - είναι ουσιαστικά μια μεγάλη επιτυχία όσων μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων στο νησί καθώς οι αρμόδιοι πολύ συχνά δεν κάνουν ό,τι ορίζει η νομοθεσία, αν και είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να το πράττουν.

O κ. Μποτετζάγιας εξήγησε μιλώντας στο www.zoosos.gr ότι το πρόστιμο αυτό δικαιώνει και όλους εκείνους που αποτελούν την Πρωτοβουλία Πολιτών «Δικαιοσύνη για τη Λίζα» οι οποίοι πάλεψαν και για να λογοδοτήσει ο δράστης αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι δηλαδή η κακοποίηση των ζώων, αδέσποτων ή μη, δεν είναι πλέον ανεκτή στη Λέσβο.

Πηγή zoosos.gr