Συμβαίνει στην Λέσβο: Είναι 115 χρονών, πρόσφυγας από τη Συρία και θέλει μόνο να δει τα παιδιά της [vid, pics]

Την κουβάλησε στην πλάτη τους ένας Σύριος πρόσφυγας καθώς πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία και μετά μέσω θάλασσας στην Ελλάδα.


Είδε την Οθωμανική Αυτοκρατορία να διαλύεται, έζησε δύο παγκοσμίους πολέμους, ήταν 21 ετών όταν ιδρύθηκε η ΕΣΣΔ και γεννήθηκε όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε ο Θίοντορ Ρούσβελτ. Η Έιντα είναι 115 ετών από τη Συρία και τώρα βρίσκεται στη Λέσβο περιμένοντας το πλοίο για την Αθήνα. 

Η οικογένειά της βρίσκεται στη Γερμανία, όπου θέλει να φτάσει και η ίδια. Όμως οι Αρχές στη Λέσβο της λένε πως υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά της και ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει για τον Πειραιά. Η τελευταία της επιθυμία; «Το μόνο που θέλω πλέον από τη ζωή, είναι να ξαναδώ τα παιδιά μου» λέει η Έιντα. 

Το ταξίδι είναι απίστευτο, καθώς έφτασε στη Μόρια πριν από ένα μήνα περίπου, αποκλειστικά και μόνο χάρη στη βοήθεια μιας πανταμελούς οικογένειας και πιο συγκεκριμένα του πατέρα, αυτής της οικογένειας.

Ο αφανής ήρωας, λέγεται Άχμεντ. Ταξίδεψε από το Κομπάνι, στα βορειοδυτικά της Συρίας, για τρεις ώρες, μέχρι το χωριό της Έιντα, πριν από έξι μήνες που ξεκίνησαν το ταξίδι. Το πάθος να φύγουν από τη μαρτυρική τους πατρίδα, αλλά και η υπεράνθρωπη προσπάθεια μερικών προσφύγων, αντικατοπτρίζεται σε μία μόνο κίνηση του Άχμεντ. Την κουβάλησε για εκατοντάδες χιλιόμετρα στην πλάτη του! 

«Το ξέρω ότι σε κούρασα, αλλά δε μπορώ να περπατήσω. Αν δεν ήσουν εσύ, κανείς δε θα με βοηθούσε», του λέει μπροστά στην κάμερα του CNN. «Με στήριξες στο ταξίδι μας, με φρόντισες και με κουβάλησες» του λέει η Έιντα.

Το δύσκολο ταξίδι, από το Κομπάνι στην Τουρκία, τους πήρε περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τον Άχμεντ και ακολούθησε άλλος ένας μήνας, να προσπαθούν να δοκιμάσουν διαδρομές για να μπουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Εν τέλει, πήραν τον πιο διαδεδομένο αλλά ολέθριο για πολλούς, θαλάσσιο δρόμο του Αιγαίου και κατέληξαν πλέον στη Λέσβο.

Πλέον η Έιντα, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην οικογένειά της, που εγκατέλειψε τη Συρία για τη Γερμανία, πριν από πεντέμιση χρόνια. Τότε ο πόλεμος έμπαινε στο δεύτερο χρόνο του, αλλά η πεισματάρα Έιντα δεν ήθελε να εγκαταλείψει τον τόπο της.

Ο εγγονός της, Σαμίρ, στη Γερμανία, δήλωσε: Την περιμένουμε όλοι με ανυπονησία. Ζούμε για τη μέρα που θα επανενωθούμε».


Κι εδώ έρχεται ένα άλλο θέμα. Μπορεί η Έιντα να έχει τη δυνατότητα να πάρει άσυλο στη Γερμανία, από τη στιγμή που η οικογένειά της βρίσκεται εκεί, τα πράγματα, όμως, είναι πιο δύσκολα για το σωτήρα της τον Άχμεντ. Θέλει να πάει την πενταμελή του οικογένεια στην Αυστρία, όμως, όταν οι δημοσιογράφοι του CNN τον ρωτούν «πώς», εκείνος απαντά: «Δεν ξέρω»...
Πηγή: protothema.gr