Συγκίνηση στη Σμύρνη- Η χειροτονία του νέου Επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου-Πολλοί Λέσβιοι στην χειροτονία (pics, vid)

Μεγάλες στιγμές για την ορθοδοξία και τον Ελληνισμό έζησε η Σμύρνη χθες Σάββατο με τη ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Σμύρνη Βαρθολομαίου Σαμαρά και σήμερα Κυριακή με την χειροτονία του Επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου Συκή.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε με συγκίνηση  στην τελετή της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου που είχε να γίνει στη Σμύρνη περισσότερο από ένα αιώνα. «Προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό η οργάνωση και η ανασύσταση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης στο πρόσωπο και τη δράση σου. Τοποθέτησες το θεμέλιο λίθο συνυπάρξεως αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας στα τρία χρόνια που είχες την ευθύνη της ορθόδοξης κοινότητας της Σμύρνης» είπε στον νέο Επίσκοπο ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Βίντεο Γ. Παπαδόπουλος


Ο νέος Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος φανερά συγκινημένος, αμέσως μετά την χειροτονία του δήλωσε στην ΕΡΤ: «Αυτό που ζούμε εδώ στη Σμύρνη είναι ένα θαύμα. Ποιος θα περίμενε πριν από μερικά χρόνια σήμερα να ενθρονίζουμε Μητροπολίτη , τον Επίσκοπο Ερυθρών, να έχουμε αυτόν τον Ναό, τις εκατοντάδες των προσκυνητών, να βλέπουμε ότι γεννιέται μια καινούρια φλόγα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μοιράζομαι αυτή τη μέρα με όλους και ιδιαίτερα με τους Μυτιληνιούς και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν κοντά μου και στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης να υποβάλλω μετάνοια και τα σέβη μου και στους πατέρες όλους στη Μυτιλήνη και να παρακαλέσω όλους να προσεύχονται για μας, γιατί εδώ θα πρέπει να είμαστε πάνω από τους εαυτούς μας και έξω από τα προσωπικά μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε στην διακονία. Είναι η  πέμπτη ζωντανή Μητρόπολη του Πατριαρχείου με ποίμνιο και μάλιστα η πρώτη με πολυεθνικό ποίμνιο. Για να διακονεί όλους αυτός ο λαός του Θεού θα πρέπει να έχει μέσα του το Χριστό και πάνω από όλα να έχουμε στήριγμα τον Πατριάρχη μας για να μας κατευθύνει και να έχουμε επιτυχίες».

Στη τελετή χειροτόνησης του Επισκόπου Ερυθρών Κύριλλου την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός παρά το Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ενώ συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νίνα Κασιμάτη, της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης. Ακόμη παρέστησαν, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης, αυτοδιοικητικοί από τα νησιά,  πλήθος πιστών απόγονοι των Σμυρνιών, εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων, φορείς της αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα καθώς και πολλοί Μυτιληνιοί συμπατριώτες του Κύριλλου ταξίδεψαν στη Σμύρνη και παρακολούθησαν με συγκίνηση του χειροτονία του νέου Επισκόπου Ερυθρών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Αμανατίδης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε: «Μετά από 94 χρόνια η εκκλησία της Σμύρνης αποκτά και Μητροπολίτη αλλά και Επίσκοπο Ερυθρών. Η σημερινή μας παρουσία ενδυναμώνει τους νέους ιεράρχες έτσι ώστε να ανταποκριθούν άξια στην υψηλή αποστολή τους σε μια πόλη που είναι το λίκνο της ανατολής όπου ενώνονται μνήμες, η ζωή και η ελπίδα, μια πόλη που γνώρισε μεγαλεία αλλά και καταστροφές».

Ο υφυπουργός παρά  το Πρωθυπουργό Τέρενς Κουΐκ, χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ιστορική τη στιγμή αλλά και ευλογία «να παραβρίσκομαι και στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης και στην χειροτονία και ενθρόνιση του Επισκόπου Κύριλλου, του φίλου μου από την Αγιάσο της Λέσβου. Η έννοια της χριστιανοσύνης με τον Ελληνισμό είναι ενιαία και αδιάρρηκτη και τουλάχιστον σε ότι αφορά εμάς τους Ανεξάρτητους Έλληνες πιστεύουμε στο αδιαίρετο της εκκλησίας του κράτους και ομολογώ ότι σ’ αυτή την πολύ ιερή στιγμή αισθάνθηκα κάτι περισσότερο πολύ περισσότερο που βρισκόμασταν εδώ στη Σμύρνη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μίλησε στην ΕΡΤ με τα πιο θερμά λόγια για τον νέο Επίσκοπο Ερυθρών: «Η χειροτονία του Επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου είναι μια μεγάλη υπόθεση για την ορθοδοξία και την Ελλάδα γιατί εγώ γνωρίζω το γενεαλογικό του δέντρο, είναι μια γνήσια ελληνική οικογένεια και είναι ένας άνθρωπος που μόνος μπορεί να σηκώσει λάβαρα και να φυλλάξει Θερμοπύλες. Είναι επιτυχία του Παναγιότατου που βρήκε τέτοιο άτομο και είναι τιμή για την Ελλάδα και για την Ένωση Κεντρώων που υπάρχει αυτός ο νέος Επίσκοπος στη Σμύρνη και στην Ερυθραία. Είναι ο πρώτος Έλληνας ιερέας που έριξε το σταυρό στη θάλασσα της Σμύρνης στα Θεοφάνια είναι ο Επίσκοπος Κύριλλος».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, τόνισε ότι: «Η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά στη Σμύρνη εδώ και δύο μέρες. Χθες με την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης και σήμερα με την χειροτόνηση του Επισκόπου. Ο Ελληνισμός κοιτάει στη Σμύρνη θυμάται την ιστορία του και θα προχωρήσει μπροστά».

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, δήλωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση παραβρεθήκαμε και στις δύο εκδηλώσεις μια μεγάλη ημέρα για την ορθοδοξία και για τον ελληνισμό γιατί έχουμε μετά από 94 χρόνια και πάλι Μητροπολίτη στη Σμύρνη. Παράλληλα είχαμε την χαρά να χειροτονηθεί ως Επίσκοπος ο πατριώτης μας ο Κύριλλος, είναι μια μεγάλη τιμή για τη Λέσβο και πιστεύω να τον δούμε σε ανώτερα αξιώματα. Είναι μια μεγάλη μέρα για την ορθοδοξία και πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει μια αφετηρία για την σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας, για να γίνει πραγματικότητα και να μην μένει μόνο στα χαρτιά».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε: «Μέρα συγκίνησης και χαράς, μια μέρα μνήμης αλλά παράλληλα και ελπίδας ότι αυτοί οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν σήμερα εδώ κουβαλούν μέσα τους μία εσωτερική πίστη και μία ελπίδα, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε μία μεγάλη δύναμη και για τον Ελληνισμό και για την ορθοδοξία».

Τέλος ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς δήλωσε: «Συγκινητική μέρα για την πόλη της Σμύρνης και τους Σμυρνιούς. Εμείς οι Χιώτες ως γείτονες που είμαστε χαιρόμαστε ιδιαίτερα. Ως μια πόλη που φιλοξενεί πολλούς ανθρώπους που προέρχονται από τη γύρω περιοχή και την Ερυθραία είναι πάρα πολύ συγκινητικό μετά από τόσα πολλά χρόνια αυτή η κοινότητα να ξαναποκτά τον ποιμενάρχη της».

Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Α. Σπυριδακη


ΦΩΤΟ: Π. Βογιατζης, Εφημερίδα Πολίτης