Υποβλήθηκε η πρόταση της ΕΤΑΛ για το Leader της Λέσβου

Υποβλήθηκε η πρόταση της ΕΤΑΛ για το Leader της Λέσβου



Η Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου στο πλαίσιο προετοιμασίας πρότασης ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 2014-2020, για τα ταμεία ΕΓΤΑΑ και ΕΤΘΑ, το πρόγραμμα που είναι γνωστό ως LEADER, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της σύνταξης και υποβολή της ΔΕΥΤΕΡΗΣ και καταληκτικής φάσης της πρότασης του Τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD για τη ΛΕΣΒΟ με ημερομηνία υποβολής 14.09.2016 (με καταληκτική ημερομηνία στις 16.09.2016).

Από τον Ιανουάριο 2016 εξελισσόταν σταδιακά η προετοιμασία της Εταιρείας για την διάγνωση, αποτύπωση και την στατιστική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στη Λέσβο και στη συνέχεια με εντατική διαδικασία διαβούλευσης η διαμόρφωση δράσεων που οδηγούν σε μια ενιαία και συνεκτική Τοπική Αναπτυξιακή Στρατηγική. Στόχος μας η δημιουργία ενός αναπτυξιακού οράματος που θα συμπληρώνει άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις όπως στο Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου.

Η πρόταση σχεδιάστηκε και συντάχθηκε με ίδια μέσα της Εταιρείας και με το στελεχιακό δυναμικό της θεωρώντας ότι στο πλαίσιο του "από κάτω προς τα πάνω" σχεδιασμού, οφείλουμε να δημιουργούμε στρατηγική με ίδιες δυνάμεις με γνώση της περιοχής και όχι να προκύπτει απλά η διαχείριση ενός προγράμματος που σχεδιάζεται ως "μελέτη" από εξωτερικές πηγές. Στις 19.07.2016 επεβλήθη η Α φάση, και στις 03.08.2016, εξετάσθηκε και έγινε αποδεκτή σε επίπεδο πληρότητας οδηγόντας στη σύνταξη της Β φάσης και την εξειδίκευση στρατηγικής και δράσεων.
Το νέο LEADER, θα είναι πρόγραμμα κινήτρων, πολυταμειακό, πολυτομεακό, φιλόδοξο, φιλοπρόοδο, χωρίς διακρίσεις, ανοικτό, με χρηματοδότηση από δύο ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό ταμείο Αλιείας και Θάλασσας και θα περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την τοπική επιχειρηματικότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διαμόρφωση αλλά και προβολή της ελκυστικότητας της περιοχής και η ποιότητα ζωής και η κοινωνική συνοχή με χρηματοδότηση δράσεων δημοσίου χαρακτήρα από συλλογικούς φορείς αλλά και τον Δήμο Λέσβου. Οι θεματικές κατευθύνσεις προβλέπουν:

ΘΚ.1 : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΘΚ.2 : ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΦΥΣΙΚΟ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΚ.3 : ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ
ΘΚ.4 : ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
ΘΚ.5 : ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Η ΛΕΣΒΟΣ, ως μια ενιαία περιοχή παρέμβασης LEADER χωρίς διαχωρισμούς ετοίμασε γι αξιολόγηση πρόταση για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις της πολύπλευρης κρίσης και των καιρών μας. Σήμερα καταθέτει την μέσω της ΕΤΑΛ Α.Ε. στο ΥΠΑΑΤ, ΕΥΠ ΠΑΑ 2014-2020, μια πρόταση που έχουμε πεποίθηση ότι είναι ο συγκερασμός όλων των απόψεων, ιδεών και προτάσεων.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αγαστή συνεργασία με πολλούς Φορείς της Λέσβου και την στήριξη που σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο προσέφεραν όπως η ΕΥΔ ΠΕΠ. Επίσης να αναγνωρίσουμε την συναδελφικότητα και πολύτιμη υποστήριξη από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης και συναδέλφους του Ηρακλείου, Καρδίτσας, Ρόδου. Συναδέλφους με τους οποίους μας συνδέουν δυνατοί δεσμοί και θα δουλέψουμε μαζί και στο μέλλον στο πλαίσιο διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών.

Εκ μερους του Δ.Σ. της ΕΤΑΛ Α.Ε. ευχαριστούμε τα στελέχη της Εταιρείας που έφεραν εις πέρας μια εξαιρετικά απαιτητική προσπάθεια με επαγγελματισμό, υπερβαίνοντας πολλές φορές όρια.


Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΤΑΛ Α.Ε. - Παναγιώτης Θ. Χατζηβασιλείου - Πρόεδρος Δ.Σ.