Υποδέχτηκαν την πρώτη «δοκιμαστική» πτήση της “Bora jet” από Κων/λη – 120 Τούρκοι στην Μυτιλήνη (pics, vid)

Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις ξεκινά σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 19:30 και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη.


Πρόκειται για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης στη Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη» που διοργανώνουν η Σεβντά και ο Τζαν Ελγκίζ μαζί με τον Δήμο Λέσβου και την δημοτική ενότητα Μυτιλήνης.

Στα πλαίσια αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος η αεροπορική εταιρία BORA JET και το πρακτορείο VIP, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 30/9 στις 10:30 πτήση τσάρτερ Κων/λη-Μυτιλήνη.

Αυτή είναι η πρώτη πτήση της εταιρείας προς το νησί, την πρακτόρευση της οποίας και για μελλοντικές πτήσεις της προς τη Λέσβο, έχει αναλάβει το μεγαλύτερο πρακτορείο της Κων/λης VIP.

Στους 120 περίπου Τούρκους επισκέπτες από την Κων/λη υπήρχαν και 20 δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα Τουρκικά Μ.Μ.Ε.

Το καλωσόρισμα της αεροπορικής εταιρίας BORA JET, της οικογένειας Ελγκίζ και των Τούρκων επισκεπτών έκαναν με τιμές στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Κώστας Αστυρακάκης , ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης κος Π. Πιτσιος και το χορευτικό του Δήμου Λέσβου προσφέροντας δώρα! 

Το μεσημέρι το ζεύγος Ελγκίζ παρέθεσε γεύμα στους Τούρκους επισκέπτες αλλά και στους δημοσιογράφους της Λέσβου σε γραφικό ταβερνάκι στην Επάνω Σκάλα, εκεί παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Κώστας Αστυρακάκης

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενδιαφέρον για να έρθουν στην Μυτιλήνη με την Bora Jet έδειξαν και πολλοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης αλλά λόγο έλλειψης δωματίων σε ξενοδοχεία στην Μυτιλήνη αυτό δεν ήταν εφικτό.

Το LesvosPost.com με τον Δ/ντη του Στεφάνου Γεώργιο βρέθηκε και στην άφιξη της πρώτης πτήσης από την Κωνσταντινούπολη αλλά και στο μεσημεριανό γεύμα όπου και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα και δηλώσεις στην κάμερα της LesvosPost.com WEB TV.

Στην κάμερα του LesvosPost μίλησαν ο Δήμαρχος Λέσβου κος Γαληνός αλλά και απόγονοι του πρώην υπουργού οικονομικών για 10 χρόνια επί Κεμαλ Ατατουρκ της Τουρκίας με καταγωγή από την Άγρα Λέσβου.


Η έκθεση Γραμμές Περάσματος

Η έκθεση Γραμμές Περάσματος (in medias res) από επιλεγμένα έργα του Μουσείου, έχει ως στόχο να επιδείξει την ποικιλία των συνδέσμων, ανάμεσα σε αφηγήσεις της μνήμης και εκφράσεις διαφορετικών τάσεων και στιλιστικών προσεγγίσεων.

Η εν λόγω συλλογή η οποία ξεκίνησε από τη Σεβντά και τον Τζαν Ελγκίζ το 1980, επικεντρώνεται στο ‘σύγχρονο’ της τέχνης και της ζωής, έχει τεθεί δε στη διάθεση του κοινού με το Μουσείο Ελγκίζ που ιδρύθηκε το 2001 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Jan Elgiz, είναι εγγονός του Χαλίμ Μπέη (Διοικητή της Λέσβου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας) και πέραν των πολλαπλών επιχειρηματικών του ενασχολήσεων, έχει αναπτύξει πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα, δεδομένου ότι είναι ιδιοκτήτης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης. 
  
Mε την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, η έκθεση Γραμμές Περάσματος (in medias res) έχει στόχο τη δημιουργία ενός γαλαξία προβληματισμών πάνω στις τροχιές της μνήμης και της αντίληψης.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί μια συναισθηματική σύνδεση με το συγκεκριμένο σημείο συναντήσεως: O προπάππους του Τζαν Ελγκίζ, ο Χαλίμ Μπέη γεννήθηκε και έζησε σε αυτό το αρχοντικό. Η έκθεση που ήδη υπάρχει μέσα από τις αφηγήσεις του κτιρίου, σκοπεύει να προσθέσει και να ορίσει την πορεία και σε άλλες γραμμές περάσματος..

Η έκθεση καλύπτει ολόκληρο το αρχοντικό και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών πετώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις ταινίες και τα βίντεο. Ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες βρίσκονται οι: Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.

Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, ένα συνοδευτικό βιβλίο οποίο θα εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) και το οποίο τεκμηριώνει την εξέλιξη της έκθεσης, θα διανέμεται κατά την διάρκεια της.

Το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου θα παίξει στα εγκαίνια της έκθεσης που θα γίνουν σήμερα το βράδυ (19:30), στην Πινακοθήκη Μυτιλήνης «Χαλίμ Μπέη».

Η ιστορία του κτηρίου Χαλίμ Μπέη

Ο Χαλίμ Μπέης ήταν πολύ εύπορος και είχε μια πολύ μεγάλη ιδιοκτησία, που απλωνόταν από το σημείο της Πινακοθήκης μέχρι το ναό της Αγίας Κυριακής, στο αλσύλλιο του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης. Οι πρόγονοί του έχτισαν διάφορα οθωμανικά κτήρια που σώζονται ακόμη και σήμερα, όπως το Γενί Τζαμί, το Τσαρσί Χαμάμ, το τέως Πειραματικό Γυμνάσιο που τότε λειτουργούσε ως νοσοκομείο κ.ά..

Για το λόγο του ότι ο Χαλίμ Μπέης ήταν πολύ αγαπητός σε όλη την πόλη κι εξαιρετικά δίκαιος, στην κηδεία του έκλεισε όλη η αγορά και παρευρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι.

Το ίδιο το κτήριο χτίστηκε το 1880 και μέχρι και το 1923 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία της οικογένειας των Κουλαξίδηδων. Από εκεί και πέρα, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οπότε και η οικογένεια έφυγε, το κτήριο στέγασε Έλληνες πρόσφυγες.


Σε κάθε δωμάτιό του έμενε και μια οικογένεια, με τη μορφή κοινοβίου.

Στις αρχές τού 1990 άρχισαν από τον τότε Δήμο Μυτιλήνης οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, αφού βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, και το 1999 άνοιξε πλέον ως Δημοτική Πινακοθήκη.