Ελεύθεροι…. αλλά με περιοριστικούς όρους εκτός Μοριας οι ανήλικοι Πακιστανοί βιαστές

Περιοριστικούς όρους αποφάσισε ο ανακριτής για τους τέσσερις ανήλικους πρόσφυγες που κατηγορούνται για το βιασμού συνομήλικου ομοεθνή τους στο χοτ σποτ της Μόριας και την καταγραφή της πράξης τους με τα κινητά τους τηλέφωνα. 


Οι τέσσερις ανήλικοι που απολογήθηκαν σήμερα στον ανακριτή, τέθηκαν υπό την εποπτεία της πρώτης υποδοχής , θα μεταφερθούν σε χώρο εκτός της μονάδας ασυνόδευτων ανηλίκων, μέχρι να οριστεί η δίκη και με την απαγόρευση συναναστροφής με τους υπόλοιπους ανήλικους πρόσφυγες, ενώ τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Ο ανήλικος που κατήγγειλε το περιστατικό , απομακρύνθηκε από το κέντρο της Μόριας και φιλοξενείται σε άλλη δομή.

Το εν λόγω τραγικό συμβάν επαναφέρει επιτακτικά το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια Λέσβου και των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει αυτή στην ψυχική τους υγεία υπογραμμίζουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Για το συγκεκριμένο θέμα, οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας έχουν απευθύνει σειρά επιστολών και παρεμβάσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Κέντρο υποδοχής της Μόριας, με πρώτο βήμα την απομάκρυνσή τους από το κέντρο και την μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.

Πάγια θέση των Γιατρών του Κόσμου είναι  ότι τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μετά από δύσκολα και επικίνδυνα ταξίδια θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζονται ως παιδιά – υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας απευθύνουν για μία ακόμα φορά έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την μεταφορά των ανηλίκων που παραμένουν στη Μόρια σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κατάλληλων πολιτικών και μέτρων προστασίας, που να διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, όπως η αναδοχή, που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Μυρσίνη Τζινέλλη