Ευθύνες αποδίδει η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΕΣΒΟΥ στην Κυβέρνηση για το αδιέξοδο στη διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων και μεταναστών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ευθύνες αποδίδει η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΕΣΒΟΥ στην Κυβέρνηση για το αδιέξοδο στη διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων και μεταναστών, που κατά το τελευταίο διάστημα στο νησί μας (ως ένα από τα κύρια σημεία υποδοχής τους) εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και δίνει λαβή σε κύκλους ακροδεξιών και άλλων σκοτεινών κέντρων να δηλητηριάζουν την κοινωνία και να πλειοδοτούν στην κινδυνολογία και στην ξενοφοβία.  

Μεταξύ άλλων η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ επισημαίνει:

-- Η Λέσβος ζει υπό την απειλή των γεωπολιτικών εξελίξεων, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή οι περσινές ροές προσφύγων και μεταναστών, κατάσταση που καταδίκασε τον τουρισμό του νησιού μας.

-- Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εθισμένη στην απραξία στην προχειρότητα και στις ιδεοληψίες της, αφ’ ενός δεν μπόρεσε να εξειδικεύσει προς όφελος της χειμαζόμενης λεσβιακής οικονομίας τους οικονομικούς ευρωπαϊκούς πόρους, που νέμονται ανεξέλεγκτα οι λογής -λογής Μ.Κ.Ο., αφ’ ετέρου δεν αξιοποιεί την «κουτσή – στραβή» συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. -  Τουρκίας για επιστροφή των ατόμων εκείνων που δεν έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα, ή χρήζουν διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα μέρα με την ημέρα να αυξάνει ο αριθμός των εγκλωβισμένων ταλαίπωρων αυτών ανθρώπων, που και αυτοί υποφέρουν απ την ομηρία που τους έχει επιβληθεί.

-- Υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών στα κέντρα, ώστε να διασφαλίζονται  ομαλές συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικής συνοχής. Οι εικόνες ντροπής στο ΚΕΠΥ Μόριας, στο Κέντρο Καράτεπε, και σε πολλά κεντρικά σημεία τη πόλης δεν τιμούν κανένα.

Η κοινή λογική και το αίσθημα δικαιοσύνης σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος επιβάλλουν το μοίρασμα των προσφύγων ανα την επικράτεια. Που ακούστηκε η Λέσβος να «φιλοξενεί» σήμερα το 10% του συνόλου των εγκλωβισμένων προσφύγων –μεταναστών στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που καθημερινά συνεχίζουν να αποβιβάζονται (λιγότεροι μεν σε σχέση με πέρυσι) καινούργιοι που επιτείνουν το όλο πρόβλημα.

Καταλήγοντας τα μέλη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΛΕΣΒΟΥ προτείνουν :

Να αδειάσει τώρα αμέσως η Λέσβος από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες – μετανάστες, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εδώ από τον περασμένο Απρίλιο. Οι μέχρι τώρα εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού παραμένουν «εξαγγελίες» στη στιγμή που ο λεσβιακός λαός περιμένει συνέπεια και υλοποιήσιμες αποφάσεις.

Στο εξής η Λέσβος και τα άλλα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου να χαρακτηρίζονται αποκλειστικά ως τόποι υποδοχής και ολιγόχρονης παραμονής, μέχρι να συντελεστούν δηλαδή οι προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής, οι δε αιτήσεις ασύλου που θα υποβάλλονται, κάλλιστα θα μπορούν να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε μέρος της ηπειρωτικής χώρας κι αν μεταφερθούν.

Τα υφιστάμενα κέντρα (Μόρια – Καρατεπέ) θα πρέπει να ελαφρυνθούν, ώστε ανά  πάσα στιγμή, διαθέτοντας το απαιτούμενο προσωπικό και τις υποδομές, να έχουν την δυνατότητα διαχείρισης τυχόν αυξημένων ροών και άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων, για να μην επιβαρύνεται η ομαλή ζωή του νησιού.


Τέλος  η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λέσβου απευθύνει κάλεσμα στην Κυβέρνηση, τα κόμματα, στην  τοπική κοινωνία και στις αρχές να αντιληφθούν ότι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν χωρούν ούτε μικροπολιτικές, ούτε τοπικιστικές λογικές. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει να αντιμετωπιστεί συντεταγμένα από όλους, αλλιώς  θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.