Επίσκεψη στο Δήμο Χανίων από αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου

Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε μία εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη, το Δήμο Χανίων Κρήτης.

Απόντος του Δημάρχου Αναστάσιου Βάμβουκα, τον Πρόεδρο της Μυτιλήνης υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν στο Δημαρχείο της πόλης, η Πρόεδρος των Χανίων Ειρήνη Αθανασάκη και οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών – Διοικητικών Γιώργος Πουλιδάκης και Αθλητισμού – Τουρισμού Γιώργος Κουκλάκης.


Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν, πέραν του εθιμοτυπικού σκέλους της επίσκεψης, δόθηκε η ευκαιρία στον Πρόεδρο της Μυτιλήνης, να ανιχνεύσει και να κατανοήσει την τεχνογνωσία γύρω από μια πλειάδα καινοτομιών, όπως αυτές εφαρμόζονται στα Χανιά την τελευταία πενταετία και οι οποίες έχουν καταστήσει την Κρητική πόλη, τον Νο 1 τουριστικό προορισμό της χώρας και από τους σπουδαιότερους του κόσμου, που φέτος ειδικά “έσπασε” όλα τα ρεκόρ ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα ο Πάνος Πίτσιος, ενημερώθηκε λεπτομερώς γύρω από τα ακόλουθα κυρίως θέματα, για πολλά εκ των οποίων υπήρξε και επιτόπια αυτοψία:

Πεζοδρομήσεις – πλακοστρώσεις στο ιστορικό κέντρο των Χανίων “Μινωική Κυδωνία”, τρόπος λειτουργίας τους αποκλειστικά με σωστή σήμανση, χωρίς ίχνος μπαρών (είτε οριζόντων, είτε κάθετων) και άλλων εμποδίων που προσβάλλουν τον πεζό, μεθοδολογία αστυνόμευσής τους από την Τροχαία, κ.α.

Λειτουργία ιστορικού κέντρου γύρω από το ενετικό λιμάνι, χωρίς την παραμικρή όχληση, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για οχήματα & parking, διευκολύνσεις ειδικών ομάδων δημοτών – επισκεπτών, κυκλοφορία ιππήλατων αμαξών, διευθετήσεις σε καταστήματα ανά κατηγορία (εμπορικά, τουριστικά, υγειονομικού ενδιαφέροντος, clubs, κ.α.), τρόπος διαχείρισης τραπεζοκαθισμάτων και μουσικής, ωράρια λειτουργίας αγορών, κ.α.

Περίτεχνες εξωτερικές και εσωτερικές ανακαινίσεις παλιών δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων με υψηλή αισθητική, σύμφωνα με τη μινωική αρχιτεκτονική και μετατροπή πολλών εξ αυτών σε  αριστουργηματικής ομορφιάς μικρά boutique & smart hotels, είτε από τους ιδιοκτήτες, είτε από εξειδικευμένες εταιρείες στο hotel management.        

Τάχιστες αναστηλώσεις – περιφράξεις μικρών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρων, που υπάρχουν διάσπαρτοι σε όλο το ιστορικό κέντρο και “δένουν” αρμονικά  με τα σύγχρονα κτίσματα, σε ένα μεταμοντέρνο σύμπλεγμα, ενταγμένο  πλήρως στο σύγχρονο κοινωνικό και τουριστικό ιστό της πόλης των Χανίων.    

Αποκομιδή των σκουπιδιών αποκλειστικά με “door to door” σύστημα 3 – 4 φορές την ημέρα, από μικρά και εξειδικευμένα συνεργεία. Στο ιστορικό – τουριστικό κέντρο, υπάρχουν μόνο καλαίσθητα μικρά καλάθια σκουπιδιών, τοποθετημένα αρμονικά δίπλα σε παραδοσιακές κολώνες φωτισμού, σε φυτά και σε ειδικά καθίσματα για τους περαστικούς. Η έννοια του γνωστού κάδου σκουπιδιών δεν υφίσταται, ενώ περίοικοι και καταστηματάρχες οφείλουν να παρακρατούν ιδιωτικά τα απορρίμματα και να τα εναποθέτουν δίπλα ακριβώς στα καλάθια τις συγκεκριμένες ώρες διέλευσης των απορριμματοφόρων (ή των πεζών εργατών καθαριότητας).  

Οργάνωση και διαχείριση διαφόρων θεματικών μορφών τουρισμού – “τουριστικών προϊόντων”, που έχουν αναπτυχθεί σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο την τελευταία δεκαετία και αφορούν κυρίως στους τομείς: “Φύση – Περιηγήσεις – Αγροτουρισμός” (π.χ. “walking tours” σε μνημεία της φύσης, φαράγγια, καταρράκτες, χλωρίδα και πανίδα, υπόγειο κόσμο – σπηλαιοβάραθρα, οροπέδια, αιωνόβια δέντρα, υδροβιότοπους, κ.α.), “Κρητικές παραδοσιακές τέχνες και τρόπος ζωής” (π.χ. “εκμάθηση χορών”, κ.α.), “Ήλιος – Παραλίες – Θάλασσα – Ξεκούραση” (π.χ. “luxury travel services”, “sailing trips”, “yachting”, “rib safari”, “fishing tours”, κ.α.), “Κρητική διατροφή και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα” (π.χ. “cooking lessons”, “wine walkers”, κ.α.),  “Βουνό: Άνοιξη – Χειμώνας” (π.χ. “hiking tours”, “trekking tours”, “αναρριχήσεις”, “canyoning”, “ορειβατικά καταφύγια”, “off road εξορμήσεις”, “παρατηρήσεις πτηνών”, “έθιμα εποχής”, κ.α.), “Δραστηριότητες – Περιπέτεια” (π.χ. “Jeep Safari”, “Horse Riding”, “scuba diving”, κ.α.), “Οικογένεια και παιδί” (π.χ. “δραστηριότητες σε μουσεία”, “παιχνίδια πόλης”, “trikke city tours”, “cycling tours”, “μαθήματα serfing” κ.α.), “Ορθοδοξία και προσκυνηματικοί τόποι” (π.χ. “συμμετοχή σε θρησκευτικά πανηγύρια”, κ.α.), “Πολιτισμικά μνημεία – Αρχαιολογικοί χώροι”, κ.α.      

Οργάνωση του “Αγροτικού Αύγουστου” κάθε χρόνο στο κέντρο της πόλης, που περιλαμβάνει έκθεση κρητικών προϊόντων ποιότητας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γαστρονομικές παρουσιάσεις και cooking show από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, κ.α.

Διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών, με τίτλο “Οδυσσέας Ελύτης: 20 χρόνια από την κοίμησή του”.

Προσέλκυση και υποδοχή ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, κυρίως ρώσικων, για επενδύσεις στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, δεδομένης της πολύ υψηλής τουριστικής και real estate ζήτησης, που παρατηρείται στα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα, από τη νεοφανή τουριστική αγορά των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων για την άψογη υποδοχή και φιλοξενία, δήλωσε σχετικά: “Τα Χανιά και η Μυτιλήνη, είναι δύο πόλεις με πολλές ομοιότητες αλλά και με κολοσσιαίες διαφορές. Η σπουδαία συγκομιδή εμπειριών και τεχνογνωσίας, που αποκομίσαμε από πολλές λειτουργίες της πόλης των Χανίων και όχι μόνο, είμαι βέβαιος ότι, τηρουμένων των αναλογιών, θα μας βοηθήσει στην πραγματοποίηση των στόχων μας για το μέλλον της Μυτιλήνης και την τουριστική της ανάπτυξη, που τόσο ανάγκη έχουν όλοι οι δημότες της. Θα προτείνω δε προς το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, γεγονός που πιστεύω θα μας ενισχύσει έτι περεταίρω”.

 
Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου
   Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος