Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου «Για άλλη μία φορά η Λέσβος γίνεται έρμαιο της ανικανότητας των αρχών»

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου


Μυτιλήνη, 20/09/2016

Για άλλη μία φορά η Λέσβος γίνεται έρμαιο της ανικανότητας των αρχών, που δείχνουν να μη μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κύρια προσφυγική δομή στο νησί - η χωρητικότητα της οποίας, έχει υπερβεί εδώ και καιρό τα όριά της εις βάρος όσων κατ’ ανάγκη ζουν εκεί και χωρίς να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό, δεδομένων των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν, για την αποσυμφόρησή της. Η ίδια προβληματική διαχείριση γίνεται επιπλέον προφανής στην εμφάνιση ανησυχητικών συμπεριφορών τόσο εντός της συγκεκριμένης δομής όσο και εντός της τοπικής κοινωνίας του νησιού.

Τα επεισόδια της Δευτέρας στο Hot Spot της Μόριας καθώς και η τεχνητή ένταση που επιχειρείται να δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, καταδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στο νησί και την αδυναμία ορθού συντονισμού εκ μέρους της τοπικής και κεντρικής διοίκησης. Θέτουν δε εν αμφιβόλω όλες τις προσπάθειες που γίνονται για αναστροφή του κλίματος και της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο τουρισμός στο νησί.

Την ίδια στιγμή, το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου, αναλώνεται σε προσωπικές έριδες μεταξύ των μελών του, που απαξιώνουν το σώμα και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για τη σοβαρότητα με την οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πολύπλευρα προβλήματα του τόπου - μέρος μόνο των οποίων είναι και το προσφυγικό. Πώς θα καταφέρει, με αυτή τη νοοτροπία, να φέρει εις πέρας τα αναπτυξιακά προγράμματα που τέθηκαν σε διαβούλευση τον τελευταίο καιρό, όπως αυτό για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της πόλης της Μυτιλήνης ή το Στρατηγικό Σχεδιασμό 2015-2019;
Το δημοτικό συμβούλιο αντιπροσωπεύει το σύνολο των δημοτών της Λέσβου και η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών δεν πρόκειται να δεχθεί την απαξίωσή του που συστηματικά επιχειρείται σε κάθε συνεδρίαση, χωρίς επίσημη ενημέρωση για καίρια ζητήματα του τόπου και μένοντας σε αμφιβόλου, πολλές φορές, εγκυρότητας πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους αποχωρίσαμε από την τελευταία τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και θα το ξανακάνουμε, αν δεν αλλάξουν ορισμένες συμπεριφορές περασμένων δεκαετιών που βρίσκουν συνεχώς θέση ανάμεσα στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό θέμα, είναι για τη Λέσβο πρωτίστως θέμα ανθρωπιστικό με πολλές προεκτάσεις τόσο εντός των πληθυσμών των προσφύγων και των μεταναστών, όσο και εντός της τοπικής κοινωνίας. Πέρα από την ευαισθητοποίηση που ως άνθρωποι καλούμαστε να επιδείξουμε, οφείλουμε και ως κοινωνία να είμαστε δημοκρατικοί και δίκαιοι στη διατήρηση των ισορροπιών που διαμορφώνονται, διαχειριστικά αποτελεσματικοί και οργανωτικά προνοητικοί, έτσι ώστε γεγονότα όπως αυτά των τελευταίων ημερών, που παρουσιάζουν μία διαστρεβλωμένη εικόνα του νησιού, να ελαχιστοποιηθούν ή και να εκλείψουν στο άμεσο μέλλον.

Η καλύτερη συνταγή για καταστροφή, είναι ο διχασμός της κοινωνίας, ο φανατισμός και τα ψεύδη. Είμαστε απόλυτα σίγουροι πως σαν νησί, είμαστε ικανοί για πολύ περισσότερα από αυτό...

Με εκτίμηση,


Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου