Αναλυτική συνέντευξη του Υπουργού Ναυτιλίας για τα γεγονότα της Λέσβου-Τι θα γίνει με τους μετανάστες; Πότε θα έρθει το πλοίο;

Συνέντευξη Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Ρ/Σ Πρακτορείο 104,9 FM στην εκπομπή «Δυο στις 12» και τους δημοσιογράφους Νίκο Γιώτη-Φάνη Γρηγοριάδη


Να συζητήσουμε με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα για το που βρίσκεται το θέμα με τα πλοία μετά τα επεισόδια στη Μόρια και που θα λειτουργήσει κατευναστικά. Για πόσα πλοία μιλάμε Υπουργέ.

Καλησπέρα σας κ. Γιώτη-κ. Γρηγοριάδη

Μετά τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια, στη Λέσβο, υπήρξαν μερικές άμεσες παρεμβάσεις και έκτακτοι σχεδιασμοί. Ήδη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις, για να ελεγχθεί περισσότερο η ευταξία και να μπορέσει να λειτουργήσει όλο το σύστημα της Μόριας και της ευρύτερης περιοχής, με παρεμβάσεις, όχι κατασταλτικές, αλλά ρυθμιστικές. Τα άλλα Υπουργεία, ήδη, έχουν ενεργοποιηθεί από χθες το βράδυ, για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία του hot spot της Μόριας με επαρκή τρόπο και με ρύθμιση διαφόρων ζητημάτων. Το δικό μας Υπουργείο ενεργοποιήθηκε, καταρχήν, σε ότι αφορά τη λειτουργία του λιμανιού, στο ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν άνθρωποι - είχε προκύψει χθες βράδυ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν χρειάστηκε - και άμεσα να στείλουμε ένα πλοίο για να φιλοξενήσει κόσμο, εφόσον οι αρχές εκεί το κρίνουν σκόπιμο. Ήδη αντίστοιχο αίτημα είχαμε από τον κ. Δήμαρχο και την κα. Περιφερειάρχη.

Τελικά ένα θα είναι το πλοίο γιατί γράφεται ότι θα είναι και δύο.

Κοιτάξτε, μπορεί να είναι και δύο και τρία, αλλά αυτή τη στιγμή, σε λίγη ώρα σε λιγότερο από ένα τέταρτο, υπογράφω την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Είναι ένα μεγάλο κείμενο που συντάχθηκε πολύ γρήγορα, από χθες το βράδυ, με ενεργοποίηση των Υπηρεσιών και των συνεργατών του Υπουργείου.

Σωστά δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια

Υπογράφω τώρα την πρόσκληση ενδιαφέροντος, μέχρι το βράδυ θα περιμένουμε τις ανταποκρίσεις και από αύριο, θα εξελιχθεί η αναχώρηση ενός πλοίου. Εάν υπάρξει ανάγκη για δεύτερο, αυτή η διαδικασία θα είναι πια σύντομη και θα επαναληφθεί, θα αξιολογηθεί εκ των πραγμάτων.

Τι χωρητικότητας θα είναι το πλοίο?

Το πλοίο θα είναι χωρητικότητας άνω των χιλίων ατόμων και θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας για να αποφορτίσει πιέσεις που μπορεί να υπάρχουν και υπήρχαν χθες το βράδυ, στο νησί.

Θα είναι χωρισμένοι ανάλογα με την εθνικότητά τους γιατί βλέπουμε εκεί έγκειται το πρόβλημα όλο;

Αυτά είναι πια ζητήματα επιχειρησιακού χαρακτήρα, που οι αρμόδιες αρχές θα φροντίσουν. Προφανώς θα προηγηθούν οι οικογένειες. 

Και ίσως και τα ανήλικα παιδιά που είναι μόνα …

Τα ανήλικα αυτά, τα ασυνόδευτα, ήδη μεταφέρθηκαν στο ΠΙΚΠΑ από χθες το βράδυ και υπάρχει διαδικασία για τη μεταφορά τους στην Αθήνα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα δεν εντάσσονται στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, εξαιρούνται, και επομένως εκεί μπορούμε να έχουμε πιο ευέλικτη διαχείριση. Γιατί η συμφωνία αυτή έχει περιοριστικούς κανόνες και είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορούμε να αποφορτίσουμε πολύ γρήγορα τα νησιά, όπως θα το επιθυμούσαμε. Υπάρχει μια τέτοια καθυστέρηση που επιβαρύνει προφανώς τις δομές αυτές, τα hot spot, αλλά και την τοπική νησιωτική κοινωνία. Όμως και σ’ αυτόν τον τομέα, δηλαδή στις διαδικασίες ασύλου κ.λ.π., έχουν ήδη υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις. Στο επόμενο διάστημα θα ωριμάζουν ακόμα μεγαλύτερες βελτιώσεις. Ήθελα όμως να πω κάτι για το πλοίο. Δεν μπορούμε να έχουμε στο Υπουργείο πλοία και να τα πληρώνουμε χωρίς να χρειάζονται. Στο προηγούμενο διάστημα είχαμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, έχει κόστος αυτό. Δημόσιο κόστος και πρέπει να είμαστε πολύ μελετημένοι σ’ αυτά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Ήδη από μήνες τώρα είναι στο αέρα διαγωνιστική διαδικασία, για την οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος για την κατάθεση των προσφορών συμμετοχής στο διαγωνισμό. Όμως, τα γεγονότα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όταν προκύπτουν και γι’ αυτό προβαίνουμε σ’ αυτή την έκτακτη πρωτοβουλία της αποστολής ενός πλοίου με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που σας ανέφερα.

Δηλαδή οι εξελίξεις είναι τέτοιες που προηγούνται και δεν….

Έχουμε προνοήσει, όπως σας είπα για πιο μόνιμες πρόνοιες γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά την ίδια στιγμή ανταποκρινόμαστε και στην έκτακτη ανάγκη.

Τώρα βέβαια κ. Υπουργέ θα σας ζητήσω να σχολιάσετε και αυτό το οποίο γράφει ο Στρατής Μπαλάσκας στην πρώτη σελίδα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου, διότι φαίνεται ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και υπάρχουν και διάφορες παραφωνίες. Κάποιοι χθες επιτέθηκαν σε ομάδα γυναικών. Όχι κάποιοι, μέλη της Χρυσής Αυγής…

Κοιτάξτε δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω. Δεν έχω υπηρεσιακή ενημέρωση για τέτοια συμβάντα. Τουλάχιστον στο λιμάνι δεν συνέβησαν τέτοια γεγονότα και αυτή τη διαβεβαίωση έχω από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Ναι έγινε σε άλλο σημείο.

Εκείνο που μπορώ να σας πω πάντως, γιατί δεν τεμαχίζουμε την κυβερνητική ευθύνη, ούτε αποποιούμαστε της ευθύνης, είναι ότι όσο κι αν το πρόβλημα σε κάθε νησί γίνεται σοβαρό ή έχει και επιπτώσεις, τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα, καταδικαστέα. Θα πρέπει όχι μόνο οι αρχές, αλλά και η κοινωνία να τα απομονώσει και να τα αποτρέψει. Διότι απεδείχθη την περσινή χρονιά ότι η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η νομιμότητα, η ψυχραιμία, η καλή αντιμετώπιση των πραγμάτων ωφέλησε τα νησιά και όλους μας, στο να δίνουμε λύσεις σωστές, νόμιμες και ανθρώπινες και να αποτρέπουμε εντάσεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το μεταναστευτικό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με πάρα πολλές παραμέτρους.

Φυσικά και είναι, γι’ αυτό και συζητιέται στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου βρίσκεται και ο κ. Τσίπρας 

Ανευθυνότητες τέτοιου τύπου πρέπει να απομονώνονται. Καταλαβαίνω κάθε νησί και τις Αρχές και τους κατοίκους, όταν σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος όλης αυτής της πίεσης. Αυτά είναι απολύτως κατανοητά. Είναι κακός οδηγός η ένταση που φασίστες, χρυσαυγίτες ακροδεξιοί ή ανόητοι επιχειρούν να δημιουργήσουν.

Μάλιστα..

Πρέπει να τα απομονώσουμε αυτά, για το καλό όλων .

Άλλωστε το δημοτικό συμβούλιο έβγαλε ψήφισμα αμέσως, δύο ψηφίσματα μάλιστα, καταδίκασε τη δράση των παρακρατικών ακροδεξιών και όσων κρύβονται πίσω από αυτούς, ήταν άμεση η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα..

Αυτές είναι εύκολες συμπεριφορές, αλλά τόσο καταστροφικές και επικίνδυνες, όχι μόνο για τα νησιά, αλλά για τη χώρα. Ας το διανοηθεί ο καθείς κι ας πάρει τα μέτρα του .