Ξεσηκώθηκε η Λέσβος για το μεταναστευτικό- Οργή κατοίκων κατά Δημάρχου Λέσβου (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ)

Από τις 09:30 σήμερα κάτοικοι της Μοριας αλλά και όλης της Λέσβου βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας ειρηνικά για το μεταναστευτικό πρόβλημα του νησιού μας.


Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου της Μόριας και ως αίτημα είχε την εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hotspot, καθώς και, όπως λένε, την προστασία της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων. Κυριάρχησαν, δε, συνθήματα υπέρ της μετεγκατάστασης στη χερσαία Ελλάδα των εγκλωβισμένων στα νησί ανθρώπων και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών. 

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 09:30 από το ΙΚΑ Μυτιλήνης και αφού διέσχισαν την κεντρική αγορά της πόλης έφτασαν στην Προκυμαία της Μυτιλήνης όπου και έκαναν την πρώτη στάση τους έξω από το Δημαρχείο Λέσβου.

Εκεί αντιπροσωπεία των κατοίκων με επικεφαλείς τους προέδρους Μοριας, Παναγιουδας, Παμφιλων αλλά και επιτροπής για το μεταναστευτικό ανέβηκαν στο γραφείο του Δημάρχου όπου του παρέδωσαν σχετικά ψηφίσματα.

Το πλήθος από κάτω με κραυγές αγωνίας φώναζε να κατέβει ο Δήμαρχος να τους μιλήσει όπως και έγινε. Μέσα σε αποδοκιμασίες και φωνές όπως «παραιτήσου» ο Δήμαρχος μάταια προσπαθούσε να τους ηρεμίσει και να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση που έχει πλήξει την Λέσβο. Ο Δήμαρχος πάντως έδωσε προθεσμία μιας εβδομάδας ώστε να γίνει η αποσυμφόρηση της Μοριας και μετά θα κινηθεί ανάλογα.

Στην πορεία για μια ακόμα φορά είχαν παρεισφρήσει ακραία στοιχεία που προσπάθησαν να εκτρέψουν το χαρακτήρα της πορείας με αντικυβερνητικά συνθήματα, ενώ δεν έλειψαν και προσωπικές επιθέσεις από γνωστούς ακροδεξιούς κατά του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που κατέβηκε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους.

Την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη η συνάντηση της αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με το Δήμαρχο φώναζαν συνθήματα όπως: "Γαληνέ ξεφτίλα βγάλε τη μαντίλα" καθώς και το: "Βγάλ' τους από την Μόρια και βαλ' τους στα βαπόρια".

Αξίζει να τονίσουμε ότι την ώρα της συνάντησης στο γραφείο του Δημάρχου από κάτω ομάδα αλληλέγγυων-αναρχικών και εργαζόμενων σε ΜΚΟ επιτέθηκε φραστικά προς το πλήθος με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικρό συμπλοκές και κυνηγητό στα σοκάκια της αγοράς όπου με την παρέμβαση της αστυνομίας έληξε γρήγορα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια νεαρή εργαζόμενη σε ΜΚΟ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά την επίθεση που δέχτηκε από πολίτες και ακροδεξιούς.

Μετά το δημαρχείο το πλήθος και η αντιπροσωπεία μετέβηκε στην Περιφέρεια όπου παρέδωσαν τα σχετικά ψηφίσματα στους αντιπεριφερειαρχες.

Μετά δια μέσου της προκυμαίας το λιγοστό πλήθος που είχε απομείνει μετέβηκε στην Γενική Γραμματεία Νησιώτικης Πολίτικης όπου παρέδωσαν το ψήφισμα και στον Γενικό Γραμματέα κο Γιαννελη.

Μάλιστα ο κος Γιαννελης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ευρεία συνάντηση των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας αυτή την εβδομάδα με σκοπό την λύση των προβλημάτων κυρίως της Μοριας με το βασικό αίτημα να είναι η αποσυμφόρηση του Hot Spot Μοριας.

Το LesvosPost.com από το πρωί βρέθηκε στην μεγαλειώδη συγκέντρωση και κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα. Δείτε στο αναλυτικό βίντεο τι έγινε σήμερα στην Μυτιλήνη.



Ανταπόκριση-ρεπορτάζ και φωτογραφίες ΒΙΝΤΕΟ Στεφάνου Γεώργιος (Δ/ντης LesvosPost.com)


Ανακοίνωση Χ. Αθανασίου:

Χαιρετισμός – Καταγγελία

του Βουλευτή Νομού Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου

Χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας και όχι μόνο και δηλώνω για μια ακόμη φορά ότι είμαι μέρος – συμπαρίσταμαι στον αγνό αγώνα σας για τη διάσωση της Λέσβου μας.

Έστω και τώρα την ύστατη στιγμή, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και αυτοί που υλοποίησαν και εξακολουθούν να υλοποιούν τα σχέδιά της, σχέδια που οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας του τόπου μας και στη δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών.

Ας μας εξηγήσουν ποιοι υπονόμευσαν το ψήφισμα της Συνέλευσης των Πολιτών της Μόριας και ποιοι εμπόδισαν τη σύσκεψη των φορέων με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Όλοι μαζί στον αγώνα με σύνθημα: Όχι άλλα Hot Spot στη Λέσβο και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας από τους μετανάστες.

Μυτιλήνη, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Χαράλαμπος Αθανασίου

Βουλευτής Νομού Λέσβου


Ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19.9.2016                        Α.Π. 1690


Κύριε Πρόεδρε,

           Σε συνέχεια του από 15/9/2016 Δελτίου Τύπου της ΄Ενωσής μας και της προχθεσινής έκτακτης συνάντησης Δημοτικού Συμβουλίου και Φορέων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου για το Προσφυγικό / Μεταναστευτικό, ως Δημότες της Λέσβου, Πολίτες όχι υπήκοοι, Φυσικοί Εργοδότες όλων (κι όχι τελευταίοι τροχοί), που αυτονόητα, για οτιδήποτε στο νησί μας, χρειάζεται η συγκατάθεση / συναίνεση / σύμφωνη γνώμη μας, εκφράζουμε κάποιες σκέψεις, συμπληρώνοντας τους προλαλήσαντες και τις εύστοχες επισημάνσεις τους με τις οποίες και συμφωνούμε.

           Ζητούμενο πάντα κι ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία της Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού η Ποιότητα Ζωής των κατοίκων της Λέσβου που προϋποθέτει την εξασφάλιση της Ασφάλειας, Σταθερότητας, Ειρήνης κι Ανθρώπινων συνθηκών διαμονής, εστίασης, υγιεινής διαβίωσης και των «εν φιλοξενία» Προσφύγων / Μεταναστών, κατάσταση που λειτουργεί αμφίδρομα, αντανακλώντας θετικά στους μόνιμους και μη κατοίκους της Λέσβου.

           Δεσπόζουσα έννοια, κυρίαρχο μέγεθος στις τοπικές κοινωνίες είναι η ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ φυσικών κι ανθρωπογενών πόρων, απ’ την οποία τα πάντα εξαρτώνται και με βάση αυτή τα πάντα ορίζονται και ρυθμίζονται.

         
 
Κι ας γίνουμε πιο ειλικρινείς και πρακτικοί: ΄Οσο αλληλέγγυοι, ευαίσθητοι κι ανθρώπινοι θέλουμε να ‘μαστε στον πόνο και στα βάσανα των Προσφύγων / Μεταναστών, ως απόγονοι κι εμείς Μεταναστών,δεν πρόκειται ν’ αντέξουμε ούτε εμείς ούτε εκείνοι, αν ο σημερινός αριθμός των ΕΓΚΛΩΒΙΣΘΕΝΤΩΝ, παρά τη βούλησή τους εδώ στη Λέσβο, αυξηθεί από λίγες χιλιάδες σήμερα, σε δεκάδες χιλιάδες ή κι εκατοντάδες χιλιάδες αύριο, με κλειστά τα σύνορα των Ευρωπαϊκών Χωρών – Μελών της Ε.Ε., ευχόμενοι να μην κλείσουν και των άλλων Χωρών, Μέσης Ανατολής κι Αραβικών.

            Η «Αλληλεγγύη των Ευρωπαίων κι ιδιαίτερα των ισχυρών της Ε.Ε.» δε νοείται από……..μακριά κι η ευαισθησία τους στον ανθρώπινο πόνο δεν υποκαθίσταται από λεκτικά σχήματα, ούτε εξαντλείται από κάποιας μορφής υποχρηματοδοτήσεις κι εξαιρετικά περιορισμένεςαπό μέρους τους φιλοξενίες, ο αριθμός των οποίων μετεγκατασταθέντων, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι διψήφιος ή το πολύ τριψήφιος και σ’ ορισμένες μονοψήφιος (με την Προεδρεύουσα της Ε.Ε. Σλοβακία, να ‘χει 3 μετεγκατασταθέντες, η Βουλγαρία 6, η Κροατία 10 κλπ) αλλά με την έμπρακτη συνδρομή τους στους κατατρεγμένους (και υπαιτιότητά τους) του Πλανήτη και μ’ ό,τι σημαίνει αυτό, με τη στάση μας έναντι των απανταχού της γης Περιφερειακών εντάσεων / εχθροπραξιών, εκμετάλλευσης, καταλήστευσης πόρων κι άλλων κακών, ων ουκ έστιν αριθμός.

           Συμπερασματικά, οφείλουμε να ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ απ’ την Ε.Ε., την Προεδρεύουσά της Σλοβακία κι απ’ την Ελληνική Κυβέρνηση :

1.Την πιστή εφαρμογή / τήρηση του ισχύοντος Ευρωπαϊκού (νομοθετικού) θεσμικού πλαισίου (όπως π.χ. την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό, το Σχέδιο των 10 σημείων κ.ά.) για τη γεωγραφική εγκατάσταση των Hot Spots, τον επιμερισμό Προσφύγων / Μεταναστών στις Χώρες – Μέλη της Ε.Ε., βάσει κριτηρίων (έκτασης, πληθυσμού, ΑΕΠ, δεικτών Απασχόλησης, με τα οποία στη Χώρα μας ο αριθμός τους δε μπορεί να υπερβαίνει τις 11 – 12.000), την καταγραφή τους μ’ επιτάχυνση των σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών με τους πάσης φύσεως συνακόλουθους σχολαστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις, όλα και πάντα εναρμονισμένα με το από 4.2.2016 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «σχετικά με την ειδική κατάσταση στα Νησιά», ένεκα και της Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Μεταναστευτικού / Προσφυγικού, λόγοι κι αιτίες που η Χώρα μας δύναται να ζητήσει απ’ την Ε.Ε. να…… παρακάμψει τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1979.
2.Την αναμόρφωση της Συνθήκης του Δουβλίνο ΙΙ με προσαρμογή της στις  σημερινές συνθήκες κι ανάγκες

3.Την άμεση αποσυμφόρηση των λειτουργούντων στη Λέσβο Hot Spots, που δεν πρέπει να ‘ ναι σε τουριστικές και οικιστικές περιοχές του νησιού, με επιμερισμό των……διαμενόντων σ’ αυτά στην Ηπειρωτική Ελλάδα, με βάση το Εθνικό πληθυσμιακό ποσοστό 0,5% (αριθμό Προσφύγων / Μεταναστών προς τον πληθυσμό του νησιού) ή το Κοινοτικό ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 0,1 – 0,2 %, με σταδιακή αποπροσφυγοποίηση των ακριτικών νησιών, που ‘ναι και σύνορα της Ε.Ε…….

           Τέλος, πρότασή μας πρακτική και λειτουργική, είναι τα Hot Spots να μεταφερθούν και να λειτουργούν εκτός Ε.Ε., στις Αραβικές Χώρες (με συμφωνία Ε.Ε. κι Αραβικών Χωρών) απ’ όπου και θα κατευθύνονται απ’ ευθείας στις Χώρες τελικού προορισμού, δίχως να επιβαρύνουν αφόρητα κι επικίνδυνα τις όμορες και γειτνιάζουσες Χώρες – Μέλη της Ε.Ε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ

ΠΕΡ. Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ   ΔΗΜΗΤΡ. ΤΕΚΕΣ
Μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ


Ανακοίνωση ΝΟΔΕ ΛΕΣΒΟΥ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Καταγγέλλουμε τη κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι μετατρέπει σταδιακά τη Λέσβο σε περιοχή περιορισμένης κυριαρχίας.

Όταν τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών την έχουν οι ΜΚΟ.

Όταν κυκλοφορούν στους δρόμους του νησιού αστυνομικοί ξένων χωρών.

Όταν το Λιμενικό έχει καταντήσει από τη κυβέρνηση απλός θεατής των διελεύσεων παράτυπων μεταναστών.

Όταν εμποδίζονται οι Έλληνες αστυνομικοί να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους και απειλούνται με ΕΔΕ, που προκαλούν με αβάσιμες καταγγελίες τους, μέλη ΜΚΟ.

Όταν  ο Δήμαρχος παραχωρεί τη χρήση- διαχείριση του Κέντρου Υποδοχής στο Καρά Τεπέ σε ΜΚΟ.

Όταν η κατασκευή νέου hot spot στη Λέσβο επιδιώχθηκε να γίνει εν κρυπτώ, σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ. κυρίου Αθανασίου.

Το ποτήρι τελικά ξεχείλισε για τον λεσβιακό λαό, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε με τις πράξεις της, το δικαίωμα στους «αλληλέγγυους» και στους παράτυπους μετανάστες να επιχειρήσουν να εμποδίσουν την υποστολή της Ελληνικής Σημαίας, σε ένα παραμεθόριο νησί όπως είναι η Λέσβος.

Ευτυχώς εκατοντάδες αγανακτισμένοι Μυτιληνιοί, που φυλάνε σύνορα χρόνια τώρα, συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στη προκυμαία να προστατεύσουν την τελετή υποστολής της Σημαίας μας.    

Είχαμε προειδοποίηση στη τελευταία ανακοίνωση μας, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις του Λεσβιακού λαού, γιατί βλέπαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τις αριστερές του ιδεοληψίες σε κυβερνητικό έργο. Δυστυχώς με τη συνδρομή των ΑΝΕΛ και των εκπροσώπων τους στη τοπική αυτοδιοίκηση.

ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!!!! 
ΝΟΔΕ ΛΕΣΒΟΥ