Εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη για να μείνει ζωντανή η μνήμη όσων εκτελέστηκαν από τους Ναζί

Εκδηλώσεις Τιμής και μνήμης στο μνημείο  Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας από τους Ναζί διοργανώνει ο δήμος Λέσβου υλοποιώντας σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να μη ξεχαστεί το κομμάτι αυτό της ιστορίας.


Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το νομικό πρόσωπο πολιτισμού και  αθλητισμού, διοργανώνει Συμβολικό Αγώνα Δρόμου από το κτίριο που χρησιμοποιούσε η Γκεστάμπο ως Χώρο Βασανιστηρίων στη Σουράδα , έως τα Τσαμάκια  που ήταν Τόπος Εκτελέσεων όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης κατά την οποία θα γίνει η αποκάλυψη Μαρμάρινης Στήλης με την επιγραφή:  ΤΣΑΜΑΚΙΑ  ΤΟΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944.  ΄Να θυμίσουμε ότι ο συγγραφέας Γιώργος Γαλέτσας με την έρευνά του έφερε στο φως την ιστορία των Λεσβίων που εκτελέσθηκαν από τους Ναζί αλλά και όσων βασανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης  και το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου υλοποίησε σειρά αποφάσεων για να μείνει ζωντανή αυτή η μνήμη.

Για τον αγώνα δρόμου όσα αθλητικά σωματεία θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να το δηλώσουν  μέχρι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο τηλέφωνο 6945957500 στον κ. Θεόδωρο Στεργίου όπου θα δηλώσουν το φορέα και τον  αριθμός ατόμων που θα συμμετέχουν.


Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ