Νότια παράκαμψη Μυτιλήνης. Να μην χαθεί ένα έργο – ανάσα - για την πόλη της Μυτιλήνης

Νότια παράκαμψη Μυτιλήνης

Ερώτηση προς την Περιφερειάρχη κ Καλογήρου και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ Βαλσαμίδη κατέθεσε ο Βασίλης Μπάλλας, περιφερειακός σύμβουλος του Οικολογικού Ανέμου στο βόρειο Αιγαίο, ώστε να ενημερώσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις ενέργειες της Περιφερειακής αρχής για την ολοκλήρωση της Νότιας Παράκαμψης (ΝΠ), ενός πολύ σημαντικού έργου για την πόλη της Μυτιλήνης αλλά και όλη τη Λέσβο. 

Τέσσερα χρόνια μετά την έγκριση της οριστικής μελέτης της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης, τρία χρόνια μετά την έγκριση  της μελέτης των τριών ισόπεδων κόμβων και ενώ έχουν ήδη περάσει ήδη δύο χρόνια από την τελευταία απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την απαγόρευση της δόμησης μέχρι το 2018, ώστε να γίνουν οι σχετικές οι απαλλοτριώσεις του έργου και να μην χαθεί, φαίνεται να μην υπάρχει καμία πρόοδος στο έργο.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει περάσει από 40 κύματα, έργο που ξεκίνησε το 1999, και χρειάστηκαν 13 χρόνια μέχρι το 2012 για να εγκριθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα τελικά στάδια της μελέτης της νότιας παράκαμψης λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν στη χάραξή της.

Ο δρόμος έχει χαρακτηριστεί ως επαρχιακός, εθνικής όμως σημασίας, και είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί για να αναπνεύσει η πόλη της Μυτιλήνης από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που αντιμετωπίζει καθημερινά.

Ο Μιχάλης Μπάκας, υπ. Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με τον Οικολογικό άνεμο δήλωσε σχετικά: «Με την ερώτηση μας  καλούμε την Περιφερειακή αρχή να ενημερώσει το περιφερειακό συμβούλιο για της ενέργειες για το κρίσιμο αυτό έργο, 2 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της. Εάν δεν γίνουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις στο τέλος του 2018 θα επιτραπεί η οικοδόμηση στην περιοχή και το έργο θα χαθεί οριστικά. Γνωρίζουμε τις αντιδράσεις λίγων κατοίκων για να σταματήσει αυτό το έργο και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα χαθεί η ευκαιρία για να ανασάνει από το κυκλοφοριακό το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, υπό το βάρος συμφερόντων λίγων ιδιοκτητών. Το δημόσιο συμφέρον της πόλης είναι να γίνει αυτό το έργο και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, καλώντας την Περιφέρεια αλλά και το Δήμο Λέσβου να κινηθούν τάχιστα.»   
  

Οικολογικός άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο