Απίστευτη δήλωση Ερντογαν: «Τα νησιά του Αιγαίου είναι δικά μας» (βίντεο)

Σαν κεραυνός έπεσε η δήλωση του Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης με την έμμεση, αλλά σαφέστατη αμφισβήτηση των συνόρων, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα νησιά, με την Ελλάδα.


Αυτή όμως, ειδικά απ' τη στιγμή που μιλάμε για δηλώσεις Τούρκου πολιτικού είναι μόνο η μια ανάγνωση των όσων είπε. 

Ναι, ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε τη συνθήκη που καθόρισε στο μεγαλύτερο μέρος τους τα σύνορα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, αλλά ούτε ο χρόνος ούτε και το ακροατήριο ήταν τυχαία.

Είναι γνωστή, εδώ και δεκαετίες, η τακτική της Τουρκίας να εξάγει τις εσωτερικές της κρίσης δημιουργώντας εντάσεις με τους γείτονές της για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
Μιλάμε λοιπόν για προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης, λίγο καιρό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος; 

Φοβάται κάτι ο Ερντογάν τόσο καιρό μετά και προσπαθεί να στοχοποιήσει την Ελλάδα για να μπορέσει να εδραιώσει το καθεστώς του;

Θέλει πραγματικά να επιτεθεί στην Ελλάδα;

Ήδη από ορισμένους βγήκαν ... χάρτες με πιθανούς στόχους των Τούρκων που πολύ θα το ήθελαν να κόψουν το Αιγαίο στη μέση και να πάψει το πέλαγος να είναι είναι μια “ελληνική λίμνη”.

 Άλλοι πάλι μιλούν για την επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για το φυσικό αέριο και δείχνουν εκείνη τη μικρή “κουκκίδα” στο χάρτη που γράφει Καστελόριζο και αναρωτιούνται αν αυτός είναι ο στόχος με αντικειμενικό σκοπό να βάλουν οι Τούρκοι μια σφήνα στην ελληνική ΑΟΖ αποκόπτοντας τη από την Κυπριακή μια για πάντα...

Αυτοί είναι οι στόχοι όμως. Κάποιο ελληνικό νησί στο κεντρικό ή το βόρειο Αιγαίο ή το Καστελόριζο που φαντάζει και πιο εύκολος στόχος με σοβαρότατα γεωπολιτικά οφέλη;

Η άλλη ανάγνωση μιλά για λεονταρισμούς προς το εξωτερικό με στόχο το εσωτερικό. Μάλιστα όσοι κάνουν αυτή την ανάγνωση δεν βλέπουν καν εξωτερικό στόχο και χαμογελούν με συμπάθεια σε όσους φοβούνται τουρκική επίθεση σε ελληνικό νησί. 

Ο στόχος είναι ένας και μόνο. Το κοσμικό κράτος της Τουρκίας. 

Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης δεν είναι παρά μια ευθύτατη αμφισβήτηση του ίδιου του πατέρα της Τουρκίας του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Σουλτάνος της... μαντίλας, ο πατερούλης των μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων για να χτυπήσει τους αντιπάλους του στο εσωτερικό αφού απέτυχε να γίνει και σουλτάνος και πατερούλης θέλει να χτυπήσει την ιδεολογία τους. Το κοσμικό κράτος του Κεμαλ δεν είναι, όπως είπε με τις τελευταίες του δηλώσεις, παρά ένα δημιούργημα ηττοπαθών. Ο Ατατουρκ υπέγραψε μια συνθήκη που έκανε κακό στην Τουρκία...

Θέλει να “μικρύνει” την εικόνα του Κεμάλ για να ανατρέψει ένα καθεστώς που χτίστηκε επί δεκαετίες και στηριζόμενο στον κεμαλισμο. Μάλιστα επικαλέστηκε και τη συνθήκη των Σεβρών που ήταν ακόμη χειρότερη για την Τουρκία λέγοντας πως εάν επικρατούσαν οι πραξικοπηματίες η Τουρκία θα κινδύνευε με διαμελισμό.

Κάπου εδώ όμως έρχεται και η τρίτη ανάγνωση. Φοβάται διαμελισμό της Τουρκίας ο Ερντογάν; Κατά πολλούς η πιθανότητα είναι τραβηγμένη. Κατ' άλλους όμως μια ματιά στο χάρτη όπως διαμορφώνεται απ' τον εμφύλιο στη Συρία δείχνει την αρχή διαμόρφωσης μιας κουρδικής περιοχής στα βόρεια της Συρίας, σε συνέχεια των ημιαυτόνομων κουρδικών περιοχών του Ιράκ. Είναι μια περιοχή εξαιρετικά ευαίσθητη για την Τουρκία καθώς εφάπτεται με τις τουρκικές περιοχές όπου το κουρδικό στοιχείο επικρατεί.

Την ίδια στιγμή η περιοχή αυτή στο δυτικό της άκρο εφάπτεται με την επαρχία Χατάι. Μια περιοχή η οποία επίσης έχει αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης. Είναι μια περιοχή που σύμφωνα με τη συνθήκη ανήκει στην Συριακή επικράτεια.

Αργότερα η περιοχή έγινε αυτόνομη και τελικά πέρασε στην Τουρκία μετά από συμφωνία με τους Γάλλους.

Η μοναδική διεθνής συνθήκη που αναγνωρίζει την περιοχή σε κάποια χώρα είναι εκείνη της Λωζάνης και αυτή την καθορίζει ως συριακό έδαφος.

Έτσι ορισμένοι κάνουν και αυτή την ανάγνωση ότι ο Ερντογάν αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λωζάνης προσπαθεί να προλάβει μελλοντικά παζάρια που περιλαμβάνουν παραχωρήσεις ή ανακτήσεις περιοχών ενόψει δημιουργίας κουρδικού κράτους. Φοβάται δηλαδή διεκδίκηση της περιοχής από τη Συρία σε αντάλλαγμα παραχώρησης περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους.


Πηγη newsit.gr