Τίμησαν την 72η επετείο της απελευθέρωσης της Λέσβου από το φασιστικό ζυγό στα Τσαμακια (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι φετινές εκδηλώσεις προς τιμή της 72ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από το φασιστικό ζυγό



Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι φετινές εκδηλώσεις προς τιμή της 72ης επετείου της απελευθέρωσης της Λέσβου από το φασιστικό ζυγό (οι ναζί εγκατέλειψαν το νησί μας στις 10 Σεπτέμβρη 1944 και έκτοτε το τελευταίο Σάββατο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνου ο Δήμος – Μυτιλήνης παλιότερα, Λέσβου σήμερα - οργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις).

Φέτος η διοργάνωση ήταν αισθητά αναβαθμισμένη, αφού περιλάμβανε τον τιμητικό 1ο Αγώνα Δρόμου από τη Σουράδα στα Τσαμάκια (τη διαδρομή αυτή, από τη Βίλα Ηλιόπουλου που ήταν η έδρα της Γκεστάπο, μέχρι τα Τσαμάκια, την οποία ακολουθούσαν τα γερμανικά καμιόνια που πήγαιναν τους φυλακισμένους μελλοθάνατους για εκτέλεση!), όσο και την εκδήλωση που ακολούθησε στο Μνημείο Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας στα Τσαμάκια, όπου έγιναν πό το Δήμαρχο Λέσβου τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας που αναγράφει «ΤΣΑΜΑΚΙΑ. ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ 1941-1944».

Με τη γνώση της ιστορίας και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης νικάμε το φασισμό. Ο φασισμός, ως πολιτική πρόταση, νικήθηκε στα πεδία των μαχών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 80 εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν σ’ όλο τον κόσμο, για να νικηθεί ο επάρατος ναζισμός. 30 εκατομμύρια νεκρούς έδωσε μόνον η Σοβιετική Ένωση.

Πολύ ακριβό φόρο αίματος πλήρωσε και η πατρίδα μας, που συγκαταλέγεται μέσα στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως με τις μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών, αφού στην Ελλάδα ο αντιφασιστικός αγώνας κόστισε πάνω από 400 χιλιάδες ψυχές. Όλες αυτές οι εκατόμβες θυμάτων δεν έφτασαν, για να θάψουν το φασισμό-ναζισμό μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτό αποδείχνει περίτρανα ότι η βία (στρατιωτική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής) δεν είναι ικανή να εξαφανίσει το φασισμό. Αυτός θα νεκρανασταίνεται κάθε φορά, που ξανάρχονται στο ιστορικό προσκήνιο οι πόλεμοι, η προσφυγιά, η μετανάστευση, η οικονομική κρίση, η ανεργία. Φαινόμενα που τα δημιουργεί η παγκόσμια κοινωνική ανισότητα και ο ανταγωνισμός των εκάστοτε ηγέτιδων δυνάμεων του κόσμου σε οικονομικό-πολιτικό-στρατιωτικό επίπεδο. Η εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων τίθεται πάνω από την αξία της ανθρώπινης ζωής.


Όπως πολύ παραστατικά λέγεται, όταν το κέρδος πρωτεύει, ο άνθρωπος περισσεύει! Πρέπει λοιπόν ο φασισμός να ηττηθεί και ως ιδεολογία, ως νοοτροπία, ως συμπεριφορά στην καθημερινή μας ζωή. Η μάχη δίνεται στο επίπεδο της συνείδησης. Εμείς, οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, στο μέτρο των ταπεινών δυνατοτήτων μας, θα δουλεύουμε μεθοδικά και προσηλωμένα στην κατεύθυνση διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, ως όρου αναγκαίου για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας μας.