ΦΤΩΧΕΙΑ στη Λέσβο – 2.715 αιτήσεις για το κοινωνικό εισόδημα που αντιστοιχούν σε 7.008 ωφελούμενους

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι δύο πρώτες δόσεις του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στους  30 δήμους που συμμετέχουν , μεταξύ των οποίων και η Λέσβος.  


Όσοι κατέθεσαν την αίτησή τους τον Ιούλιο θα τους κατατεθούν δύο δόσεις ενώ όσοι κατέθεσαν το Αύγουστο μία δόση.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό του Υπουργείου τα χρήματα στους δικαιούχους στην πρώτη πιλοτική φάση θα δίνονται τις τελευταίες 5 μέρες κάθε μήνα. Όσοι δικαιούνται ποσά άνω των 100 ευρώ θα δικαιούνται 50% του ποσού σε μετρητά μέσω τραπεζικού λογαριασμού και το υπόλοιπο 50% σε προπληρωμένη κάρτα.

Ανάλογα με το εισόδημα του κάθε δικαιούχου, το κοινωνικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 200 ευρώ για τον δικαιούχο 100 ευρώ για ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το ΚΕΑ θα καταβάλλεται μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Μεγαλώνει το ποσοστό ακραίας φτώχιας στη Λέσβο

Για τη Λέσβο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας που εξασφάλισε η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, μέχρι και σήμερα (28 Σεπτεμβρίου) κατατέθηκαν 2.715 αιτήσεις νοικοκυριών που δικαιούνται το ΚΕΑ , που αντιστοιχούν σε 7.008 ωφελούμενους, δηλαδή σχεδόν το 9% του πλύθησμού του νησιού. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέχρι 30 Νοεμβρίου όπου θα διαρκέσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των αιτήσεων στη Λέσβο, με αυτόν των δικαιούχων του προγράμματος ΤΕΒΑ που κατατέθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι και ήταν 2.372 νοικοκυριά, συμπεραίνουμε ότι παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά κριτήρια για το ΚΕΑ είναι ακόμα πίο αυστηρά (λιγότερα από 180 ευρώ το μήνα), εντούτοις ο αριθμός των δικαιούχων νοικοκυριών που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχιας έχει μεγαλώσει στη Λέσβο.

Πηγη ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ/ Μυρσίνη Τζινέλλη