Ούζο και Λέσβος πάνε μαζί! (pic,vid)

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά που μπορεί να επισκεφτεί κανείς για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι αναμφίβολα η Λέσβος.

Από τον Τάσο Αντωνίου,

Προικισμένη από τη φύση με εύφορο έδαφος, δαντελωτές ακτές, απέραντες αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά, η Λέσβος με κέρδισε όχι μόνο με την ομορφιά αλλά (κυρίως) με τις γεύσεις και τον γαστρονομικό της πλούτο. Φυσικά αναφέρομαι στο νούμερο 1 σήμα κατατεθέν του νησιού, το ούζο. Διότι δεν γίνεται να επισκεφθείς τη Λέσβο και να μην πιεις ούζο απευθείας από την πηγή του! Το ούζο στη Λέσβο έχει τη δική του υπόσταση και όλα τα εστιατόρια, ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία του νησιού έχουν φροντίσει κάθε μεζές και πιάτο γίνεται τέλειο συνοδευτικό για ούζο.

Ένα ταξίδι στη Λέσβο είναι ημιτελές αν δεν επισκεφτείς το Μουσείο Ούζου “Ο Κόσμος του Ούζου”, το οποίο άνοιξε πρόσφατα και είναι ένα πραγματικό διαμάντι για το νησί. Με αφορμή τα 120 χρόνια ιστορίας του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, η ποτοποιία Πλωμαρίου «Ισίδωρος Αρβανίτης» δημιούργησε μια εμπειρία ξενάγησης που θα σε κάνει να δεις το ούζο με άλλο μάτι. Μαθαίνεις τη συναρπαστική ιστορία του, αγγίζεις τις πρώτες ύλες και τον πολύτιμο γλυκάνισο που παράγεται στα τοπικά κτήματα της ποτοποιίας, περιπλανιέσαι στις εγκαταστάσεις και βλέπεις από πρώτο χέρι τη διαδικασία παραγωγής του αγαπημένου ελληνικού αποστάγματος. 


Το  Μουσείο Ούζου “Ο Κόσμος του Ούζου” στεγάζεται στο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σε έναν πανέμορφο ελαιώνα στο γραφικό Πλωμάρι.  Εδώ θα δεις τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες που προσφέρουν «απλόχερα» την ίδια αναλλοίωτη μυστική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης και τηρείται, πιστά, από το 1894. Τα καζάνια είναι χειροποίητα και φτιάχνονται από χαλκό από την ίδια οικογένεια χαλκουργών μέχρι και σήμερα. Μια πολύ αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων όπως όπως παλαιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων, ετικεζέτες μας ταξιδεύουν στον χρόνο, καταδεικνύοντας την εξέλιξη της ποτοποιίας μέσα στον αιώνα.  Εννοείται ότι μια τέτοια εμπειρία ολοκληρώνεται με τη δοκιμή, όπου έχεις την ευκαιρία να γευτείς ούζο με τον πιο σωστό τρόπο, αραιώνοντας το σιγά σιγά μέχρι να αποκτήσει την τέλεια γεύση και το χαρακτηριστικό του θόλωμα. 

Μετά την επίσκεψη στο αποστακτήριο Ούζου Πλωμαρίου, σειρά έχει το φαγητό. Να είσαι σίγουρος ότι στη Λέσβο θα φας πολύ καλά! Για καταπληκτικούς μεζέδες προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ταβέρνα “Ο Αντώνης” στο Καγιάνι με εκπληκτική θέα στα μικρασιατικά παράλια. Επίσης αξεπέραστους μεζέδες, πάντα συνοδεία ούζου, απολαύσαμε στον “Γρηγόρη” στη Νυφίδα Πολυχνίτου πάνω στη θάλασσα. 


Πηγη www.mamapeinao.gr