Notre Ntam στην Λέσβο': Κρυμμένες μέσα σε ελαιώνα, δύο εντυπωσιακές κατοικίες με άπλετη θέα στο Αιγαίο (pics)

Το εντυπωσιακό πρότζεκτ του Z level στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά στη Λέσβο


Οι ιδιοκτήτες, δυο αδέλφια με τις οικογένειες τους, έχοντας ζήσει μια αστική ζωή μεταξύ Αθήνας και Βοστόνης, αποφάσισαν να χτίσουν νέους δεσμούς με την πατρογονική γη, τη Λέσβο. Εκεί ανέθεσαν στην Έλενα Ζερβουδάκη του γραφείου Ζ-level να σχεδιάσει και να δημιουργήσει τις δύο εντυπωσιακές κατοικίες. Κάπως έτσι ξεκίνησε η δημιουργία του Notre Ntam' στο όμορφο νησί του Αιγαίου.  

Τοποθετημένες στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά στη νοτιοδυτική πλευρά της Λέσβου, σε μια αγροτική περιοχή μέσα στους ελαιώνες με μοναδική δόμηση τα μικρά πέτρινα αγροτικά κτίσματα - ντάμια, οι δύο αυτές κατοικίες είναι εντυπωσιακές τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Σ' ένα επικλινές παραθαλάσσιο οικόπεδο 35 στρεμμάτων με 300 ελαιόδεντρα, η Έλενα Ζερβουδάκη δούλεψε τη μελέτη της ώστε να πετύχει μια καλαίσθητη ένταξη των κατοικιών στο ανάγλυφο του τοπίου, να υπάρχει ήπια προσβασιμότητα, να αναπτυχθεί μια διαλεκτική σχέση μεταξύ των δυο κτιρίων, να εκμεταλλευτεί την άπλετη θέα και παράλληλα να ενσωματώσει βιοκλιματικά στοιχεία κάνοντας χρήση φυσικών υλικών.

Ο σχεδιασμός έγινε με στόχο την επανερμηνεία των τοπικών παραδοσιακών αναφορών αλλά και από τα αγροτικά και προβιομηχανικά κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή. Κυρίαρχο θέμα ήταν ο χειρισμός ενός προνομιακού οικοπέδου με ευνοϊκές συνθήκες σε δύσκολους καιρούς.   

Η χωροθέτηση των κατοικιών έγινε με βάση την ένταξη τους στο λόφο, καθώς τοποθετήθηκαν κάτω από το επίπεδο της κορυφογραμμής, μέσα στον ελαιώνα, αφήνοντας άθικτο το τοπίο που τις περιβάλλει. Από τα 35στρεμ. του οικοπέδου καλύφθηκαν με σκληρό υλικό τα 600τ.μ, ενώ στο υπόλοιπο οικόπεδο διατηρήθηκε η γη, καταγράφηκαν και επισκευάστηκαν οι παλιές πεζούλες του ελαιώνα.

Οι κατοικίες τοποθετήθηκαν παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες, μεταξύ του τέλους του ελαιώνα και της αρχής του παραθαλάσσιου ανάγλυφου λειτουργώντας ως πέρασμα από τη γη στη θάλασσα. Η ζώνη αυτή επιτρέπει τη ροή του τοπίου και οριοθετείται με μια συμπαγή και μια ελαφριά πλευρά : η όψη προς τον ελαιώνα είναι πέτρινη με ανοίγματα που απομονώνουν στιγμιότυπα του τοπίου, ενώ η όψη που αντικρίζει τη θάλασσα είναι διάφανη και ενιαία. Το κτίριο μοιάζει να φύεται από το έδαφος προς την πλευρά του ελαιώνα και να ίπταται προς τη μεριά της θάλασσας.

Προσεγγίζοντας και διασχίζοντας το οι χώροι ξεδιπλώνονται με κινηματογραφικά sequence ενώ η θάλασσα εμφανίζεται σταδιακά καθώς καδράρεται αρχικά μέσα από τον συμπαγή πέτρινο τοίχο της όψης, στη συνέχεια από τις σκιερές στοές και τις βαθιές βεράντες που προστατεύουν από τον ήλιο και τελικά η θέα της απελευθερώνεται στον πρόβολο πάνω από το γκρεμό.

Notre Ntam' - Kατοικίες στη Λέσβο.

Αρχιτέκτων:z-level / Ελενα Ζερβουδακη

Θέση: Άγιος Φωκάς, Λεσβος, Ελλαδα

Επιφάνεια οικοπέδου: 35.000m²

Επιφάνεια κτιρίου 1: 250m² Επιφάνεια κτιρίου 2: 150m²

Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος


Πηγή: www.lifo.gr