Κανονικά λειτουργεί πλέον ο ψηφιακός μαστογράφος στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Κανονικά λειτουργεί πλέον ο ψηφιακός μαστογράφος τελευταίας τεχνολογίας που απέκτησε πρόσφατα το νοσοκομείο της Μυτιλήνης, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες γυναίκες του νησιού που έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους, να κάνουν την σημαντική προληπτική εξέταση. 


Οι πρώτες δοκιμαστικές μαστογραφίες πραγματοποιήθηκαν από το προσωπικό του νοσοκομείου τον περασμένο Μάιο και έκτοτε ξεκίνησε δειλά - δειλά η λειτουργία του μηχανήματος, που το πρώτο διάστημα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα.

Το σημαντικότερο, το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει η κάθε γυναίκα. Η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί μία καινούργια σχετικά εξέταση, η οποία ακόμη δεν έχει κοστολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, υπεύθυνη να αποφασίζει για την τιμολόγηση των εξετάσεων και το ποσοστό που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Συνεπώς, δημιουργήθηκε έντονη σύγχυση, που δημοσιοποιήθηκε προκαλώντας  αντιδράσεις, αφού οι γυναίκες έπρεπε να καταβάλουν ένα αξιοσέβαστο ποσό στο νοσοκομείο για να κάνουν την εξέταση. Το νοσοκομείο αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω και να περιμένει το πόρισμα της επιτροπής του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τότε, οι ασφαλισμένες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εντελώς δωρεάν την εξέταση, όπως εξάλλου γίνεται και με τις ψηφιοποιημένες μαστογραφίες.

Το δεύτερο πρόβλημα, η πληθώρα των ραντεβού και το γεγονός ότι το προσωπικό του νοσοκομείουδεν είχε την δυνατότητα να τους εξυπηρετήσει όλους.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Όπως αναφέρει η Διευθύντρια του Ακτινολογικού Τμήματος, υπεύθυνη και για τη λειτουργία του ψηφιακού μαστογράφου, Λουτσία Φόις-Κραββαρίτη, σε πρώτη φάση έχει καθιερωθεί να γίνονται ψηφιακές μαστογραφίες μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη.

«Το ιδανικό για το τμήμα μας θα ήταν να είχαμε περισσότερους χειριστές μηχανημάτων, για να δίνεται η δυνατότητα να κλείνουμε ραντεβού δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι γυναίκες, χωρίς να υπάρχει αναμονή. Μέχρι χθες οι ενδιαφερόμενες μπορούσαν να κλείνουν ραντεβού για ψηφιακή μαστογραφία τις πρώτες μέρες κάθε μήνα.  Σήμερα αποφασίσαμε να καταργήσουμε αυτό τον περιορισμό και από 1η Σεπτεμβρίου να δώσουμε την δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να τηλεφωνούν καθημερινά και να κλείνουν ραντεβού για την εξέταση.



Πηγη Εφημερίδα Δημοκράτης