GGO

OYZO

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το θερινό σχολείο για το μεταναστευτικό στο Πλωμαρι

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Διεθνούς Μεταπτυχιακού Θερινού σχολείου ‘Πολιτισμοί, Μεταναστεύσεις, Σύνορα’ (‘Cultures, Migrations, Borders’) που διεξήχθη για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, από τις 4 έως τις 15 Ιουλίου 2016.


Το Θερινό Σχολείο διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Institute of Migration and Ethnic Studies (IMES) του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Οι σεμιναριακές δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου φιλοξενήθηκαν στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου που ευγενικά παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Δήμο Λέσβου ενώ σημαντική υπήρξε η συμβολή της Δημοτικής Κοινότητας Πλωμαρίου.
Το Θερινό Σχολείο αξιοποίησε τη θέση της Λέσβου, που συνιστά σημαντική πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και γεωγραφικό επίκεντρο της Ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης, για να επιχειρήσει τον κριτικό αναστοχασμό πάνω στους τρόπους με τους οποίους οι μεταναστεύσεις επηρεάζουν τις διαδικασίες ανακατασκευής των συνόρων, αλλά και διαμορφώνονται από αυτές.

Το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου εμπεριείχε στις εργασίες του συζητήσεις γύρω από τις θεωρητικές, πολιτικές και ηθικές διαστάσεις των ραγδαίων και βίαιων μετασχηματισμών τους οποίους παράγει η προσφυγική κρίση σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Ειδικότερα περιλάμβανε σεμινάρια για τους μετακινούμενους πληθυσμούς, τη διάβαση των συνόρων και τις συναφείς διαπολιτισμικές συναντήσεις, το καθεστώς ασύλου και τις θεσμικές διαστάσεις της μεταναστευτικής συνθήκης καθώς και για την «ανθρωπιστική διακυβέρνηση» και τις πολιτικές της «ανθρωπιστικής δράσης».

Ακόμη, στο πλαίσιο του προγράμματος έγιναν δύο εκπαιδευτικές εκδρομές, η πρώτη στο Αϊβαλί με αντικείμενο την εμπειρία διάσχισης του συνόρου και η δεύτερη στη Μυτιλήνη, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τα κέντρα κράτησης και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ερευνητές, εργαζόμενους στο πεδίο, και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής στη Μυτιλήνη διοργανώθηκε ακόμη συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με πρώην συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο διεξήχθη στα αγγλικά και συμμετείχαν 3 καθηγητές πανεπιστημίου, 10 υποψήφιοι διδάκτορες, 17 μεταπτυχιακοί φοιτητές, 5 προπτυχιακοί φοιτητές, 9 ερευνητές και εργαζόμενοι σε ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς, με σχετική εμπειρία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο αντικείμενο των συνόρων και της μετανάστευσης, που προέρχονταν από πανεπιστημιακά ιδρύματα και οργανισμούς από 18 διαφορετικές χώρες (Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ταϊβάν, Τσεχία, Φινλανδία και Χονγκ Κονγκ). Επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι Ευθύμιος Παπαταξιάρχης και Έλια Πετρίδου, καθηγητές κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Προσκεκλημένοι καθηγητές ήταν οι Barak Kalir, Flip Lindo και Κατερίνα Ροζάκου από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, η Heath Cabot από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η Jane Cowan από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ, η Sarah Green από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η Laurie Kain Hart από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη από το ΤΕΙ Ηπείρου και η Πηνελόπη Τοπάλη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Θερινό Σχολείο παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://migbord2016.pns.aegean.gr/

Πηγη ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com