Αντιδράσεις από την ΟΛΣΑ για τις αυθαιρεσίες στην παραλία Ερεσου- Προτάσεις για την Λέσβο

Αγαπητοί συμπατριώτες, σας στέλνουμε την ανακοίνωση της ΟΛΣΑ σχετικά με την επικείμενη καταστροφή της δυτικής παραλίας του Γιαλού (Σκάλας) Ερεσού.


Επίσης το δελτίο τύπου και το ψήφισμα για τα ζητήματα του τόπου μας και τις προτάσεις των αντιπροσώπων, που έβγαλε η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας η οποία πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα...

Ευχαριστούμε για τις όποιες παρατηρήσεις, σχολιασμό όπως φυσικά και για την στήριξη-προβολή της δράσης της ΟΛΣΑ με κάθε θεμιτό τρόπο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΣΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΡΕΣΟΥ

Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού μας, στην Ερεσό, βρίσκεται η φημισμένη παραλία της Σκάλας ή Γιάλου όπως τη λένε οι ντόπιοι, η οποία εκτείνεται σε μήκος 3 χιλιομέτρων με καθαρά σαν κρύσταλλο, καταγάλανα νερά και πλατιά αμμουδιά με λεπτή γκρίζα άμμο, στοιχεία που δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και γι΄αυτό, μαζί με τα άλλα σημαντικά πολιτιστικά και ιστορικά της στοιχεία, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Τον καιρό που όλοι οι φορείς του νησιού προσπαθούν, με μπροστάρη το δήμο Λέσβου, να προσελκύσουν τουρισμό, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταστρέφεται μια τέτοια, αναγνωσμένης αξίας και ποιότητας, παραλία για την ικανοποίηση συμφερόντων που καμία σχέση δεν έχουν με το δημόσιο αγαθό που πρέπει να πληρούν οι παραλίες μας.

Οι τουρίστες της Ερεσού, στο μεγάλο τους ποσοστό ευρωπαίοι, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι στα θέματα προστασίας της φύσης. Με τη στάση τους σε κάθε τόπο που επισκέπτονται, επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος του τοπικού τουριστικού κυκλώματος, ενώ είναι γνωστό ότι η γνώση τους για περιβαλλοντικά θέματα και προστασίας της φύσης τους κάνει να διαμαρτύρονται για διάφορες παρανομίες και να ασκούν πίεση για θεσμοθέτηση και τήρηση μέτρων προστασίας όχι μόνο στις ελληνικές αρχές, αλλά και στις πρεσβείες των χωρών τους και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Παρακολουθώντας με αγωνία και ενδιαφέρον το δημόσιο διάλογο στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σχετικά με την επικείμενη καταστροφή της δυτικής παραλίας του Γιαλού (Σκάλας) Ερεσού, με αφορμή την τσιμεντοποίηση ιδιοκτησίας πάνω στην αμμουδιά, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και ως Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.), ΖΗΤΑΜΕ να παρέμβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τόσο του δημοσίου, όσο και του Δήμου Λέσβου, ώστε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα. Με έρεισμα την εξόφθαλμη παράλογη απόφαση της Κτηματικής Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) δημοσιευμένη στο ΦΕΚ το 2012, απεφασίσθη η επαναχάραξη του αιγιαλού, του παλαιού αιγιαλού και της παραλίας, εις βάρος του περί δικαίου αισθήματος και καταστρατηγώντας κάθε έννοια προστασίας της πανέμορφης παραλίας και του περιβάλλοντος χώρου, απλά και μόνο για να εξυπηρετηθεί η εν λόγω ιδιοκτησία. ΖΗΤΑΜΕ την παρέμβαση κάθε αρμόδιας υπηρεσίας δημόσιας η δημοτικής, ώστε σύμφωνα  με το άρθρο 5 παραγρ. 9 του Ν.2971/2001, ΦΕΚ 285/ τ.Α΄,19-12-2001, με αίτημα προς την ΚΕΔ να προβεί η εν λόγω υπηρεσία στην επαναχάραξη του αιγιαλού σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και προστατεύοντας την ιδιαιτέρου κάλλους αμμουδιά της Ερεσού.

Το Δ.Σ. της ΟΛΣΑ
_______________________________________________________________________

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΣΑ - ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΚΟΜΒΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ανάγκη για συσπείρωση και εντατικοποίηση των προσπαθειών

Στην αίθουσα του Συλλόγου των Μανταμαδιωτών συνήλθαν τα μέλη της Ο.Λ.Σ.Α. για την πραγματοποίηση της 28ης Τακτικής Απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

Στην συνέλευση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων Αντώνης Καραγιάννης ο οποίος χαιρέτησε τη Συνέλευση και τόνισε την αναγκαιότητα διατήρησης και συσπείρωσης των τοπικών Συλλόγων, πρόεδροι και εκπρόσωποι άλλων Λεσβιακών Συλλόγων-μη μελών της ΟΛΣΑ και μέλη άλλων πολιτιστικών σωματείων της Αττικής.
Έπειτα από συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση προτάσεων και διάλογο εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ψήφισμα – Προτάσεις της 28ης Τακτικής Απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων των Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής μελών της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ).

Εμείς, οι Λέσβιοι της Αττικής συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα του Συλλόγου Mανταμαδιωτών Λέσβου, 3ης Σεπτεμβρίου 39, στην Αθήνα και συζητήσαμε για τα ζητήματα που απασχολούν τους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, την ΟΛΣΑ και το νησί μας.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων των Συλλόγων μελών της ΟΛΣΑ, καταλήξαμε ότι η κατάσταση σε σχέση με πολλά από τα προβλήματα που διαχρονικά απασχολούν τη Λέσβο και τους κατοίκους της, για τα οποία η ΟΛΣΑ διεκδικεί την επίλυσή τους, δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Επιπλέον, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με ζητήματα που προκύπτουν λόγω διαχείρισης της υπόθεσης του προσφυγικού, έχουν προστεθεί και άλλα προβλήματα.

Διαπιστώνουμε ότι αρκετά βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός του νησιού μας παραμένουν στην ίδια μοίρα. Σημειώνεται ότι η Λέσβος αποτελεί νησιωτική περιοχή της Ελληνικής Επικράτειας που βρίσκεται πολύ μακριά από τα κεντρικά λιμάνια της χώρας και δεν αποτελεί πόλο υψηλής τουριστικής έλξης με αντίστοιχες πηγές εισοδήματος. Επιπλέον, δεδομένης της μορφολογίας του νησιού μας και της κατανομής του πληθυσμού σε όλο το γεωγραφικό της χώρο, διαπιστώνεται ότι η Λέσβος δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για την ασφαλή μετακίνηση και την κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και πολλά άλλα…
Τα όποια βήματα έχουν γίνει και γίνονται σε μέρος των παραπάνω ζητημάτων, τα οποία η ΟΛΣΑ μονίμως αναδείκνυε και φυσικά χαιρετίζει, όπως παραδείγματος χάριν η εξέλιξη του θέματος της οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, η βελτίωση-επέκταση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, η διαφαινόμενη επίλυση με το λιμάνι του Σιγρίου, η συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης άδειας βραχείας παραμονής (βίζα) όπως γινόταν τα τελευταία τρία χρόνια, στα νησιά του Αιγαίου, με πολύ καλά αποτελέσματα για την τουριστική κίνηση, η λειτουργία πύλης εισόδου στην Πέτρα και η προσπάθεια δημιουργίας πύλης εισόδου και στο Πλωμάρι, δεν αρκούν για να βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα και λειτουργικότητα της Λέσβου, πρώτα από όλα για τους κατοίκους της και φυσικά για όλους τους επισκέπτες της.

Στις δύσκολες συνθήκες των ήδη ταλαιπωρημένων συμπατριωτών μας με όλα όσα στο νησί δε λειτουργούσαν και δε λειτουργούν, ήρθε και η ανεργία να εκτοξευθεί όπως και στα άλλα νησιά του Β. Αιγαίου από το 2009 σαν αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Όταν ο μέγιστος αριθμός ανέργων που υπήρχαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τις εποχές «της ανάπτυξης» ήταν περίπου 2.000 – 2.500 άτομα, τώρα ο εκτιμώμενος αριθμός ανέργων (περίπου 15.000 για όλο το Βόρειο Αιγαίου και περίπου 10.000 στη Λέσβο) έχει ξεπεράσει κατά πολύ, εδώ και πολλά χρόνια τις «αντοχές» των νησιών του Βορείου Αιγαίου και βεβαίως της Λέσβου.

Αυτός ο συνδυασμός των υπαρχουσών καταστάσεων και των νέων μνημονιακών μέτρων που ισχύουν από την 1η Ιουνίου και η εκτόξευση της αύξησης του ΦΠΑ στο νησί μας, μετά από την προσωρινή αναβολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016, πέραν του ότι καταργεί τη ρήτρα νησιωτικότητας (κάτι που αποτέλεσε από το 1992, διακομματική αναγνώριση για την άρση των ανισοτήτων), θα απομονώσει τη Λέσβο ακόμα περισσότερο κοινωνικά και οικονομικά και θα οδηγήσει στην εξουθένωση τους ήδη δεινά δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας.

Ζητούμε από την Πολιτεία να πάρει μέτρα για την τη μείωση της ανεργίας και την παραμονή των νέων στο νησί μας, τη συνεχή ενίσχυση του τοπικού συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, τη στήριξη των παραδοσιακών προϊόντων και ιδιαίτερα του λαδιού και του γάλακτος, την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών και χερσαίων συγκοινωνιών, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα επίσπευση των αξόνων Kαλλονής - Σιγρίου, Kαλλονής – Μήθυμνας, τη βελτίωση των υποδομών όπως: αγροτικοί δρόμοι, λιμάνια, κλπ…

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

Για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 

Διαπιστώνουμε ότι η δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το νησί μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τη δημιουργία ενός μόνο δήμου συνεχίζεται παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής και των δημοτικών υπαλλήλων. 

Επισημαίνουμε την υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής και την αρνητική εικόνα που παρουσιάζεται σε αρκετά ζητήματα αντιμετώπισης της καθημερινότητας κυρίως στα χωριά και τις κωμοπόλεις που έχουν αποψιλωθεί από υπηρεσίες που υπήρχαν σ’ αυτές, αλλά και στην Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα σήμερα η Λέσβος να παρουσιάζει μιαν απογοητευτική εικόνα σε πολλά πεδία με συνέπεια να μη διαφαίνονται προοπτικές για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και να εκμηδενίζεται η όποια ελπίδα για ανάπτυξη. Είναι φανερή η εγγενής αναποτελεσματικότητα και η δυσλειτουργία του τεράστιου δήμου Λέσβου που δεν συναρτάται με τα άτομα που τον υπηρετούν αλλά με το μέγεθος και την δομή του.

Εκφράζοντας την αγωνία των δημοτών και των κατοίκων του νησιού μας, θεωρούμε ότι ο αγώνας για την κατάτμηση του ενός δήμου πρέπει οπωσδήποτε να συνεχισθεί και σ αυτή την προσπάθεια η ΟΛΣΑ σε συνεργασία με όλους τους φορείς και αρμόδιους θα συνεχίσει να πρωτοστατεί.
Ελπίζουμε η δέσμευση της Κυβέρνησης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη, όπως μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των τοπικών κοινοτήτων, συνεργασία των διάφορων επιπέδων, βελτίωση της κατάστασης του προσωπικού, αλλά και το επιπέδο των αιρετών αρχόντων να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου και να προχωρήσει και η αντίστοιχη νομοθέτηση μαζί με την αλλαγή και του χωροταξικού της Λέσβου που και η παρούσα Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει κατανοώντας ότι μεγάλα νησιά μας, όπως η Λέσβος, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα κ.λπ., δεν μπορούν να είναι ένας δήμος.

Το Περιβάλλον 

Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον είναι η βάση στην οποία στηρίζονται όλες οι δράσεις της κοινωνίας μας και, ως τέτοια, πρέπει να προστατεύεται. 

Για τον λόγο αυτόν ζητάμε την προστασία των κόλπων της Λέσβου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες και ειδικά του κόλπου της Καλλονής με τον υπέροχο βιότοπο τα σπάνια πουλιά, εκεί που περπάτησε και έκανε τα πειράματα του για πολύ καιρό ο Αριστοτέλης. Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επαρκώς και άμεσα. Τα ζητήματα προστασίας ισχύουν φυσικά για όλες τις περιοχές.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος έχει να κάνει με τα (βιομηχανικά) αιολικά πάρκα που υπάρχει πρόθεση να γίνουν στην δυτική πλευρά του νησιού, δραστηριότητα που φαίνεται ότι προς το παρόν έχει σταματήσει, αλλά ο κίνδυνος της εγκατάστασης είναι υπαρκτός. Η εγκατάσταση αυτή θα αλλάξει ολόκληρο το ανάγλυφο του δυτικού μέρους του νησιού και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή διότι πέραν των άλλων θα αλλάξει και την χρήση γης.

Τα Μουσεία 

Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Τeriade στη Βαρειά της Μυτιλήνης στη Λέσβο, αποτελεί δωρεά του Στρατή Ελευθεριάδη προς το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 1164 του 1981. Ως σκοπό έχει την διαφύλαξη, συντήρηση και μόνιμη έκθεση των δωρηθέντων έργων τέχνης καθώς και τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων που αποσκοπούν στην προαγωγή του καλλιτεχνικού αισθητηρίου των πολιτών.
Παράλληλα το Μουσείο υποστηρίζει τον ποιοτικό τουρισμό.

Το Μουσείο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού, και το ορισθέν Διοικητικό Συμβούλιο έχει παραιτηθεί από τον Φεβρουάριο του 2016, με αποτέλεσμα το Ν.Π.Δ.Δ. να αδυνατεί να υλοποιήσει δράσεις και πρωτοβουλίες αλλά και την υποβολή προϋπολογισμού και λοιπών προαπαιτούμενων εγγράφων για την εκταμίευση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία αποτελεί σημαντικό πόρο του Μουσείου. Παράλληλα εξακολουθεί να αδυνατεί να ρυθμίσει μεγάλες οφειλές στο ΙΚΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν με συνευθύνη του, αφού επί μακρόν το ΙΚΑ εξέδιδε εργοδοτικές ενημερότητες χωρίς να λαμβάνει τα αντίστοιχα ποσά -τα οποία υπεξαιρούσε υπάλληλος του μουσείου. 

Είναι μεγάλη η ανάγκη εξεύρεσης λύσης προκειμένου να ξανανοίξει το Μουσείο Τεριάντ, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, για να γίνουν επισκέψιμοι προς το κοινό οι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου, στο οποίο διαφυλάσσονται και παρουσιάζονται οι εκδόσεις του έργου του ιδρυτή του, μέσα από τις δημιουργίες φημισμένων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.

Παράλληλα, εκτίθενται και έργα γνωστών Ελλήνων δημιουργών, όπως των Τσαρούχη, Βακιρτζή, Κανέλλη, καθώς και έργα του αυθεντικού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, την πλειονότητα των οποίων ο δωρητής Στρατής Ελευθεριάδης είχε συλλέξει.

Το Προσφυγικό

Η ΟΛΣΑ και οι σύλλογοι μέλη της συγχαίρουν τον Λεσβιακό λαό, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Δημοτική Αρχή Λέσβου και όλους τους Συλλόγους και Οργανώσεις για την αμέριστη υποστήριξη και μέριμνα που έχουν προσφέρει μέχρι τώρα στους πρόσφυγες.
Ωστόσο, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Αν δεν υπάρξει εξέλιξη έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που δημιουργούν τους πολέμους και τις μετακινήσεις των προσφύγων, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να έρχονται, όσοι φράχτες και αν τοποθετηθούν.

To θέμα είναι πολύπλοκο και θα πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως και η Τουρκία, στην οποία πρέπει να δημιουργηθούν οι χώροι υποδοχής (hot spot ) και να έρχονται στη χώρα μας οι πρόσφυγες που έχουν τις προϋποθέσεις, και στη συνέχεια να κατανέμονται αναλογικά στις χώρες που επιθυμούν.

Μέχρι τότε απαιτείται να δοθεί από την Πολιτεία και την Ε.Ε δραστική βοήθεια, τόσο οικονομική όσο και σε μέσα, προς το Δήμο Λέσβου και τους κατοίκους του νησιού (που πρόσφατα τιμήσαμε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους) για να εδραιωθεί η αίσθηση ανθρωπιάς στους πρόσφυγες και αξιοπρέπειας και ασφάλειας σε όλους.

Νησιωτικότητα

Από το 1992 με Πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Αιγαίο που ανέφερε την ανάγκη ειδικών πολιτικών για τους κατοίκους και επιχειρήσεις για την άρση των ανισοτήτων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, έχει διαπιστωθεί ότι το κόστος λειτουργίας τους είναι αυξημένο κατά 18% σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις στη ηπειρωτική χώρα. Έκτοτε σε κάθε νομοθέτημα γίνεται αγώνας για εφαρμογή της «ρήτρας νησιωτικότητας». Το άρθρο 174 της Συνθήκης της Ε.Ε., γι΄ αυτό το λόγο, ως αντιστάθμισμα επιβάλλει την υιοθέτηση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών και παρεκκλίσεων από τις γενικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα,.

Η δυσκολία πρόσβασης που επιβαρύνει τις νησιωτικές οικονομίες, πολύ περισσότερο μάλιστα στην περίπτωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου που είναι και ακριτικά και που έχουν χάσει τη φυσική τους ενδοχώρα, που ήταν τα μικρασιατικά παράλια, αποτελεί έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα της ανάπτυξης που οφείλεται στη γεωγραφική ασυνέχεια του χώρου και εντείνεται όσο η απόσταση από την ηπειρώτικη χώρα αυξάνεται. Οι τιμές όλων των προϊόντων που εισάγονται είναι πολύ υψηλότερες σε ένα νησί παρά σε μια πόλη της επαρχίας με χερσαία πρόσβαση που απέχει την ίδια απόσταση από την Αθήνα. Ακόμα και τα ελάχιστα στοιχεία που άμβλυναν κάπως τις τεράστιες ανισότητες και ζημιές από τις αντίξοες συνθήκες, όπως το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ, κλπ, καταργούνται η επίκειται η κατάργηση τους. Τυχόν εξομοίωση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τα νέα φορολογικά-ασφαλιστικά μέτρα και τις ανατιμήσεις των ειδών θα είναι γερό χτύπημα για τη νησιωτική οικονομία 

Ζητάμε να μην αυξηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ. Χρειάζονται δράσεις προς επίτευξη ενός καλυτέρου αποτελέσματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και την ανάδειξη των αναγκών των νησιών μας.

Παλλεσβιακό Πνευματικό Κέντρο “Μίλτης Παρασκευαΐδης” της ΟΛΣΑ 

Όπως είναι γνωστό, με επιμέλεια και δαπάνη της ΟΛΣΑ έχει κατασκευασθεί ο σκελετός από μπετόν 5ορόφου κτιρίου με δώμα στην οδό Κοτυαίου στην Αθήνα. Το κτίριο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο όπου υπήρχε παλαιά οικία του διαθέτη και μεγάλου ευεργέτη της ΟΛΣΑ αείμνηστου Μίλτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος δώρισε με την διαθήκη του το προαναφερόμενο ακίνητο προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της ΟΛΣΑ.
Η ΟΛΣΑ, έχοντας εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους της για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, ζητά την συνδρομή όλων, Δημοσίων Φορέων, Συλλόγων και Ιδιωτών για την συνέχιση της κατασκευής του κτιρίου.

Προτάσεις

Καταγραφή και αξιοποίηση του δυναμικού της Λέσβου σε όλο τον κόσμο, το οποίο θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί. Πρωτοβουλία για συνάντηση των συλλογικών φορέων των αποδήμων μας σε όλο τον κόσμο με αυτούς στην Ελλάδα και τη πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου στο νησί.
Προτείνουμε την δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου υποστήριξης προβολής του πολιτισμού και της ανάπτυξης της Λέσβου, και ένα δίκτυο φίλων της Λέσβου, με σκοπό την προβολή του πολιτισμού, των λεσβιακών προϊόντων. Επίσης την τουριστική προβολή και την πρόσκληση προς όλους, Έλληνες και ξένους, να επισκεφθούν το νησί μας και να διαπιστώσουν ότι εκτός από νησί της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας και της ανθρωπιάς (που η συμπεριφορά των ανθρώπων του διέσωσε την τιμή όλης της Ευρώπης), υπάρχει και μια άλλη Λέσβος, ένα μοναδικό νησί που θα τους μαγέψει.

Να προβάλουμε τις ιδιαιτερότητες της Λέσβου 

Ολόκληρο το νησί έχει κηρυχτεί ως γεωπάρκο. 

Στην περιοχή Ροδαφνίδια Λισβορίου βρέθηκαν ίχνη παλαιολιθικού πολιτισμού 500.000 ετών.
Η Λέσβος έχει απολιθωμένο δάσος, σπάνιο μνημείο της φύσης που δημιουργήθηκε πριν από 20.000.000 χρόνια. Το νησί φέρει την ιστορία ενός αδιάλειπτου πολιτισμού χιλιάδων χρόνων από τον Πιττακό τον Μυτιληναίο (έναν από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας), τη Σαπφώ, τον Θεόφραστο, τον Τέρπανδρο και τον Αρίωνα, μέχρι τον Ελύτη και άλλους σπουδαίους Λέσβιους.
Οι αντιπρόσωποι των συλλόγων της ΟΛΣΑ