Στέλνει ξανά πρόσφυγες στην Ελλάδα ο Ερντογάν – Άρχισαν να εμφανίζονται μαζικά στην Λέσβο

Ήδη από το πρωί έχει εντοπιστεί κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.


Μεχρι αυτή την ώρα σε δύο διαφορετικά περιστατικά καταγράφηκαν 40 άτομα σε βάρκα ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και ανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Ενώ άλλα 61 άτομα εντοπίστηκαν σε βάρκα στην θαλάσσια περιοχή «Σκανδάρι» της Κω.
Μάλιστα στην περίπτωση της Κω σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού χρειάστηκε να επέμβει για τη διάσωση των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και για τη σύλληψη των δύο διακινητών.

Στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3392 άτομα, στη Χίο 2474 και στη Σάμο 1050. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 6916 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Όλα αυτά πριν καν συμπληρωθεί ένα δωδεκάωρο από τη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογαν στην οποία άφηνε σαφείς υπαινιγμούς για αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, απαιτώντας χρήματα από τους εταίρους της Ε.Ε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.


Πηγή: newsit.gr