Αριστείδης Σπέρκος «Επίθεση του Δημάρχου Λέσβου στον Νικόλα Κουρτζή που ήταν απών από το Δ.Σ»

Σχόλιο του Αριστέδη Σπέρκου στην «τοποθέτηση» του δημάρχου κ. Γαληνού στο χθεσινό ΔΣ και παρακαλώ για τη δημοσίευσή της.


Κύριε διευθυντά,

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 11 Ιουλίου 2016, παρευρέθηκα ως απλός παρατηρητής μιας και οι διαδικασίες ανάληψης της θέσης του δημοτικού συμβούλου δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινα μάρτυρας μίας άθλιας και συκοφαντικής επίθεσης του κ. Γαληνού, με στόχο τον απερχόμενο δημοτικό σύμβουλο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών κ. Νικόλα Κουρτζή -κι ενώ ο ίδιος δεν ήταν παρών- αμέσως μετά την ανάγνωση της επιστολης παραίτησης του ιδίου από τον πρόεδρο του ΔΣ.

Στην άνευ προηγουμένου αυτή επίθεση, ο κ. Γαληνός στηριζόμενος για μία ακόμη φορά σε πληροφορίες που δεν μπήκε - προφανώς - στον κόπο να διασταυρώσει, σε ανακρίβειες σχετικές με τις θέσεις της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και στην παγιωμένη τακτική του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, προσπάθησε να θέσει ενώπιον ενός αμήχανου δημοτικού συμβουλίου, την δική του - επιλεκτική - αντίληψη περί...ηθικής.
Ας επιστρέψουμε όμως τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση.

Ο κ. Κουρτζής και η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, ουδέποτε καταφέρθηκαν ενάντια στο σύνολο των ΜΚΟ που δραστηριοποιήθηκαν στο νησί σε όλη τη διάρκεια της κρίσης μέχρι και τώρα. Αντίθετα, από την αρχή αναγνωρίσαμε την προσφορά κάποιων από αυτές τις ΜΚΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής έξαρσης. Αυτό όμως που ζητήσαμε επανειλημμένα ήταν ο αυτονόητος έλεγχός τους, όσον αφορά στη δράση τους και στις σχέσεις τους με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα με τη διαδημοτική εταιρεία ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ.

Ο κ. Κουρτζής, δεν εργάζεται για ΜΚΟ όπως ειπώθηκε και γράφτηκε, αλλά για την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έναν διεθνή οργανισμό στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα και ο οποίος, σε αντίθεση με τον τρόπο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο δήμος, απαιτεί συγκεκριμένα προσόντα και δεξιότητες από τους υπαλλήλους του, τα οποία φροντίζει να επαληθεύει μέσα από δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες (δημόσιες προκηρύξεις και συνεντεύξεις ενώπιον πάνελ ελλήνων και ξένων στελεχών), προκειμένου να ενταχθεί κανείς στο έμψυχο δυναμικό του.

Ο κ. Κουρτζής, είχε το σθένος να καταθέσει την παραίτησή του, από τη στιγμή που δεν θα ήταν εφικτό για τον ίδιο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ως δημοτικός σύμβουλος Λέσβου, λόγω απόστασης, αφού πλέον εργάζεται εκτός Λέσβου. Σε παρόμοιες περιπτώσεις εντός Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και σε περιπτώσεις όπου μία παραίτηση για λόγους ευθιξίας, ενώ θεωρούνταν από πολλούς η μοναδική σωστή κίνηση, δεν κατατέθηκε ποτέ, ο κ. Γαληνός τήρησε σιγή ιχθύος.
Ήλπιζα πραγματικά η νέα αυτή σελίδα στην παρουσία της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου - η οποία να σημειώσουμε, είχε συμφωνηθεί και θα δρομολογούνταν, για λόγους εναλλαγής στα πρόσωπα, ανεξάρτητα από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του κ. Κουρτζή – ότι θα συνοδεύονταν και από μία νέα προσέγγιση της δημοτικής αρχής τόσο στη ρητορική απέναντι στους συνεργάτες της στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στη συμπεριφορά της. Εξάλλου, όλοι δουλεύουμε για ένα κοινό στόχο. Η οποιαδήποτε ελπίδα για συναίνεση και συνεργασία όμως, διαψεύσθηκε εν τη γενέσει της, για άλλη μια φορά.

Η προσπάθειά μας, παρόλα αυτά, συνεχίζεται. Προσβλέπουμε σε κάθε είδους επαφή και συνεργασία εντός και εκτός ΔΣ, η οποία μπορεί να αλλάξει τα πράγματα για τον τόπο μας και τους συνδημότες μας προς το ουσιαστικότερο και το καλύτερο.

Με εκτίμηση,

Αριστείδης Σπέρκος

Εκπρόσωπος Δημοτικού Συμβουλίου για την

«Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου»