Επιστολή της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Λέσβου για τα ποσοστά αναπηρίας

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Λέσβου & Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κα Αναστασία Αντωνέλλη, έστειλε στην Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου, την παρακάτω επιστολή.


Προς την αξιότιμη κυρία Θεανώ Φωτίου,
Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης,
  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Σταδίου 29, Τ.Κ.. 101 10, Αθήνα
  
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

            Είμαι σίγουρη ότι δεν έχετε λάβει γνώση μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί μετά την έκδοση του Ν4331 του τρέχοντος Ιουλίου και η οποία αναιρεί το Συνταγματικά κατοχυρωμένο  δικαίωμα της ισοτιμίας των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο εν λόγω Νομοθέτημα προβλέπεται  ότι τα άτομα που πάσχουν από ανίατες ασθένειες (Α.Μ.Ε.Α) και εξετάζονται από τα ΚΕΠΑ μετά τις 18-11-2013 λαμβάνουν ποσοστά αναπηρία επ’ αόριστον  ενώ εντελώς παράλογα, όσοι εξετάσθηκαν από τα ΚΕΠΑ από 1-9-2011 έως 18-11-2013 να λαμβάνουν ποσοστά αναπηρίας για 3-5 έτη!
           
Ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας ούτως ώστε με Νομοθετική ρύθμιση να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας και της ισοτιμίας των πολιτών αλλά και να απαλλάξει από την ταλαιπωρία χιλιάδες  ανθρώπους που πάσχουν από 43 ανίατες ασθένειες και τους αφορά και οι οποίοι αναγκάζονται να υποβάλλουν νέες αιτήσεις υποβαλλόμενοι σε σωρεία εξετάσεων, οικονομικών επιβαρύνσεων και ψυχικής ταλαιπωρίας. Πλέον όλων αυτών, επισημαίνουμε ότι και οι υπηρεσίες των ΚΕΠΑ, δεν θα υποστούν μια άνευ ουσίας διοικητική επιβάρυνση.

            Ως αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Λέσβου, υιοθετούμε πλήρως την προτεινόμενη Νομοθετική ρύθμιση του υπ’ αριθμ. Α.Π. 65 από 23-3-2015 της Ελληνικής Ομοσπονδίας θαλασσαιμίας (Μεσογειακής και Δρεπανοκυτταρικής Αναιμίας) όπου, μεταξύ άλλων (από τα οποία νομοθετήθηκαν με τον Ν.4331 τον Ιούλιο 2015) προτείνεται :  

«…..Οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ που εκδόθηκαν από την 1-9-2011 έως την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης 2906/ΤΒ’ στις 18-11-2013, που αφορούν 43 μη αναστρέψιμες αναπηρίες/παθήσεις (όπως συμπληρώθηκαν με επόμενες διατάξεις), ΝΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΜΕ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΠΑ…..»

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Εν κατακλείδι και ανακεφαλαιώνοντας:

Θεωρούμε απολύτως αναγκαία την ως άνω νομοθετική ρύθμιση, όχι μόνο διότι είναι παράλογο όσοι εξετάσθηκαν από τις ΚΕΠΑ από 1-9-2011 έως 18-11-2013 να λαμβάνουν ποσοστά αναπηρίας για 3-5 έτη, ενώ όσοι εξετάζονται μετά τις 18-11-2013 να λαμβάνουν ποσοστά επ’ αόριστον, αλλά και γιατί  ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ξαναπεράσουν από επιτροπές ΚΕΠΑ εντός του 2016 ή 2017 ή 2018 με αφάνταστα έξοδα, μετακινήσεις και ψυχική ταλαιπωρία. Όπως γνωρίζεται όλες οι εξετάσεις που θα υποβληθούν πρέπει να είναι του τελευταίου τετραμήνου, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τον φόρτο εργασίας Νοσοκομείων, των ίδιων των ΚΕΠΑ, αλλά και επιβαρύνει οικονομικά αφού αρκετές εξετάσεις δεν γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία (επιπλοκών των 43 ανίατων παθήσεων).

Είμαι σίγουρη, από την μέχρι τώρα δράση σας και την αποδεδειγμένη ευαισθησία σας, για την κατανόηση και την επίλυση του ως άνω προβλήματος, το οποίο  για τους ασθενείς, είναι ακόμα ένα σημαντικότατο πρόβλημα υποβάθμισης των συνθηκών ζωής τους.

Αναμένοντας τις ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες σας,

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
με Τιμή,
Αναστασία Αντωνέλη
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Λέσβου
& Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου»