4 έργα πολιτισμού σε Λέσβο και Χίο αξίας 2,77 εκατομμυρίων ευρώ

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε σήμερα την απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014- 2020» 4 έργων πολιτισμού για τα νησιά της Λέσβου και της Χίου, συνολικού προϋπολογισμού 2,77 εκατομμυρίων ευρώ.


Το πρώτο έργο αφορά στη «Στερέωση και αποκατάσταση τμημάτων του βορειανατολικού περίβολου του Κάστρου της Μυτιλήνης», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 2 έτη, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η  Ιουλίου του 2018.

Στόχος του έργου είναι η στερέωση- αποκατάσταση τμημάτων των τειχών που αποτελούν τα πλέον αναγνωρίσιμα στοιχεία του Κάστρου της Μυτιλήνης, καθώς αφενός το χαρακτηρίζουν και αφετέρου το οριοθετούν και το προστατεύουν. 

Το δεύτερο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Συκούση στη Χίο», προϋπολογισμού 882.812,57 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 20 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η  Μαρτίου του 2018.

Πρόκειται για βυζαντινό μνημείο, το νοτιοανατολικό τμήμα του οποίου ανήκει σε οκταγωνικού τύπου βυζαντινό ναό, που θεωρείται το πιστότερο αντίγραφο του Καθολικού της Νέας Μονής Χίου και επεκτάθηκε προς τα δυτικά και βόρεια κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Το τρίτο έργο αφορά στη «Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου», προϋπολογισμού 296.000 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 2 έτη, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η Ιουλίου του 2018.

Με το έργο θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν σπουδαία δείγματα δαπέδων της μεταβυζαντινής εποχής και παράλληλα θα ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης του Καθολικού της Νέας Μονής, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το τέταρτο έργο αφορά στην «Αποκατάσταση και ανάδειξη χερσαίων τειχών του Κάστρου Χίου», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια υλοποίησης 29 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου του 2016 και ολοκλήρωσης την 31η  Δεκεμβρίου του 2018. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν ήπιες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις που θα αποκαταστήσουν και θα αναδείξουν τα χερσαία τείχη του Μεσαιωνικού Κάστρου της Χίου, που έχουν μέτωπο προς την πόλη.


Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Αξιοποιώντας το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Βόρειο Αιγαίο 2014-2020”, χρηματοδοτούμε τέσσερα έργα ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη Λέσβο και τη Χίο, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας».