Συνάντηση εταίρων στην Λιθουανία- Συμμετοχή και του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης

Συνάντηση εταίρων στην Λιθουανία- Συμμετοχή και του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης


Η συνάντηση έλαβε χώρα στην πόλη Alytus της Λιθουανίας και ήταν η τελευταία συνάντηση από κοινού των παιδαγωγικών ομάδων του διετούς προγράμματος μια και η διάρκεια του ολοκληρώθηκε και οι ομάδες μαθητών και καθηγητών έπρεπε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα καταλήγοντας στο τελικό προϊόν που είναι ένα 3D Computer Game περιπέτειας και δράσης,

Σχολείο υποδοχής ήταν το Alytaus Putinu gimnazija της Λιθουανίας. Συμμετείχαν στη συνάντηση ομάδα 4 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών (Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης - Αρχηγός αποστολής- Διευθυντής του σχολείου- Κατά τον νόμο υπεύθυνος του προγράμματος, Κοντέλλης Γεώργιος- Συντονιστής του προγράμματος- Υπεύθυνος υλοποίησης του παιχνιδιού, Μιχαλάκης Απόστολος και  Λαμπόγλου Παναγιώτα - μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος) από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, και 6 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί  από το σχολείο IES Virgen de Valme της Ισπανίας. Την Ελληνική αποστολή συνόδευσε και ο πρώην διευθυντής του 3ου Λυκείου και νυν διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νόμου Λέσβου κος Μιχάλης Καπιωτάς, οποίος είχε διατελέσει μέχρι πριν από μερικούς μήνες υπεύθυνος του προγράμματος για το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης.

Πριν την συνάντηση είχαν προηγηθεί εκτεταμένες επαφές των παιδαγωγικών ομάδων του προγράμματος για την διοργάνωση της επίσκεψης και συσκέψεις της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου μας για την προετοιμασία της επίσκεψης καθώς και δύο συναντήσεις με τους γονείς όπου τους δόθηκε απαραίτητο ενημερωτικό υλικό. Επίσης επαφές με το Εμπορικό Επιμελητήριο και άλλους φορείς του νησιού για προβολή του τόπου μας.

Αντικείμενο, του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΙΚΥ ταξιδιού, ήταν η ολοκλήρωση του project, το οποίο αφορά την δημιουργία ενός τρισδιάστατου παιχνιδιού με ιστορικά ή μυθικά στοιχεία από τις 3 χώρες- εταίρους, με την δημιουργία του τελικού προϊόντος που θα περιέχει τις τελικές εκδοχές της ιστορίας της κάθε χώρας.

Για το σκοπό αυτό οι μαθητές δούλεψαν από κοντά σε μεικτές ομάδες εργασίας συνδυάζοντας τις δουλειές και γνώσεις που αποκόμισαν  αυτά τα δύο χρόνια ολοκληρώνοντας τις προσπάθειές τους και την προεργασία που έκαναν διαδικτυακά για την επιτυχημένη κατάληξή του project.

Οι καθηγητές δούλεψαν και αυτοί σε ομάδες για να εκπονήσουν τις τελικές εκθέσεις του προγράμματος και να προβούν στην αξιολόγησή του λαμβάνοντας υπόψη το τελικό προϊόν, την πορεία των εργασιών σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, τα ερωτηματολόγια γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.  

Την αποστολή του σχολείου μας υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί και γονείς των οικογενειών όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν οι μαθητές.

Κατά την μετάβαση στο σχολείο μας υποδέχτηκε ο σύλλογος των καθηγητών και η διευθύντρια του σχολείου. Έγινε παρουσίαση του προγράμματος, και των χωρών των σχολείων-εταίρων προς το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Τέλος έγινε μία μικρή ξενάγηση στο σχολικό συγκρότημα. Επίσης κατά τη διάρκεια της παραμονής των ομάδων εργασίας στη Λιθουανία, πραγματοποιήθηκαν:

επισκέψεις-ξεναγήσεις στο Alytus και στο Vilnius πρωτεύουσας της Λιθουανίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Money Museum, το προεδρικό Μέγαρο, και το Εθνικό θέατρο.

επίσκεψη στη πόλη Druskininkai, όπου σε ένα κλειστό χιονοδρομικό κέντρο, με τεχνητό χιόνι δόθηκαν μαθήματα σκι στους μαθητές καθώς και ευκαιρία για εξάσκηση στο σκί για αρκετές ώρες.

Τελετή-εκδήλωση αποχαιρετισμού και λήξης του προγράμματος σε τοποθεσία όπου η τοπική κοινότητα γιορτάζει την γιορτή του St Jonas την δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή της Λιθουανίας. Στη  μαγευτική αυτή τοποθεσία ανάμεσα σε κατάφυτα βουνά και δίπλα στο ποτάμι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις τρεις συνεργαζόμενες χώρες χορέψαν και τραγουδήσαν τοπικούς χορούς και τραγούδια.

Μυτιλήνη 27/6/2016
Ο Διευθυντή
Ευριπίδης Χατζηπαρασκευάς

Φυσικός, MSc Πληροφορικής