Φόβος και τρόμος επικρατεί τη νύχτα-«Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα» λένε μετανάστες της Μοριας

 «Θα προτιμούσα χίλιες φορές να με πυροβολήσουν ξανά οι Ταλιμπάν από το να υποφέρω αυτές τις συνθήκες» λέει η δημοσιογράφος Σιρίν από το Αφγανιστάν


«Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα. Θα προτιμούσα χίλιες φορές να με πυροβολήσουν ξανά οι Ταλιμπάν από το να υποφέρω αυτές τις συνθήκες».

Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε η Σίριν μια γυναίκα από το Αφγανιστάν που ζει στον καταυλισμό προσφυγων στη Μόρια της Μυτιλήνης για να περιγράψει τις συνθήκες ζωής εκεί.

Όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία που επικαλείται τη μαρτυρία της, γυναίκες όπως η Σίριν ζουν συνεχώς με το φόβο των σεξουαλικών επιθέσεων και της βίας.

Η Σίριν, η οποία στο Αφγανιστάν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, πριν από 18 μήνες δέχθηκε τα πυρά των Ταλιμπάν την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό της. Αρχικά αναζήτησε καταφύγιο στην Καμπούλ αλλά και εκεί συνέχισε να δέχεται απειλές και γι' αυτό υποχρεώθηκε να διαφύγει στην Ευρώπη.

Το δωμάτιό της στη Μόρια είναι ένα κοντέινερ όπου ζει μαζί με δεκάδες γυναίκες. «Αλλά δεν νοιώθω ασφαλής. Φοβάμαι πολύ. Δεν βγαίνω ποτέ από το δωμάτιο τη νύχτα» λέει και προσθέτει ότι έχει ακούσει πολλές φίλες της να μιλούν για σεξουαλική παρενόχληση μέσα στον καταυλισμό.

Άντρες και γυναίκες καταγγέλλουν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν νοιώθουν ασφαλείς καθώς είναι συχνοί οι καβγάδες στις ουρές για το συσσίτιο με την αστυνομία να κάνει το ελάχιστο για να επιβάλει την τάξη.

Όπως λένε πολλές φορές το βράδυ υποχρεώνουν τα παιδιά τους να πάνε τουαλέτα μέσα στις σκηνές καθώς φοβούνται να κυκλοφορήσουν μέσα στον καταυλισμό. 


Πηγη protothema.gr