Ο Δήμος Λέσβου ενώνει την φωνή του με άλλους Δήμους τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής

Η Αντιδήμαρχος & Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ», κα Αναστασία Αντωνέλλη, κάνει γνωστά τα εξής:


Στην χθεσινή του Συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, με την υπ’ αριθμ. 336/2016, απόφαση του, υιοθέτησε κατά πλειοψηφία την πρόταση μας, προκειμένου και ο Δήμος Λέσβου, να ενώσει την φωνή του, μαζί με άλλους Δήμους τόσο της Χώρας μας όσο και της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής, κατά της δρομολογούμενης εν κρυπτώ, Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής,  γνωστής ως ΤΤΙΡ . Την εισήγηση καταψήφισαν για λόγους αρχών, οι Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Λευκό ψήφισε ο κ. Καραγεωργίου, μοναδικός παριστάμενος από την παράταξη του «Αδέσμευτου Συνδυασμού για την Λέσβο».

Βεβαίως και έχουμε πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας και του μικρού ρόλου που μπορεί να παίξει μια τέτοια απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Έστω και έτσι όμως, το ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο λειτουργώντας ως Πολιτικό Όργανο, αποφάσισε να ενώσει την φωνή του μαζί με όλους εκείνους που αντιδρούν στην υπογραφή της καταστροφικής για την κοινωνία - με όσα διέρρευσαν-   συμφωνίας, είναι ένα βήμα αντίδρασης. Ελπίζοντας ότι η συντονισμένη δράση Πολιτών, Δήμων, Περιφερειών και Κρατών θα καταφέρει ματαιώσει τα αποτρόπαια σχέδια τους, ευχαριστώ τις Παρατάξεις τόσο του κ. Γεωργούλα όσο και του κ. Κουρτζή που υπερθεμάτισαν την εισήγηση μου.


ΘΕΜΑ: Υιοθέτηση και υπογραφή από τον Δήμο Λέσβου της Διακήρυξης της Βαρκελώνης για την  TTIP.

 – Η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ – ΗΠΑ και οι συνέπειες της για την κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

            Ως αρμόδια Αντιδήμαρχος για την Κοινωνική Μέριμνα, ζητώ από το Σώμα την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Βαρκελώνης για την ΤΤΙΡ (η οποία επισυνάπτεται), δηλαδή την εμπορικής συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ, μιας και οι συνέπειες της μπορεί να είναι ολέθριες  για την ζωή των πολιτών μας, για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων: να υποβαθμιστούν οι ισχύοντες στα κράτη μέλη νομικοί κανόνες που διέπουν την προστασία της ζωής του πολίτη, την υγεία, την κοινωνική προστασία, την ασφάλεια των προϊόντων και των τροφίμων, την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και της ιδιωτικής ζωής και βεβαίως την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος.
Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη για την ύπαρξη και το ρόλο της Τ.Α. να πάρουμε θέση στον αγώνα για την ματαίωση των σχεδιασμών των τεχνοκρατών της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. σχετικά με την T.T.I.P.
Η T.T.I.P. είναι μια συμφωνία που διαπραγματεύονται στα κρυφά, χωρίς θεσμικές διαδικασίες, με την οποία επιδιώκουν να περιορίσουν τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, κάθε δημόσια αρχή και υπηρεσία δημόσιας ωφελείας, άρα και εμάς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οφείλουμε να συνταχθούμε στον αγώνα που ήδη έχουν ξεκινήσει σε Ευρώπη και Αμερική εκατοντάδες Δήμοι, Περιφέρειες και πολιτείες, ανακηρύσσοντας τις περιοχές τους ως «T.T..I.P. FREE ZONES» ενώ σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις έχουν καταθέσει το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή των Περιφερειών.
Στο σκεπτικό ως αιτιολόγηση της συλλογικής μας απόφασης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
α) Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα το σχέδιο της συμφωνίας και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
β) Να απαλειφθούν διατάξεις που περιορίζουν το ρόλο της Τ.Α. – ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων στους τομείς προμηθειών και υπηρεσιών προς τους πολίτες.
γ) Οι ρυθμιστικοί κανόνες για τα τρόφιμα, την υγεία, τις κοινωνικές δομές, το περιβάλλον και την εργασία να βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση και όχι να την απαξιώνουν.
δ) Να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο.
ε) Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών (ISDS) δεν πρέπει να υποκαθιστά την δικαιοσύνη και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.
ζ) Η τελική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
η) να συμμετέχει ο Δήμος Λέσβου στα εθνικά και διεθνή δίκτυα ανακηρύσσοντας την περιοχή μας “T.T.I.P. Free Zone”, υπογράφοντας βεβαίως την Διακήρυξη της Βαρκελώνης.
Είναι προφανής η ανάγκη σύμπλευσης και υιοθέτησης εκ μέρους μας της Διακήρυξης της Βαρκελώνης και της ανάληψης πρωτοβουλίας τώρα, όπως και άλλοι Δήμοι της Χώρας μας έχουν πράξει με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας της ζωής των δημοτών μας. Στην Ελλάδα έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις και έχουν κηρύξει της περιοχές τους Ελεύθερες Ζώνες οι Δήμοι: Αιγάλεω, Κέρκυρας, Νέας Φιλαδέλφειας -  Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.


                                                                   Με Τιμή
Αναστασία Αντωνέλλη
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας  Δήμου Λέσβου





Η Διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις Ελεύθερες από TTIP CETA TiSA Ζώνες | Barcelona Declaration - FREE ZONES

Διακήρυξη της Βαρκελώνης

Εμείς οι Δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι/ες εκπρόσωποι δημοτικών συμβουλίων, που  συμμετέχουμε στην πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και η νέα γενιά συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου», δηλώνουμε ότι :
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας την εξουσιοδότηση των κρατών μελών, ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), καθώς και για την Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά (CETA), και την Συμφωνία Εμπορίου και Υπηρεσιών (TISA). Η διαπραγμάτευση των εν λόγω συμφωνιών γίνεται υπό καθεστώς έλλειψης διαφάνειας, και δεν συνάδει με τις Ευρωπαϊκές αξίες της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Θέση μας είναι πως η διαφάνεια δεν θα πρέπει να θυσιάζεται προς όφελος του εμπορικού απορρήτου. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση των εντολών.

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί πολιτική λύση.  Θεωρούμε πως οι θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, καθώς και του σεβασμού των δικαιωμάτων, θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα κάθε πολιτικής της Ευρώπης. Η νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών είναι αμφίβολο αν λειτουργεί προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον η Ευρώπη θα πρέπει να υποστηρίξει την οικονομία της ενισχύοντας παράλληλα τα κοινωνικά, εργασιακά, και περιβαλλοντικά δικαιώματα και όχι αποκλειστικά μέσω της διεύρυνσης του ελεύθερου εμπορίου. 

Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία πως οι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες θέτουν σε κίνδυνο την δυνατότητα των τοπικών αρχών να λαμβάνουν αποφάσεις και να έχουν πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων προμηθειών), περιορίζοντας δραστικά το καθήκον μας να παρέχουμε βοήθεια στους πολίτες για βασικές ανάγκες όπως: στέγαση, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, τοπική οικονομική ανάπτυξη καθώς και για την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον.

Επιπλέον είμαστε ανάστατοι/ες σχετικά με το γεγονός πως οι συμφωνίες θέτουν σε κίνδυνο τις δημοκρατικές αρχές καθώς περιορίζουν ουσιαστικά τη σφαίρα πολιτικής επιρροής και καταπνίγουν τις επιλογές του δημοσίου. Η εφαρμογή μέτρων όπως το καθεστώς επίλυσης διαφορών επενδυτή κράτους (ISDS) ή του ειδικού δικαστηρίου για την προστασία των επενδυτών (ICS), θα έχει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική δημοκρατία. Επιπρόσθετα κίνδυνο αποτελεί και η ρυθμιστική συνεργασία που εισάγεται στην TTIP, με τις αλλαγές που επιφέρει  στους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αναγνωρίζουμε την συμβολή του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών στην ευημερία των πολιτών, αλλά θέτουμε υπό αμφισβήτηση την ιδέα πως ο ανταγωνισμός και η οικονομική μεγέθυνση θα πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήρια που καθορίζουν τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου όπως η TTIP, η CETAκαι άλλες (όπως η TISA).

Πιστεύουμε πως το διεθνές εμπόριο θα πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια που δεν περιορίζονται απλά στο ελεύθερο εμπόριο. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε το δίκαιο, βιώσιμο εμπόριο που στηρίζει τα εργατικά δικαιώματα.

Αναγνωρίζουμε πως είναι καθήκον μας, ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, να υπερασπιστούμε τις τοπικές κοινωνίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς ως χώρους για διαβούλευση και λήψη αποφάσεων καθώς και την ενίσχυση των δημοσίων πολιτικών προς όφελος των πολιτών, προστατεύοντας το περιβάλλον, υποστηρίζοντας της μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία.

Απαιτούμε την αναστολή των διαπραγματεύσεων των TTIP και CETA έως ότου οι ενστάσεις των τοπικών και περιφερειακών αρχών ληφθούν υπόψη κατά την επικύρωση αυτών των συμφωνιών.

Τιμούμε τα κοινωνικά κινήματα τα οποία κατέστησαν εφικτή αυτή την Ευρωπαϊκή διαβούλευση, τους προσδίδουμε την οφειλόμενη αναγνώριση και τους καλούμε να συνεχίσουν το έργο τους.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, απαιτούμε την αναστολή των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP  και TISA και την έναρξη νέων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όσων έχουν εξαιρεθεί και προτρέπουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις εθνικές κυβερνήσεις να μην επικυρώσουν την CETA.

Η παρούσα διακήρυξη θα υιοθετηθεί από όλες τις πόλεις που είναι παρούσες, και θα υπογραφεί από όλους όσους προτίθενται να την εφαρμόσουν στο μέλλον, επιπλέον  θα παρουσιαστεί  σε όσους είναι υπεύθυνοι, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Εθνικές κυβερνήσεις και σε συναφείς θεσμούς και οργανισμούς.


Βαρκελώνη, 21 Απριλίου 2016