GGO

OYZO

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Τουριστική αξιοποίηση κόμβου Πιττακου-Ερμού Μυτιλήνης από την Δ/Κ Μυτιλήνης

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, συζητήθηκε εκτενώς συγκεκριμένη πρόταση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής Μπας Φανάρ (ο γνωστός κόμβος Πιττακού & Ερμού), όπως αυτή παρουσιάστηκε στην έγγραφη εισήγηση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου.


Το πλήρες κείμενο της εισήγησης είναι το ακόλουθο:  

« Ως γνωστόν ο κόμβος Πιττακού και Ερμού φέρει εδώ και δεκαετίες το προσωνύμιο “Μπας Φανάρ”, που σημαίνει “κεντρικό φανάρι” δεδομένου ότι επί Τουρκοκρατίας και πριν την έλευση του ηλεκτρικού, υπήρχε ένα μεγάλο φανάρι, το σπουδαιότερο του κέντρου της πόλης, που φώτιζε την περιοχή.

Σήμερα, το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες της πόλης, κυρίως δε για τους Τούρκους, οι οποίοι ομαδικά επισκέπτονται την περιοχή, στέκονται επί αρκετή ώρα και ενημερώνονται σχετικά από τους ξεναγούς.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν κάποια υποτυπώδη στηρίγματα, καθώς και ένα μικρό φανάρι, η όλη εμφάνιση του κόμβου, δεν είναι η ενδεδειγμένη και δεν προσδίδει στην περιοχή την ιστορική της διάσταση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι εύκολα κανείς θα παρατηρήσει ότι ανάμεσα στα στηρίγματα και στο φανάρι κρέμονται διάφορα καλώδια, δημιουργώντας μία ακαταστασία, που δεν συνάδει με την απαιτούμενη ευταξία (βλ. σχετικές φωτογραφίες).

Προτείνεται να εκπονηθεί σχετική μελέτη, που θα εφαρμοστεί άμεσα και θα  βασίζεται στα ακόλουθα: 

Διαμόρφωση των κατάλληλων και ενισχυμένων στηριγμάτων με τις ανάλογες καλωδιώσεις και με πρόβλεψη για κάλυψη από αναρριχώμενα φυτά (π.χ. σαλκίμια).

Κατασκευή βάσει του πρωτότυπου (υπάρχουν σχετικές αναφορές) και τοποθέτηση ενός νέου μεγάλου φαναριού, το οποίο θα αιωρείται κρεμάμενο από τα στηρίγματα και φυσικά θα λειτουργεί.

Τοποθέτηση ειδικής “πλάκας”, σε μία ή δύο από τις γωνίες του σταυροδρομιού, όπου θα αναγράφεται ένα σύντομο ιστορικό της περιοχής.    

Η μικρής κλίμακας αυτή παρέμβαση στο κέντρο της πόλης θα συμβάλλει στη δημιουργία του τουριστικού προϊόντος, που απαιτείται να διαμορφωθεί, για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της πόλης.

Ανάλογες παρεμβάσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο, όπως επισημαίνω συνεχώς, είναι άκρως απαραίτητες, προκειμένου η Μυτιλήνη να γίνει μία τουριστική πόλη».

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του Συμβουλίου και ως επίσημη πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, έχει προωθηθεί προς πλήρη επεξεργασία στη Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε μετά τις απαραίτητες διεργασίες, να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για το εν λόγω θέμα: “Η εφαρμογή της πρότασής μας αυτής, που είναι και κοινή πρόταση πολλών συνδημοτών μας, θα συμβάλλει στον καλλωπισμό του συγκεκριμένου σημείου, που με τη σειρά του θα βοηθήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Αρκετά δε μέλη του Συμβουλίου μας, είναι πρόθυμα, να βοηθήσουν αφιλοκερδώς και στο σκέλος της άμεσης  υλοποίησης της πρότασης”.  
   
Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου
     Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε το e-mail του LesvosPost.com και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις.

e-mail: lesvospost@gmail.com