Μυτιλήνη: Η συγκλονιστική ιστορία του πρόσφυγα που σήκωσε στις πλάτες του το μωρό και την τυφλή γυναίκα του (ΦΩΤΟ)

Γροθιά στο στομάχι του πολιτισμένου κόσμου είναι η φωτογραφία ενός πρόσφυγα από τη Συρία, τη στιγμή που αποβιβάζεται στη Λέσβο κουβαλώντας στην πλάτη την τυφλή γυναίκα του και το ενός έτους μωρό τους.


Η κάμερα της ΕΡΤ και ο Ηλίας Μαραβάς συνάντησε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης το ζευγάρι, που ήδη έγινε σύμβολο του προσφυγικού δράματος.

“Η οικογένεια αυτή πρέπει να βοηθηθεί. Όταν τράβηξα τη φωτογραφία είδα μια δυνατή στιγμή. Σήμερα όμως που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους έμαθα για το ατελείωτο τους δράμα. Κάνω έκκληση σε όποιον μπορεί να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους που σώθηκαν από τον πόλεμο και τώρα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα υγείας του παιδιού τους”, ήταν τα λόγια του φωτογράφου Στρατή Τσουλέλλη.

Χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του ο Στρατής Τσουλέλλης ακούει προσεκτικά την ιστορία του Μαρουάν από το Χαλέπι της Συρίας. Είναι το πρόσωπο της δικής του πασίγνωστης πλέον φωτογραφίας, στην οποία ο Μαρουάν κουβαλά τη γυναίκα του στην πλάτη του και το παιδί του στη αγκαλιά του. Η συνάντηση έγινε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου νοσηλεύεται η γυναίκα και το παιδί, με την κάμερα της ΕΡΤ να καταγράφει το γεγονός.

“Φύγαμε από το Χαλέπι όπου ζούσαμε γιατί κινδύνευε η ζωή μας. Μείναμε στην Τουρκία μέχρι να μαζέψουμε λεφτά και να μπορέσουμε να πληρώσουμε το άτομα που μας έβαλε στη βάρκα. Η γυναίκα μου είναι χρόνια άρρωστη από διαβήτη και έχει χάσει το φως της. Το πόδι της έχει παραλύσει τα τελευταία τρία χρόνια και σε όλο το ταξίδι την κουβαλάω στην πλάτη μου. Δεν το έκανα μόνο όταν βγήκαμε στην παραλία, την κουβαλάω συνεχώς γιατί δεν μπορεί να περπατήσει” είπε ο Μαρουάν καθώς εξηγούσε την ιστορία του στον Στρατή Τσουλέλλη.

Ο Μαρουάν ξέρει πως η φωτογραφία του είναι πλέον διάσημη. Ο ίδιος μάλιστα την έχει στο κινητό του. Αναγνώρισε αμέσως τον Στρατή Τσουλέλλη και τον ευχαρίστησε.

Τα βάσανα της οικογένειας δυστυχώς δεν έχουν τέλος. Η γυναίκα της οικογένειας, η Αμπίρ, έχασε την όρασή της από έκρηξη στο Χαλέπι και το πόδι της έχει παραλύσει λόγω του διαβήτη. Σοβαρά προβλήματα υγείας εκτός από τη μητέρα αντιμετωπίζει και το βρέφος της οικογένειας,το οποίο είναι μόλις ενός έτους. Μετά από χτύπημα στο κεφάλι το βρέφος πάσχει από υδροκεφαλισμό και απαιτείται θεραπεία από εξειδικευμένο νευροχειρουργό, ο οποίος δεν υπάρχει στη Μυτιλήνη.

Το προσωπικό του νοσοκομείου της Μυτιλήνης περιέθαλψε με τον καλύτερο τρόπο το ζευγάρι και το παιδί. Το βράδυ η νοσοκόμες τάισαν το βρέφος δίνοντας την ευκαιρία στην ταλαιπωρημένη μητέρα να ξεκουραστεί. Μετά τη νοσηλεία της οι οικογένεια θα μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας για ευάλωτες ομάδες προσφύγων.

Πηγή: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς


Φωτογραφίες: Ηλίας Μαραβάς