Δήμος Λέσβου για Νήσο Ελις και Κουρτζ «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μετατραπεί σε ένα νησί φυλακή»

Τη μετατροπή νησιών όπως η Λέσβος και η Λαμπεντούζα σε «Νήσους Έλις» όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες προτείνει ο Σεμπάστιαν Κουρτζ, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τη μεταναστευτική κρίση.


Σε συνέντευξή του στην Die Presse, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει η Αυστραλία σήμερα, ή αυτό που ίσχυε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα, ώστε να αντιμετωπίσει την αυξημένη ροή προσφύγων.

Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία με βάρκες αποτρέπονται ή προωθούνται σε καταυλισμούς εγκλεισμού στο Ναούρου ή την Παπούα Νέα Γουινέα, όπου καταγράφονται και περιμένουν επ' αόριστον ενώ εξετάζονται τα αιτήματα χορήγησης ασύλου.

«Το μοντέλο της Αυστραλίας δεν θα μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί πλήρως, αλλά οι αρχές του μπορούν να ισχύσουν και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Κουρτζ, που στα 29 του χρόνια είναι ο νεότερος υπουργός της Ευρώπης.

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, οι μετανάστες που έφταναν στις ΗΠΑ μεταφέρονταν πρώτα στη νήσο Ελις, παραλείποντας ωστόσο να αναφέρει ότι εκεί κρατούνταν μόνο αν υπήρχε η υποψία ότι ήταν φορείς ασθενειών.

«Ενα τέτοιο νησί θα μπορούσε να είναι ο τρόπος πρόσβασης στην Ευρώπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύστημα με τάξη», υπογράμμισε ο Κουρτζ. Ερωτηθείς δε εάν αυτή η ευρωπαϊκή «Νήσος Ελις» θα μπορούσε να είναι η Λέσβος ή η Λαμπεντούζα, απάντησε ότι κάποιος που αναγκάζεται να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος χωρίς να έχει ελπίδα για άσυλο, θα θελήσει πιο εύκολα να γυρίσει στην πατρίδα του, απ' ό,τι π.χ. εάν έχει προωθηθεί στη Βιέννη ή το Βερολίνο, εννοώντας ότι αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τις προσφυγικές ροές.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Σχετικά με τις απαράδεκτες και ανερμάτιστες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, κ. Σεμπάστιαν Κουρτζ, σχετικά με τη νήσο Έλις και το νησί της Λέσβου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Το νησί της Λέσβου, μπορεί να  αποτελεί ένα κομμάτι του ανατολικού συνόρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, πρώτα και κύρια, αποτελεί κομμάτι του ανατολικού συνόρου του ανεξάρτητου και κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους. Ως ένα νησί ανεξάρτητου κράτους - μέλους της Ε.Ε, ακολουθούμε την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τη συμμετοχή όλων των κυρίαρχων κρατών - μελών. Θεωρούμε, λοιπόν, πως τέτοιες προτάσεις πολιτικής από έναν Υπουργό Εξωτερικών, κράτους - μέλους της Ε.Ε, προς ένα άλλο κράτος - μέλος είναι απαράδεκτες και προσβλητικές, τη στιγμή που συκοφαντούν και δυσφημούν το νησί της Λέσβου και τους κατοίκους του.

Το άλμα λογικής που διαπράττει ο κ. Κούρτζ, συγχέοντας τη νήσο Έλις με ένα νησί 1.632 τετρ. χιλ., 87.000 κατοίκων και ιστορία πλέον των 4.000 ετών, μπορεί να αποδοθεί μόνο σε άγνοια. Η καρδιά της Ευρώπης συνεχίζει να χτυπά στη Λέσβο, που υπερασπίζεται τις κοινές Ευρωπαϊκές αξίες. Αξίες τις οποίες ολόκληρα κράτη - μέλη ευκαιριακά αγνοούν ή υποστηρίζουν μπροστά στο φόβο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, η πρόταση του κ. Σεμπάστιαν Κουρτζ, εκτός από απαράδεκτη και πρακτικά ανεφάρμοστη, αναγνωρίζει ουσιαστικά τον ρόλο των διακινητών ως διαχειριστές της προσφυγικής ροής, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Σούλτς ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Πολύ περισσότερο, δεν θα δεχθούμε η Λέσβος να γίνει το θύμα αυτών των εκβιασμών. Θεωρούμε πως η δήλωση για μετατροπή της Λέσβου σε μια φυλακή ανθρώπων, που οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους επόμενους πρόσφυγες, είναι δυσφήμιση του χειρίστου είδους και είναι κατάφορα προσβλητική. Για το λόγο αυτό καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να βάλει τον αδαή και ανιστόρητο Υπουργό στη θέση του, καθώς και να αποτρέψει τα σχέδια κύκλων που στόχο έχουν την μετατροπή της Λέσβου και της Ελλάδας, σε αποθήκη ψυχών.

Η Λέσβος παραμένει ένα πανέμορφο και ζωντανό νησί του ανεξάρτητου και κυρίαρχου Ελληνικού κράτους και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μετατραπεί σε ένα νησί φυλακή.