Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικου-Τι προτείνει για τον τουρισμό

Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Λέσβου για το μεταναστευτικό

Το Επιμελητήριο Λέσβου έχοντας κρούσει από πολύ νωρίς (ήδη πριν το περσινό καλοκαίρι) τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού / μεταναστευτικού ρεύματος τόσο στον ζωτικής σημασίας για το νησί τομέα του τουρισμού, όσο και στην τοπική οικονομία γενικότερα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται με την τεράστια πτώση για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Η προσφυγική κρίση επηρέασε την Λέσβο περισσότερο από κάθε άλλο νησί, και ειδικότερα τον τουριστικό τομέα.  Οι επαγγελματίες του τουρισμού αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου τους εξ αιτίας των περσινών προσφυγικών ροών και των εικόνων που μεταδόθηκαν σε όλα τα διεθνή μέσα. Οι υποχρεώσεις όμως (φορολογικές, ασφαλιστικές, χρηματοδοτικές κλπ), των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών όχι μόνον συνεχίζουν να υφίστανται αλλά αυξήθηκαν κιόλας. Τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στον τουρισμό θα χρειαστεί από 3 έως 5 έτη για να ομαλοποιηθεί. Για το λόγο αυτό το Επιμελητήριου Λέσβου εγκαίρως είχε ζητήσει από τους αρμόδιους Υπουργούς, ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και ειδική τουριστική προβολή και προωθητικές ενέργειες για το νησί της Λέσβου.

Επιτέλους, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι Λέσβιοι κάτοικοι και επιχειρηματίες  επιβάλλεται να τύχουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας.

Για το λόγο αυτό απαιτούνται δράσεις, ειδικές πολιτικές και αντισταθμιστικά οφέλη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος στον τουρισμό και την τοπική οικονομία:

Άμεση παύση της αρνητικής προβολής της Λέσβου σε σχέση με το μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα.

Ανάθεση σε εξειδικευμένους επικοινωνιολόγους ειδικής προβολής του νησιού και αναστροφής της αρνητικής εικόνας μέσα από την προβολή των θετικών στοιχείων του νησιού και με τη δημιουργία ενός ενιαίου brand name για την τουριστική προώθηση της Λέσβου.  

Χρηματοδότηση μελέτης αναλυτικής αποτύπωσης των οικονομικών επιπτώσεων του προσφυγικού στον Τουρισμό στη Λέσβο.

Απαγόρευση  δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής εγκαταστάσεων φιλοξενίας (ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής χρήσης)  προσφύγων – μεταναστών εντός των οικιστικών ιστών των νησιών, στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και λιμάνια) και σε περιοχές που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό. Παράλληλα να ξεκινήσει πρόγραμμα σταδιακής μείωσης του αριθμού των μεταναστών/ προσφύγων που διαμένουν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του νησιού.

Προώθηση-στήριξη από την πολιτεία και του εκπαιδευτικού-σχολικού τουρισμού,  πέραν του κοινωνικού τουρισμού. 

Στοχευμένες προωθητικές ενέργειες από τον ΕΟΤ, εκτός των παραδοσιακών τουριστικών αγορών, και σε άλλες αγορές στόχους όπως Τουρκία, Ρωσία και Βαλκανικές χώρες.

Στοχευμένες παρουσιάσεις στις εταιρείες κρουαζιέρας, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Λέσβου και τους λοιπούς τουριστικούς φορείς.

Χρηματοδότηση για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους για την αναπλήρωση των ακυρώσεων των πτήσεων charter.

Χρηματοδότηση των τελών προσγείωσης και εξυπηρέτησης των αεροσκαφών.

Αναστολή εφαρμογής του Τέλους Διανυκτέρευσης στα καταλύματα.

Παράλληλα απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων όπως:

Μόνιμη εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των κτιρίων που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση, που ιδιοχρησιμοποιούνται ή μισθώνονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Αναστολή εφαρμογής στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού εισοδήματος βάσει τεκμηρίων και εφαρμογή χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή.
Όσες επιχειρήσεις  προβούν σε αδράνεια να μην επιβαρυνθούν με ΦΠΑ για τα πάγια τους και να μην καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος, Όσες δε ρισκάρουν και ανοίγουν να τύχουν έκπτωσης επί των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλει ο εργοδότης δεδομένου ότι από την κρίση δεν πλήττονται μόνο οι εργοδότες αλλά και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα.

Παρέμβαση στις τράπεζες για πάγωμα των δανείων ή για καταβολή μόνο των τόκων.

Αναστολή καταβολής όλων των ρυθμιζόμενων χρεών σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία


Για όλους τους παραπάνω λόγους το Επιμελητήριο Λέσβου έχει αποστείλει  επιστολές και υπομνήματα σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς. Όμως απαραίτητη όσο ποτέ είναι η συστράτευση και συμπόρευση όλων των Φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, επαγγελματικών σωματείων, γεωγραφικών Φορέων Ανάπτυξης. Το Επιμελητήριο Λέσβου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, εντός του επόμενου διαστήματος, στην  προσπάθεια αναστροφής του δυσμενούς κλίματος και της διάσωσης του Τουρισμού στη Λέσβο έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν κοινές ενέργειες.