Η Νέα Ιωνία και η πανλεσβιακη ένωση Ν. Ιωνίας- Ηρακλείου τίμησαν τον λαό της Λέσβου για την συμβολή του στο προσφυγικό

Η Νέα Ιωνία και η πανλεσβιακη ένωση Ν. Ιωνίας- Ηρακλείου τίμησαν τον λαό της Λέσβου για την συμβολή του στο προσφυγικό


Με στόχο να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι Ιωνιώτες πολίτες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχει η προσφυγομάνα Ν. Ιωνία, καθώς και να τιμηθεί ο λαός της Λέσβου, που, μέσα από την εθελοντική δράση του για τη διάσωση και περίθαλψη των χιλιάδων προσφύγων που καταφεύγουν στο νησί, πρόσφερε μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη, ο Δήμος Ν. Ιωνίας και η Πανλεσβιακή Ένωση Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου, συνδιοργάνωσαν μια ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (22/5), στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο της πόλης μας.

Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός κ. Σοφία Μάνεση, η οποία ανέγνωσε τους λόγους που ο Δήμος Ν. Ιωνίας και η Πανλεσβιακή Ένωση Ν. Ιωνίας-Ηρακλείου Αττικής αποφάσισαν να τιμήσουν σε ειδική εκδήλωση τον Δήμαρχο Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό, τιμώντας στο πρόσωπό του τους Λέσβιους, για το εξαιρετικό παράδειγμα ανθρωπιάς που δίνουν σε όλον τον κόσμο, κι ακόμη έκανε ειδική αναφορά στον Λέσβιο καλλιτέχνη κ. Αριστείδη Πατσόγλου, ο οποίος φιλοτέχνησε και ευγενικά παραχώρησε το αναμνηστικό έργο Τέχνης, με το οποίο τιμήθηκε ο Δήμαρχος Λέσβου.

Η τιμητική βραδιά ξεκίνησε με την προβολή ενός χαρακτηριστικού ολιγόλεπτου «Βίντεο-ντοκουμέντου», με τίτλο: «People of Nowhere», του Lior Sperandeo. Αμέσως μετά, χαιρετισμούς απεύθηναν ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης,  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Νίκος Ξυδάκης,  η κ. Χρυσάνθη Κοντού, Πρόεδρος της Πανλεσβιακής Ένωσης Ν. Ιωνίας-Ν. Ηρακλείου Αττικής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, κ. Νεκτάριος Βακάλης, η Αντιπρόεδρος της Στέγης Συρίων Ελλάδας, κ. Σουζάνα Καμπάνι που συγκλόνισε με την περιγραφή της για τα δεινά του πολέμου στην χώρα της.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας (Κέντρο σπουδής και ανάδειξης Μικρασιατικού πολιτισμού), κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα ιστορική εισήγηση σχετική με τα δύσκολα χρόνια της περιόδου 1914-1922. Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλλης ανέδειξε με το λόγο του το προσφυγικό όπως εκτυλίσσεται σήμερα στη Λέσβο.

Ακολούθως, με την προτροπή του κ. Τσακιρέλλη, η κ. Λενέτα Στράνη ανέγνωσε ένα ποίημά της αφιερωμένο στους πρόσφυγες, από την ποιητική συλλογή της με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Απλική Ζώνη», κι αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, επέδωσε στον ομόλογό του της Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό, το συμβολικό έργο Τέχνης, που φιλοτέχνησε ο κ. Αριστείδης Πατσόγλου, ως επιβράβευση των Λέσβιων για την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση που έδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύον στον δύσκολο αγώνα της διάσωσης και της φιλοξενίας των προσφύγων πολέμου.


Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ευχαρίστησαν όσους παραβρέθηκαν ανάμεσά τους πλήθος επισήμων (αντιδημάρχων, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων, προέδρων και εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων της πόλης αλλά και της Λέσβου). Τέλος ειδική μνεία έγινε στη προσφορά του βραβείου από τον κ. Αριστείδη Πατσόγλου, στην ευγενική χορηγία της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη και στη παραχώρηση των φωτογραφιών από τον φωτογράφο "των γιαγιάδων της Λέσβου" Λεφτέρη Παρτσάλη.