«Νορβηγία ΙΙ» το νέο διασωστικο σκάφος της ΕΟΔ στη Λέσβο- Η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας η ανάδοχος του σκάφους

Η Α’ Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας, κυρία Marit Nybakk ήταν η ανάδοχος του νέου διασωστικού σκάφους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που «βαφτίστηκε» σε εορταστικό κλίμα στη Λέσβο το Σάββατο 28 Μαΐου 2016


Η Α’ Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Νορβηγίας, κυρία Marit Nybakk ήταν η ανάδοχος του νέου διασωστικού σκάφους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που «βαφτίστηκε» σε εορταστικό κλίμα στη Λέσβο το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, με την παρουσία του Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κυρίου Jørn Eugene Gjelstad, του Αρχιπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαου Αρμπουνιώτη, Περιφερειακού Διοικητή Λ.Σ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη, και πλήθος άλλων εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Το «Νορβηγία ΙΙ» δωρήθηκε στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και της Νορβηγικής Οργάνωσης για τη Θαλάσσια Διάσωση, Norwegian Society for Sea Rescue (RS) και έρχεται ως συνέχεια της χορηγίας του σκάφους «Νορβηγία Ι», το οποίο επιχειρεί από τον Σεπτέμβρη του 2015 στη θαλάσσια περιοχή της Κω. Η δωρεά του σκάφους εντάσσεται στο πλαίσιο της πολλά υποσχόμενης υποστήριξης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από την RS και την Νορβηγική κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΟΔ στη θαλάσσια έρευνα και διάσωση, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί τόσο στις επικείμενες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από πιθανή νέα έξαρση των προσφυγικών ροών, όσο και καθημερινών συμβάντων στη θάλασσα. Το «Νορβηγία ΙΙ» θα επιχειρεί στην περιοχή της Λέσβου, επικουρικά πάντα στο έργο του Λιμενικού Σώματος.

Την τελετή παράδοσης και ονοματοδοσίας τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Λέσβου, κ. Γιώργος Πάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, Υποστράτηγος Χριστοφάκης Νίκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου, κ. Ανδρέας Στεφάνου, ο Πλοίαρχος Νικόλαος Πασάδης, Λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Βύνιος, Υποδιοικητής της 98 Ανώτατης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ), ο κ. Γιώργος Ψάνης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου και η κυρία Αγγελική Σαραντινού, Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Εκ μέρους της Νορβηγικής Οργάνωσης για τη Θαλάσσια Διάσωση, RS, παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Anders Gundersen, ο Διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Σκαφών, κ. Webjørn Knudsen, η επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, κ. Vivi Lundgren Schumann και τα στελέχη του Τμήματος Επικοινωνίας της Οργάνωσης, κ. Tanja Krangnes και Marianne Bergseth. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο Διευθυντής της Μαρίνας Μυτιλήνης, κ. Κωνσταντής Ξύδας, το πλήρωμα του σκάφους «Peter Henry Von Koss» της Νορβηγικής Οργάνωσης RS, που επιχειρεί στο νησί, το πλήρωμα του σκάφους “MINDEN” που βρίσκεται, επίσης, στη Λέσβο από τον Μάρτιο, όπως επίσης και μέλη της Βάσης Ετοιμότητας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Χίο, που έφτασαν στη Λέσβο με τα σκάφη «IRINI» και «ATHINA». Ουσιαστική, τέλος, ήταν η παρουσία των μελών του Παραρτήματος της ΕΟΔ στη Λέσβο, τα οποία και θα χειρίζονται το νέο σκάφος της ΕΟΔ. Τον αγιασμό ευλόγησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, κ.κ. Ιάκωβος ο Γ’.

«Είμαστε περήφανοι για το διασωστικό έργο των στελεχών της RS και των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο Αιγαίο», ανέφερε στην ομιλία της η «νονά» του σκάφους, κυρία Marit Nybakk, η οποία ευχήθηκε καλές διασώσεις στο πλήρωμα του ενώ, στη συνέχεια, βάφτισε το σκάφος σπάζοντας ένα μπουκάλι σαμπάνια.

Ο Πρέσβης της Νορβηγίας από την πλευρά του, κ. Gjelstad, σημείωσε στο λόγο του ότι η συνεργασία μεταξύ της Νορβηγίας και της Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολύτιμη, ενώ εξήρε το έργο της Νορβηγικής RS για την υποστήριξη της θαλάσσιας διάσωσης στην Ελλάδα. Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα ότι η συνεργασία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να αποφέρει σπουδαία αποτελέσματα και επαίνεσε τους κατοίκους της Λέσβου και τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο νησί για την απίστευτη βοήθεια και υποστήριξη που έχουν προσφέρει στους πρόσφυγες.

«Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πόσο σκληρά έχουν δουλέψει οι εθελοντές της ΕΟΔ για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας όταν κινδύνευε η ζωή τους στη θάλασσα», είπε ο Διευθυντής Διαχείρισης Σκάφων της RS, κ. Webjørn Knudsen, ενώ συνέχισε λέγοντας «Είμαστε περήφανοι γι’ αυτή τη συνεργασία και για ότι έχουμε επιτύχει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια δυνατή εθελοντική οργάνωση θαλάσσιας διάσωσης στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΟΔ, κ. Γιώργος Καλογερόπουλος έδωσε έμφαση στην τεράστια υποστήριξη της RS, που διαρθρώνεται μέσα από τη δωρεά διασωστικών σκαφών, εξοπλισμού και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δίνοντας έτσι στην οργάνωση την ευκαιρία να συνεχίσει αποτελεσματικά το έργο της και να εντείνει τις προσπάθειες της, ειδικά στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Χαιρετισμούς, τέλος, στην τελετή ονοματοδοσίας απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο Πλοίαρχος Νικόλαος Πασάδης, Λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και ο κ. Γιώργος Ψάνης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και η INTERAMERICAN, χρυσός χορηγός της ΕΟΔ, που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γιάννη Διαμαντή, συνεργάτη της εταιρείας στο νησί της Λέσβου.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές που συνδράμουν το έργο της και ιδιαίτερα την Νορβηγική Οργάνωση για τη Θαλάσσια Διάσωση, RS, την Νορβηγική Κυβέρνηση, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τη Setur μαρίνα Μυτιλήνης και ειδικά τον Διευθυντή της, κ. Κωνσταντή Ξύδα, τις αρχές του νησιού και ειδικά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμο Λέσβου, την Π.Υ. Λέσβου, την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, την Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου, την AEGEAN, την INTERAMERICAN, την HELLENIC SEAWAYS, την CORAL, την HATZOPOULOS SA, την ΔΕΔΔΗΕ, την PFIZER, την ALPHA BANK, την GENESIS PHARMA, τον LALIZA, την DACON και πάνω απ΄ όλα τους εθελοντές της ΕΟΔ Λέσβου