Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Κομνηνακη- Πλήρης πεζοδρόμηση επί 24ώρου βάσεως

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΟΜΝΗΝΑΚΗ – ΠΑΡΚΟ ΧΑΤΖΗΔΗΜΟΥ
     

Κατόπιν πολλών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την οριστικοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της οδού Κομνηνάκη και του Πάρκου Χατζηδήμου, μετά και την προχθεσινή τελευταία συνάντηση αποκλειστικά με συγκεκριμένους περιοίκους και καταστηματάρχες της εν λόγω οδού προκειμένου να επιλυθούν σημαντικές εκκρεμότητες, η Δ/Κ Μυτιλήνης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο λειτουργίας, που κατατίθεται προς άμεση εφαρμογή.

Η τελευταία αυτή συνάντηση κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένων των πολλών απόψεων και προτάσεων που έχουν κατατεθεί αναφορικά με τον τρόπο “λειτουργίας” του συγκεκριμένου δρόμου και του παρακείμενου πάρκου, καθώς και της πλήρους κυκλοφοριακής σύγχυσης και αταξίας που επικρατεί στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί αυξημένος κίνδυνος για την ασφαλή διέλευση τόσο των πεζών όσο και των οδηγών οχημάτων.

Κατά τη συνάντηση αυτή, υπήρξε λεπτομερής προσέγγιση σε όλα τα θέματα που έθιξαν οι ενδιαφερόμενοι περίοικοι και επαγγελματίες και εξευρέθηκαν οι βέλτιστες λύσεις, ώστε να ικανοποιούνται στο μέγιστο βαθμό οι υφιστάμενες ανάγκες όλων των εμπλεκομένων.

Το πλήρες σχέδιο λειτουργίας – κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που ομόφωνα αποφασίστηκε και στη συνέχεια επικυρώθηκε στη συνεδρίαση της Δ/Κ Μυτιλήνης και οδεύει προς άμεση πιλοτική εφαρμογή για την τρέχουσα θερινή περίοδο από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, είναι το ακόλουθο:

·      Πλήρης πεζοδρόμηση επί 24ώρου βάσεως της οδού Κομνηνάκη, από το ύψος του καταστήματος “Μουσικό Καφενείο” έως την είσοδο του Πάρκου  Χατζηδήμου. Η πεζοδρόμηση θα διασφαλιστεί με την τοποθέτηση καλαίσθητων ειδικών μπαρών. Πλήρης απαγόρευση διέλευσης, στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων.

·      Απαγόρευση διέλευσης, στάσης και στάθμευσης περιμετρικά του Πάρκου Χατζηδήμου, αυστηρά για όλα τα οχήματα. Εξαίρεση τα οχήματα που ανήκουν στους περιοίκους – επαγγελματίες, στους οποίους θα δοθεί ειδική κάρτα διέλευσης – στάθμευσης. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους ενοίκους των ξενοδοχείων με τη χορήγηση extra ειδικών καρτών εισόδου. Επίσης κατ’ εξαίρεση, η διέλευση και μερική στάση εντός του πάρκου Χατζηδήμου, θα επιτρέπεται στα ταξί για τη μεταφορά περιοίκων και ενοίκων του υφιστάμενου ξενοδοχείου.   

·      Μονοδρόμηση της οδού Τενέδου, με κατεύθυνση κίνησης από την οδό Κομνηνάκη στην οδό Κουντουριώτη (Προκυμαία). Ουσιαστικά θα χρησιμοποιείται υποχρεωτικά, μόνο από τα οχήματα που κινούνται στη Σκρα και εισέρχονται στην Κομνηνάκη, καθώς και από τα οχήματα των περιοίκων ή ταξί που θα εξέρχονται του Πάρκου Χατζηδήμου.

·      Μονοδρόμηση της οδού Ίμβρου, με κατεύθυνση κίνησης από την οδό Κουντουριώτη (Προκυμαία) στην οδό Κομνηνάκη. Υποχρεωτική πορεία όλων των οχημάτων που θα εισέρχονται στην Ίμβρου, η δεξιά στροφή επί της Κομνηνάκη. Κατ’ εξαίρεση ειδική άδεια αριστερής στροφής προς την Κομνηνάκη, θα δοθεί στους κατόχους των ειδικών καρτών διέλευσης, στα ταξί για τη μεταφορά περιοίκων και ενοίκων ξενοδοχείων, καθώς και στα αυτοκίνητα τροφοδοσίας για συγκεκριμένες πρωϊνές ώρες (7 – 10 π.μ.).

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για τις σχετικές ρυθμίσεις του Συμβουλίου: “Η απόφαση αυτή για την ταλαιπωρημένη περιοχή της Κομνηνάκη – Χατζηδήμου, αποτελεί τη βέλτιστη λύση, που προήλθε κατόπιν πολλών και συνεχών διαβουλεύσεων, με το σκεπτικό φυσικά της αντίληψης – αναγκαιότητας  πεζοδρομήσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Με το συνεχή διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων – προτάσεων, βρίσκονται πάντοτε οι λύσεις που είναι αποδεκτές από όλους. Ωστόσο πρότασή μας είναι, η παρέμβαση αυτή να εφαρμοστεί καταρχήν πιλοτικά – δοκιμαστικά, ώστε να εξεταστούν σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, όλες οι παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων”.
   

Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου
   Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος