Εκδηλώσεις μνήμης στον ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ “ΕΛΥΤΕΙΑ 2016” στην Μυτιλήνη

Εκδηλώσεις μνήμης στον ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ  “ΕΛΥΤΕΙΑ 2016” στην Μυτιλήνη


Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης, συζητήθηκε εκτενώς συγκεκριμένη πρόταση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προς τιμή της μνήμης των 20 χρόνων από το θάνατο του Μυτιληνιού κορυφαίου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, όπως αυτή παρουσιάστηκε στην έγγραφη εισήγησή του:  

«Όπως είναι γνωστό, φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ποιητή ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ.

Με αφορμή το γεγονός αυτό και για να τιμηθεί δεόντως η μνήμη του, σε διάφορα μέρη της χώρας οργανώνονται ειδικά αφιερώματα που περιλαμβάνουν σχετικές καλλιτεχνικές και άλλου είδους εκδηλώσεις. Ωστόσο, στη γενέτειρά του Μυτιλήνη, ο εορτασμός της μνήμης του είναι άκρως υποτονικός, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 χρόνια.

Θεωρώντας ότι ως ελάχιστο φόρο τιμής, η πόλη μας πρέπει να τιμήσει δεόντως τη μνήμη του Μυτιληνιού νομπελίστα ποιητή, που με την ποίησή του ύμνησε τη Λέσβο και το Αιγαίο ολόκληρο όσο κανένας άλλος, προτείνω να εισηγηθούμε στα αρμόδια όργανα του Δήμου και των λοιπών φορέων, να διοργανωθούν φέτος το καλοκαίρι ξεχωριστές εκδηλώσεις στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Οι εκδηλώσεις αυτές, θα πρέπει να λάβουν πανελλήνια & πανευρωπαϊκή διάσταση,  ώστε υπό τις σημερινές αντίξοες συνθήκες για το νησί μας, η Μυτιλήνη και η Λέσβος να αναδειχθούν και να προβληθούν διεθνώς, ενώ θα πρέπει να διοργανωθούν με τη σύμπραξη των πολιτιστικών φορέων και παραγόντων του τόπου μας. 

Οι εκδηλώσεις μνήμης, προτείνεται να ονομάζονται “ΕΛΥΤΕΙΑ 2016”, να έχουν το χαρακτήρα ενός συνεδρίου – συμποσίου και να διοργανωθούν στο τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου 2016.    

Στο εν λόγω συνέδριο – συμπόσιο, θα πρέπει να προσκληθούν προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο, ενώ ενδεικτικά αναφέρω ότι θα μπορεί να περιλαμβάνει:

Φιλολογική ημερίδα για το έργο του ποιητή.
Συναυλία με μελοποιημένα έργα του.
Διαγωνισμό νέων ποιητών.
Βραβεύσεις συνεργατών του.

Εξαγγελία για πρόσκληση γλυπτών, προκειμένου να κατασκευαστεί και στη συνέχεια να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέσης της πόλης, ανδριάντας του.
Διάφορα άλλα που θα αποφασίσει η συντονιστική επιτροπή των εκδηλώσεων.

Απώτερος στόχος θα είναι τα “ΕΛΥΤΕΙΑ”, να καθιερωθούν και να διοργανώνονται στη Μυτιλήνη κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια, με όλα τα προφανή οφέλη που θα προσδώσει στον τόπο η παγκόσμια προώθησή τους».

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του Συμβουλίου και ως επίσημη πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, έχει προωθηθεί προς πλήρη επεξεργασία στην αρμόδια Αντιδημαρχία Πολιτισμού. Η Δ/Κ Μυτιλήνης, σε περίπτωση θετικής έκβασης, θα συμπράξει ως αρωγός στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. 

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για το εν λόγω θέμα: “Εκτός του ότι είναι ύψιστης σημασίας ηθικό θέμα για τον πολιτισμό μας, να τιμηθούν δεόντως με εκδηλώσεις του ανάλογου διαμετρήματος που θα διακατέχονται από το διεθνές στοιχείο, τα 20 χρόνια από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, η καθιέρωση των ΕΛΥΤΕΙΩΝ ανά διετία, θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το γεγονός για την όποια τουριστική προώθηση της Μυτιλήνης και της Λέσβου».

   
Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου
  

   Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος