ΔΕΗ: Ποιοι θα έχουν 15% έκπτωση στο ρεύμα – Πόσο μειώνεται ο λογαριασμός

Η μείωση στο ρεύμα κατά 15% αφορά τόσο εκείνους που πληρώνουν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους, όσο και εκείνους που έχουν ενταχθεί σε διακανονισμό και είναι συνεπείς.


Η έκπτωση δεν αφορά ωστόσο στο σύνολο του λογαριασμού, αλλά στο ανταγωνιστικό σκέλος του, δηλαδή σε ό,τι αφορά στο καθαρό ποσό του ρεύματος.

Για έναν οικιακό καταναλωτή με λογαριασμό ρεύματος 169 ευρώ η μείωση δεν θα είναι 25,35 ευρώ, αλλά μικρότερη.

Αυτό καθώς στον λογαριασμό των 169 ευρώ εκτός από το κόστος του ρεύματος στα 108,78 ευρώ υπάρχει και χρέωση για τον Δήμο την ΕΡΤ κλπ η οποία είναι αξίας 60,22 ευρώ. Έτσι η μείωση σε ό,τι αφορά στο ρεύμα θα είναι θα είναι της τάξης των 16,31 ευρώ και συνολικά ο λογαριασμός θα πέσει κατά 9,6% δηλαδή θα μειωθεί από τα 169 ευρώ στα 152,69 ευρώ.

Την ίδια ώρα η ΔΕΗ “τρέχει” άλλη μια έκπτωση για τα νοικοκυριά.

Όσοι πλήρωναν εμπρόθεσμα μέσα στο 2015 θα κερδίσουν φέτος τη διπλάσια αξία του παγίου τους η οποία θα αφαιρεθεί από το ποσό.

Έτσι για έναν καταναλωτή όπως ο παραπάνω θα υπάρξει μια επιπλέον μείωση στο τετράμηνο της τάξης των 13,94 ευρώ. 

Συνολικά ο παραπάνω καταναλωτής μέσα σε έναν χρόνο με τις εκπτώσεις που θα του προσφερθούν θα έχει ένα όφελος της τάξης των 91 ευρώ.

Ουσιαστικά η ΔΕΗ στοχεύει στην ελάφρυνση 5,5 εκατομμυρίων καταναλωτών οι οποίοι παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, παρά την κρίση. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι είχαν χρέη και έσπευσαν να κάνουν διακανονισμό, τον οποίο φυσικά τηρούν. 

Όλα αυτά με διπλό στόχο. Αφενός να μην αυξηθούν τα χρέη που αγγίζουν τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και να σταματήσει η “αιμορραγία” προς άλλους παρόχους συνεπών καταναλωτών.
Σήμερα η ΔΕΗ έχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά με 91,38 ευρώ, ακολουθεί ο Ήρων με 2,4% και η Elpedison με 2,13%. Ακολουθούν η Proterga με 1,91% η NRG με 0,61%, η Voltera με 0,47%, η Green με 0,42% και η Watt & Volt με 0,40%.


Πηγη newsit.gr