Παρουσίαση του λευκώματος "ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO" στην Μυτιλήνη

Παρουσιάζεται την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00 στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης η έκδοση «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».


Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο Μάκης Αξιώτης, Ιατρός - Συγγραφέας, ο Παναγιώτης Σκορδάς, Φιλόλογος – Συγγραφέας καθώς και ο Νίκος Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το λεύκωμα ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO είναι μια πολυτελή τετράχρωμη έκδοση 180 σελίδων, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε χαρτί 170 gr, με εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη και κείμενα του Καθηγητή Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του συγγραφέα Πάνου Θεοδωρίδη. Πρόκειται για μια έκδοση άριστης ποιότητας εκτύπωσης, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί οι πλέον προηγμένες τεχνικές εκτύπωσης, με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια. 

Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος, οι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με τη γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου. Ξεχωρίζει το Απολιθωμένο Δάσος, διατηρητέο μνημείο της φύσης, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση και μοναδικό στολίδι του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι φωτογραφίες αναδεικνύουν την ελκυστική εικόνα του νησιού και την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ανάγλυφου, των πετρωμάτων, των απολιθωμάτων, των εδαφών, των φυτών και των ζώων με τον άνθρωπο και την πολιτιστική δημιουργία που συνθέτουν την ταυτότητά της. Αποκαλύπτονται κρυμμένες ομορφιές, που δημιουργούν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από εικόνες της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, ενώνοντας γνωστά τοπία και μνημεία – σύμβολα της λεσβιακής ταυτότητας με εικόνες άγνωστες στο ευρύ κοινό των κρυμμένων θησαυρών της φύσης και της ιστορίας της Λέσβου.

Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν στην αναγνώριση της Λέσβου από την UNESCO ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», ένα διεθνές σήμα ποιότητας των φυσικών-γεωλογικών χαρακτηριστικών της Λέσβου, στα πλαίσια του νέου προγράμματος της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program).

Το Λεύκωμα εκδόθηκε στα πλαίσια της Πράξης «ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ-Δράσεις σήμανσης, ψηφιακής ανάδειξης και προβολής» του ΟΣΑΠΥ Δήμου Λέσβου-ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007-2013» (Άξονας Προτεραιότητας 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια  Βορείου Αιγαίου»).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosgeopark.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosmuseum.gr.