Tα "ψιλά γράμματα" του ασφαλιστικού

Οι εκπλήξεις που κρύβει η συμφωνία του Eurogroup- Οι μεγάλοι χαμένοι


Χτύπημα στους αυτοαπασχολούμενους που εργάζονται σε περιοχές της Ελλάδας, με κατοίκους κάτω των 2.000 ευρώ και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, επιφύλασσε το τελευταίο Eurogroup. Επίσης, από τις απαιτήσεις των δανειστών που εξετάζουν «σπιθαμή προς σπιθαμή» το νέο Ασφαλιστικό, δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε οι εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται για τους νέους επιστήμονες και που μπορεί να φτάσουν έως και το 50%. Η πλευρά των δανειστών, ζήτησε ουσιαστικά να πραγματοποιηθούν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, λίγες μόνο ημέρες μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, διαπιστώνοντας ότι κάποιες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων θα συνεχίσουν να... ευνοούνται, περιορίζοντας τα έσοδα του νεοσύστατου ΕΦΚΑ. Πιο συγκεκριμένα:

*Νέοι Επιστήμονες: Με βάση το νέο Ασφαλιστικό, όσοι νέοι επιστήμονες έχουν λιγότερα από πέντε έτη ασφάλισης, θα καρπώνονται έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές τους, από που ξεκινάει από 7.000 ευρώ και έως 13.000 ευρώ φτάνει στο 50%. Από αυτό το ποσό και άνω για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό της έκπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι έκπτωση θα μπορούν να καρπώνονται ακόμα και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ. Οι θεσμοί θέλουν το όριο του 50% να υποχωρήσει στις 10.000 ευρώ, καθώς έχουν υπολογίσει ότι έτσι θα είναι μικρότερος ο αριθμός των δικαιούχων, άρα μικρότερη και η επιβάρυνση για τα έσοδα του Ταμείου.

*Αυτοαπασχολούμενοι: Οι ενστάσεις των θεσμών, εστιάστηκαν σε όσους ζουν σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, παρά το γεγονός ότι είναι αυτοαπασχολούμενοι (πχ εργαζόμενοι σε μικρά καφενεία σε χωριά). Για όλους αυτούς, ζητήθηκε να μεταφερθούν από την ασφάλιση του ΟΓΑ, σε εκείνη των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή του ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα αυξηθούν αυτόματα στο 20% του εισοδήματός τους, από το 10% που είναι σήμερα, με βάση το νέο νόμο, όπως ισχύει για όλους τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, η αύξηση στο ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες θα είναι σταδιακή, με χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας το 2021.

Οι δανειστές δεν έκρυψαν και την ενόχλησή τους και για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε αρνητική προσέγγιση για την κυβερνητική απόφαση να εξαιρέσει όσους δικαιούχους ΕΚΑΣ, χάσουν από τον επόμενο μήνα το επίδομα, από την αναδρομική επιστροφή των ποσών που είχαν εισπράξει κατά το α' εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για μία δαπάνη που αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατ ευρώ και οι θεσμοί μόνο θετικά δεν είδαν την προοπτική να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους θεσμούς, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα παράγει η ελληνική οικονομία, θα αξιοποιούνται για την απομείωση του δημόσιου χρέους και μόνο.