Με σύμμαχο τον καλό καιρό...σούβλισαν το αρνί τους οι Λέσβιοι- Δείτε τι μας είπαν κάτοικοι της Λέσβου (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εορτασμός του Πάσχα κορυφώθηκε χθες με ιδιαίτερη λαμπρότητα απ” άκρη σ” άκρη σε όλες τις γωνιές της χώρας, και με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία


Κοκορέτσι, αρνί, κοντοσούβλι. Τα κάρβουνα πήραν φωτιά και οι σούβλες γύριζαν για να ετοιμαστούν τα παραδοσιακά εδέσματα για την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα.

Με παραδοσιακό τρόπο γιόρτασαν στην Λέσβο χθες Κυριακή 01/05/16 το Πάσχα, θέλοντας να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τις δυσκολίες της καθημερινότητας κι αξιοποιώντας την ευκαιρία για ένα φαγοπότι με συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.

Ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Λέσβου , όπου τα σπίτια διαθέτουν αυλές, στήνεται ένα πασχαλινό γλέντι, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Η σοφή λαϊκή ρήση «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» σίγουρα δεν προέκυψε τυχαία.

Ο εορτασμός του Πάσχα επιβάλλει την απόδραση από την Μυτιλήνη και την επίσκεψη στα χωριά. Έτσι κι έγινε καθώς άδειασε όλη η Μυτιλήνη και γέμισαν ζωντάνια, φωνές, βεγγαλικά και όμορφες μυρωδιές όλα τα χωριά της Λέσβου.

Κόντρα στην κρίση οι Λέσβιοι και όχι μονό τήρησαν και φέτος τα έθιμα του Πάσχα. Οι γειτονιές της πόλης καθώς και τα γύρω χωριά γέμισαν με αυτοσχέδιες ψησταριές γεμάτες από τα Πασχαλινά εδέσματα.

Φυσικά και φέτος το καθιερωμένο γεμιστό αρνί είχε την τιμητική του, δεν έλειψαν όμως τα κοκορέτσια και άλλες νοστιμιές. Οι Λέσβιοι του έδωσαν και κατάλαβε. Το γλέντησαν με την ψυχή τους, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του κόσμου.
Η κάμερα του L.P φέτος βρέθηκε στην Ευρειακη της Γέρας και  κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα από το παραδοσιακό Πάσχα σε ένα από τα σπίτια της Ευρειακης…

Το γεμιστό αρνί της «γιαγιάς» όπως το ονόμασαν είχε την τιμητική του…Μουσική, Κρασί, μπριζόλες και ψωμάκι στα κάρβουνα ήταν μερικά από τα καλούδια που είχαν φτιάξει..

Δείτε τι δήλωσαν κάτοικοι της Ευρειακης άλλα και της Μυτιλήνης στην ρεπόρτερ-συνεργάτη του LesvosPost.com Μαριλενα Σαχινι

Έτσι γλεντάμε εδω οι Λέσβιοι πολίτες χωρίς περιττά έξοδα και τυμπανοκρουσίες……

Δείτε τα πλάνα και τις Φώτο που κατέγραψε ο φακός του L.P TV



Ρεπορτάζ-Φωτο Μαριλενα Σαχινι (Ρεπόρτερ-συνεργάτης LesvosPost.com)