Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνδιοργανώνει, από την Πέμπτη 19 έως το Σάββατο 21 Μαΐου, την ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων (European Museum Academy- ΕΜΑ) και την τελετή απονομής των Βραβείων Luigi Micheletti, DASA, και Heritage in Motion, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. 


Τα εν λόγω βραβεία αποτελούν από τις σημαντικότερες διεθνείς διακρίσεις για καινοτόμα μουσεία στον χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών. Συγκεκριμένα τα Βραβεία Micheletti απονέμονται από το 1996 από το Ίδρυμα Luigi Micheletti, που ειδικεύεται στην ιστορία του 20ού αιώνα, και στόχος τους είναι η ανάδειξη της αριστείας στον τομέα των μουσείων νέας γενιάς. Tα Heritage in Motion είναι μια πρωτοβουλία της EMA και της Europa Nostra, υπό την αιγίδα της Εuropeana, και είναι βραβεία που αφορούν σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών στον χώρο της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το πρόγραμμα της Συνάντησης, εκτός από τις τελετές απονομής, περιλαμβάνει εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες και παρουσιάσεις των σύγχρονων τάσεων της επιστήμης της μουσειολογίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον εορτασμό του 2016 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων στη θεματική «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία». Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί, τα μουσεία και την ιστορία του.

Η επιλογή του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου από το σύνολο των μουσείων του Δικτύου ΠΙΟΠ δεν ήταν τυχαία. Όπως, άλλωστε, διευκρινίζει η Πρόεδρος του ΠΙΟΠ, Σοφία Στάϊκου: «Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την ανάγκη να στηρίξουμε τη Λέσβο και τους κατοίκους της, που εδώ και μήνες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φθάνουν στο νησί». 

Στο πλαίσιο αυτό και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων,  Wim van der Weiden, επισημαίνει από την πλευρά του: «Η αποστολή ενός μουσείου είναι να γεφυρώσει τον χρόνο, τις ηπείρους και τους ανθρώπους, και να ενθαρρύνει τον διάλογο στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό ότι διοργανώνεται η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων στη Λέσβο». 

Η European Museum Academy, με 37 χώρες–μέλη, είναι ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε για την προώθηση της έρευνας στους τομείς της μουσειολογίας/ μουσειογραφίας και για τη διάδοση της θεωρίας και των πρακτικών της μουσειολογίας μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου, με στόχο την ανάδειξη των μουσείων ως φορέων κοινωνικής αλλαγής. Περισσότερα στοιχεία για την EMA: www.europeanmuseumacademy.gr
ØΕκτός της θερμής ανταπόκρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και της κοινωνίας της Λέσβου, ιδιαίτερα σημαντική για τη διοργάνωση ήταν η συνεργασία του ΠΙΟΠ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Δίκτυο Μουσείων Λέσβου αλλά και τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου. 

Αναλυτικές πληροφορίες για τη φετινή διοργάνωση:Ø http://ema2016.piop.gr/