Ανακοίνωση των Γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου για την προκήρυξη θέσεων ιατρών επί θητεία

Ανακοίνωση των Γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου


Στις 24 Απρίλη ανακοινώθηκε η προκήρυξη 135 θέσεων επί θητεία ειδικευμένων ιατρών, από το Υπουργείο Υγείας για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας – ΠΕΔΥ της 2ης ΥΠΕ. Είναι η πρώτη προκήρυξη για προσλήψεις ιατρών – πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης – επί θητεία τα τελευταία 7 μνημονιακά χρόνια. Όμως απέχει πολύ από το να καλύψει τις οξυμένες ανάγκες της 2ης ΥΠΕ, των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της Λέσβου.

Η προκήρυξη προβλέπει μόλις 5 θέσεις ιατρών για το Γ. Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο», καμία θέση για τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου και καμία θέση για την Μ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα προκηρύσσει 1 θέση παιδιάτρου, 1 θέση αιματολόγου, 1 θέση νεφρολόγου, 1 θέση ψυχιάτρου και 1 θέση ακτινολόγου, για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι κενές θέσεις στο Βοστάνειο Νοσοκομείο αγγίζουν το 30% των συνολικών θέσεων καθώς είναι κενές οι εξής θέσεις: 2 παιδίατροι, 2 ορθοπεδικοί, 2 αναισθησιολόγοι, 3 βιοπαθολόγοι, 3 ιατροί ΜΕΘ, 1 ουρολόγος, 2 ιατροί στον αξονικό, 2 ψυχίατροι, 2 χειρουργοί, 2 παθολόγοι, 1 νεφρολόγος, 1 καρδιολόγος, 1 ΩΡΛ, 1 γυναικολόγος και 1 δερματολόγος. Για να λειτουργήσει ογκολογικό και νευροχειρουργικό τμήμα θα έπρεπε να υπάρχουν επιπλέον 2 ογκολόγοι και 2 νευροχειρουργοί. Τέλος ο απαρχαιωμένος οργανισμός του Νοσοκομείου δεν προβλέπειαπαραίτητες ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγο, αγγειοχειρουργό, ιατροδικαστή και ρευματολόγο. Έχει προταθεί τροποποίηση του οργανισμού από τη Διοίκηση μετά από πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου με 12 νέες θέσεις. Αντίστοιχα κενά γενικών ιατρών ή παθολόγων, παιδιάτρων κτλ. υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας και τη Μ.Υ. – Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης.

Οι μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών δεν μπορούν να καλυφθούν με επικουρικούς ιατρούς, με μπλοκάκια και μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ιδιαίτερα τώρα που λόγω προσφυγικού, το φορτίο εργασίας έχει αυξηθεί. Το Βοστάνειο ήδη λειτουργεί με 18 επικουρικούς ιατρούς και με 10 ιατρούς μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και με μπλοκάκια. Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο Βοστάνειο Νοσοκομείο προκηρύχθηκαν μόνο 5 θέσεις, όταν η ίδια η διοίκηση του Βοστανείου είχε ζητήσει την προκήρυξη 14 θέσεων. Σε νοσοκομεία αντίστοιχης δυναμικότητας όπως το Νοσοκομείο Ρόδου προκηρύχθηκαν 12 θέσεις. Καμιά θέση δεν προκηρύχθηκε στα Κέντρα Υγείας και στη Μ.Υ.- Π.Ε.Δ.Υ. Μυτιλήνης με αποτέλεσμα οι γιατροί να μετακινούνται από τη μια μεριά της Λέσβου στην άλλη, για να καλύπτουν τις ανάγκες της εφημερίας. Τέλος λόγω του επαγγελματικού αδιεξόδου των νέων ιατρών και της ιατρικής μετανάστευσης, κενές παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό οι θέσεις ειδικευομένων και αγροτικών ιατρών.

Απαιτούμε να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας – ΠΕΔΥ, με ιατρούς επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να προκηρυχθούν και οι νέες θέσεις που έχουν προταθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο και τους επιστημονικούς υπεύθυνους στα Κέντρα Υγείας και το Π.Ε.Δ.Υ. Να συμπεριληφθούν και αυτές που σήμερα καλύπτονται από επικουρικούς ιατρούς, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ ή με μπλοκάκια. Ώστε να καταργηθεί το γρηγορότερο, το αίσχος των πολλαπλών ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Ε.Σ.Υ. και η πολύχρονη «ομηρία» των ιατρών. Να δοθούν κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων σε απομακρυσμένες «άγονες» περιοχές. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί.

Μυτιλήνη, 15 Μαΐου 2016
ο Πρόεδρος                                  ο Γραμματέας

Στρατής Παυλής                         Νίκος Χρυσαφίδης