Η Λέσβος στο Ντύσσελντορφ με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Μαϊου στο Ντύσσελντορφ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου παρουσίαση της Λέσβου στα πλαίσια  της Ημέρας της Ευρώπης .


Στην εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε τη συμβολή των κατοίκων της Λέσβου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  

Η Ιωάννα Ζαχαράκη και ο Κώστας Ελευθεριάδης παρουσίασαν τα  προγράμματα της Διακονίας Solingen που χρηματοδοτούνται από το καλοκαίρι 2015 στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας,  μεταξύ άλλων στο ΠΙΚΠΑ,  σε συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως η Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, Το χωριό του όλοι μαζί, η Ηλιαχτίδα ή η Αγκαλιά.

Ευχαρίστησαν επίσης την αεροπορική εταιρεία Aegean που επανειλημμένα έχει μεταφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτικό υλικό από τη Γερμανία. Παράλληλα ο Rolf Jordan, εκπρόσωπος της οικογενειακής επιχείρησης Jordan, που παράγει και εμπορεύεται το λεσβιακό ελαιόλαδο Jordan Olivenöl, το οποίο έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της επιχείρησης στη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού και ρουχισμού.

Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν επιπλέον  να ευαισθητοποήσει το γερμανικό κοινό και τους άλλους επισκέπτες για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό του νησιού, αφού  όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το νησί τιμωρείται παρόλη τη διεθνώς αναγνωρισμένη συνεισφορά των κατοίκων του. Αυτό έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές αεροπορικές εταιρείες κατήργησε από φέτος τη μοναδική εβδομαδιαία  απευθείας πτήση από Ντύσσελντορφ προς Μυτιλήνη.  

Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η κατάσταση στη Λέσβο δεν μπορεί να συγκριθεί με την περισυνή χρονιά και ότι οι επισκέπτες  του νησιού μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους, απολαμβάνοντας τη γνωστή φιλοξενία σε ένα καθαρό περιβάλλον και των καλύτερων υπηρεσιών των τουριστικών φορέων.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα καλλιτεχνικά δρώμενα που περιμένουν τον επισκέπτη το καλοκαίρι, όπως το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου από 16 μέχρι 19 Αυγούστου, που παρουσίασε η διευθύνων σύμβουλος του φεστιβάλ  Λητώ Ντάκου.

Κρίνοντας από τον αριθμό των επισκεπτών  του ελληνικού περιπτέρου με το πλούσιο διαφημιστικό υλικό που έθεσαν στη διάθεσή του πολλοί φορείς της Λέσβου , η ανταπόκριση του κοινού ήταν πάρα πολύ θετική. Πολλοί  έδειξαν τον ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν το νησί. Παρόμοιες εκδηλώσεις  προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και σε άλλες γερμανικές πόλεις.  


Θερμές ευχαριστίες στο Γενικό Πρόξενο κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα και την κα. Μαρία Βασιλάκη από   το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων για τη δυνατότητα που  δόθηκε να παρουσιαστεί η Λέσβος σε ένα πλατύ γερμανικό κοινό, στην εταιρεία Jordan  καθώς και σε όσους προσέφεραν υλικό για την το ελληνικό περίπτερο, όπως ο ΕΟΤ, ο Δήμος Λέσβου, ο τουριστικός φορέας Μολύβου, το Studio Idea του Μπάμπη Αράπη αλλά και πολλοί άλλοι.