Δήλωση πλούτου – Η νέα υποχρεωτική δήλωση της περιουσίας

Μια νέου τύπου δήλωση με υποχρεωτικό χαρακτήρα φέρνει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου εκτός από το εισόδημα και την ακίνητη περιουσία να καταγράψει κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο των πολιτών.


Κάπως έτσι έρχεται η λεγόμενη “δήλωση πλούτου” στην οποία, σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα... πάντα, από μετρητά, καταθέσεις, θυρίδες, ως ακίνητα, τιμαλφή και έργα τέχνης.

Μάλιστα για τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία οι πολίτες θα δηλώσουν, αλλά δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την απόκτησή τους θα υπάρξει ρύθμιση μέσω της οποίας θα πληρωθεί ο φόρος που αναλογεί.

Για όσους έχουν χρήματα στο σπίτι η δήλωσή τους θα γίνει υποχρεωτική, ενώ μόνο εάν το ποσό δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή του (μένει βέβαια να προσδιοριστεί ποιο θα είναι το ποσό αυτό.

Στην περίπτωση που δεν δηλωθούν τα ποσά αυτά δεν θα μπορούν να τα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες.


Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν:

- Διαθέσιμα μετρητά: ποσά σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, καθώς και σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση ελέγχου ή εντοπισμού τους.
- Ακίνητα: ως αξία κτήσης των ακινήτων θα πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο! Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας, στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης.
- Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες», θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά.
- Επενδύσεις: μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό.
- Τραπεζικές θυρίδες: θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους και θα κατονομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.
- Τιμαλφή και έργα τέχνης: θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή.



Πηγη newsit.gr