Η τοποθετησεις Α.Κυρίτση, Γ. Σπιλανη και η δήλωση του Νάσου Γιακαλη για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας

Η τοποθέτηση της Αγλαΐας Κυρίτση και η δήλωση του Νάσου Γιακαλη για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας


Τοποθέτηση Αγλαΐας Κυρίτση, επικεφαλής της παράταξης Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή, στην έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου, στις 17/5/2016,
για την προωθούμενη αύξηση του ΦΠΑ

17 Μαΐου 2016

θα αρχίσω την τοποθέτησή μου, επαναλαμβάνοντας την χαρακτηριστική φράση της κας Περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου: «Με την προωθούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην περιοχή μας, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν όλεθρο για τα νησιά και τους κατοίκους τους...»

Κι εδώ αναρωτιέμαι: Τρέχουμε να προλάβουμε τι άραγε, εισάγοντας άρον –άρον, στο και πέντε, το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ  προς συζήτηση σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ, μόλις ένα 24ωρο πριν κατατεθεί στη Βουλή, ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο - «φωτιά» για το λαό και απόλυτα καταστροφικό για το Βόρειο Αιγαίο; Ένα πολυνομοσχέδιο που δεν αφορά μόνο το σημερινό θέμα μας, αφού με την ψήφισή του, οι επιπτώσεις θα είναι καίριες και πολυεπίπεδες σχεδόν σε όλους τους τομείς λειτουργίας των δομών και της ζωής των πολιτών των νησιών μας.

Για μια ακόμα φορά η περιφερειακή Αρχή σύρεται πίσω από τα γεγονότα. Τρέχουμε να προλάβουμε την ψήφιση -και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος- ενός ακόμη πολυνομοσχεδίου που σε συνδυασμό με το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία υφαρπάζουν 3,6 δισ., θα προσθέσει άλλα 1,8 δισ. με την πιο άδικη μορφή φόρων που είναι οι έμμεσοι φόροι.

Τα πάντα θα ψηφιστούν μέχρι την Κυριακή, για να πάει η κυβέρνηση στο Eurogroup της επόμενης Τρίτης και να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση, η οποία εκτός από τα 5,4 δισ. θα ορίζει και έναν αυτόματο «κόφτη δαπανών». Μέχρι την Κυριακή, λοιπόν, θα είναι νόμος της αποικίας - Ελλάδα, την οποία η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παραδίδει ολοκληρωτικά, πανηγυρίζοντας μάλιστα, στους δανειστές για πολλές δεκαετίες.

Και προσέξτε, αν εξαιρεθεί η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% την 1η Ιουλίου, η πιθανή κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά μας από την 1η Ιουνίου είναι γνωστή και ψηφισμένη από τον περσινό Αύγουστο, με το τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η όποια παράταση, όπως είπε ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς, δεν θα λύσει επί της ουσίας το πρόβλημα σε μιαν Ελλάδα καθημαγμένη από τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τι έκανε, λοιπόν, η Περιφερειακή Αρχή για το μείζον αυτό ζήτημα από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα; Απολύτως τίποτα. Πόσες φορές μπήκε το ζήτημα στις συνεδριάσεις μας από μας, αλλά και από άλλες παρατάξεις; Πολλές φορές, αλλά η περιφερειακή Αρχή το προσπέρναγε, όπως έκανε και με τα αεροδρόμια ,που αρκέστηκε σε ένα ψήφισμα μη επικαιροποιημένο, όπως έκανε και με την αναγκαστικότητα στη Σάμο και αύριο στη Χίο.

Αυτή ακριβώς η τακτική ορίζει την υπαλληλική αντίληψη της περιφερειακής Αρχής που καταγγέλλουμε εδώ και πολύ καιρό και αναδείξαμε και κατά την πρόσφατη συζήτηση του απολογισμού.

Ενώ το θέμα ερχόταν, ενώ η θηλιά όλο και έσφιγγε σε όλα τα επίπεδα, η περιφερειακή Αρχή, αρκούνταν σε «επαφές και διαβεβαιώσεις», καλλιεργώντας συνειδητά κλίμα επανάπαυσης.

Δεν έχετε διδαχτεί, μάλλον, τίποτα από τα τελευταία μνημονιακά χρόνια για το πώς προωθούνται και επιβάλλονται τα μέτρα οικονομικής εξουθένωσης και υποδούλωσης του λαού και της χώρας.

Τι προτείνετε, λοιπόν, ν' αποφασίσουμε σήμερα; Ότι διαφωνεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με την αύξηση του ΦΠΑ που για τους νησιώτες μας θα αποτελέσει πολλαπλή καταστροφή; Αυτή προτείνετε να είναι η απόφαση;

Σε όλα τα κεντρικά θέματα ζητάμε και επιμένουμε σε ένα πρόγραμμα δράσης και ενεργοποίησης της ίδιας της κοινωνίας. Θα αποφασίσουμε και θα υλοποιήσουμε μια τέτοια συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και κινητοποίησης ή θα αρκεστείτε και πάλι σε μια τυπική απόφαση;

Σας θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της παράταξής μας είχαμε πολύ νωρίς βγάλει ψήφισμα για την πώληση των αεροδρομίων, το οποίο επισημαίνω ξανά αρνηθήκατε να επικαιροποιήσετε. Και λοιπόν; Μείνατε στο ψήφισμα, στην τυπική, δηλαδή, διαδικασία και από κει και πέρα τίποτε για την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου και της Σάμου για την πώληση των αεροδρομίων. Όχι μόνο δεν κάνατε τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά αντίθετα οργανώσατε και φιέστα για την υποδοχή των στελεχών της Fraport, η οποία μαζί με τον Κοπελούζο πήραν κοψοχρονιά τα αεροδρόμια.

Ή για να πω μια κουβέντα και για τον περιβόητο «κόφτη» που θα ψηφιστεί μαζί με τον ΦΠΑ, εκτιμάτε ότι δεν θα αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β' Βαθμού; Έχετε καμιά διαβεβαίωση και γι' αυτό, το από κάθε άποψη απαράδεκτο και κυριολεκτικά δουλοπρεπές μέτρο; Ή μόλις το «ανακαλύψετε», θα συγκαλέσετε μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση;

Επειδή, λοιπόν, και η σημερινή σπουδή σας, αυτό το υπαλληλικό σύνδρομο επιβεβαιώνει, εμείς προτείνουμε συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις - παρεμβάσεις. Εκτός από την έγκριση ψηφίσματος, να τις αποφασίσουμε, να τις υλοποιήσουμε και να μετρηθούμε με βάση αυτές και όχι με βάση τυπικές αποφάσεις και κούφιες τουφεκιές στον αέρα που μόνο την επικοινωνιακή πολιτική έχουν στην οπτική τους.

Και κύριε πρόεδρε των ξενοδόχων Λέσβου, κ. Αντωνίου, στην τοποθέτησή σας, προτείνατε συνάντηση των φορέων της περιοχής μας με το κουαρτέτο με την παρουσία μάλιστα και των τοπικών βουλευτών. Να κάνουν τι; Να υποστηρίξουν τι, όταν οι ίδιοι, όπως προανέφερα, ψήφισαν από τον περασμένο Αύγουστο το 3ο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενά του, μεταξύ των οποίων ήταν και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Και κύριε πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου, κ. Παπαρίσβα, απευθύνομαι και σε σας ρωτώντας σας: Είναι μόνον το προσφυγικό ζήτημα  που  θα  πρέπει " κρατήσει" τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά μας; Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δεν θα έχει επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών, της υγείας, της παραγωγής, της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης; Και αυτό επιτρέψτε μου να πω δεν αφορά μόνον τα νησιά του Β. Αιγαίου αλλά τα νησιά όλης της Ελλάδας. Και δεν είναι ξεκομμένο από το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά και την εσπευσμένη ψήφιση των προαπαιτούμενων το Σαββατοκύριακο.

Απόφαση, λοιπόν, πρέπει, επιβάλλεται να πάρουμε σε αυτό εδώ το έκτακτο Π.Σ., όπως είπε και ο κ. Μυρσινιάς, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου. Απόφαση που να ορίζει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης της περιφέρειας και των δήμων, με την κοινωνία ενήμερη, κοινωνό και σε εγρήγορση.

Προτείνουμε, λοιπόν, να αποφασίσομε και να ξεκινήσουμε από αύριο τα εξής πολύ συγκεκριμένα:

Αύριο κιόλας συνέντευξη Τύπου στην οποία μια Επιτροπή που θα βγει από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ενημερώσει αναλυτικά τους νησιώτες μας για τις καταστροφικές συνέπειες όσων έφερε και φέρνει η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Από αύριο κιόλας να κλείσουν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας και να καλέσουμε και τους δήμους να κάνουν το ίδιο.
Να συντονίσουμε τις κινήσεις και τις δράσεις μας με όλους τους επαγγελματικούς φορείς των νησιών μας και τις δημοτικές Αρχές.
Να καθορίσουμε ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε όλη την περιφέρεια. Όλοι μας, και το εννοώ όλοι μας, συντονισμένα να μην αφήσουμε χωριό για χωριό, καφενείο για καφενείο, σπίτι για σπίτι. Να ενημερώσουμε τον κόσμο και να τον ξεσηκώσουμε. Αν και αυτό το ζήτημα δεν γίνει υπόθεση της κοινωνίας στο σύνολό της δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα.

Θα υπερψηφίσετε, θα στηρίξετε ένα τέτοιο πλαίσιο δράσεων; Ιδού πεδίο πολιτικής δόξης λαμπρό, διαφορετικά θα επιβεβαιώσετε για μια ακόμα φορά την υπαλληλική αντίληψή σας, η οποία δεν ξεπλένεται με κορκοδύλια δάκρυα.

Και κλείνοντας επιτρέψτε μου μια παρατήρηση στις αναφορές του προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, του κ. Καλλοντζή, περί βοήθειας στους κυβερνώντες, ως προς τις διαπραγματεύσεις,  με την όποια δυναμική κινητοποίηση του λαού...
Αλήθεια κ. Καλλοντζή, το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα; Μεγαλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση από το 62% με το ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα υπήρξε; Μεγαλύτερη βοήθεια και στήριξη στην κυβέρνηση για να έλεγε μια και καλή «ΕΞΩ» από τα μνημόνια και τις πολιτικές υποδούλωσης υπήρξε; Αυτή η πρωτοφανής δυναμική του λαού δεν μετατράπηκε σε χρόνο μηδέν από τους κυβερνώντες, σε ένα ΝΑΙ υποταγής, κατάλυσης της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας;

Δεν περιμένω απάντηση. Απλά  θα ήθελα να σκεφτούμε και να αφουγκραστούμε τις πραγματικές ανάγκες αυτού του λαού κι αυτού του τόπου, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε μια αξιοπρεπή ζωή...


Τοποθέτηση Γιάννης Σπιλάνης στο ΠΣ για το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και παρακαλώ για τη δημοσιοποίηση της.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Εχω τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα για το θέμα σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν, αφού το θέμα της μείωσης του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τη πλευρά των πιστωτών της χώρας ήδη από το 2012, όταν ήμουν ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη:

Είμαι γενικά αρνητικός σε υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ γιατί υποκρύπτουν αρνητική προοδευτικότητα στο φορολογικό σύστημα. Για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του να το αντλεί από τη φορολογία εισοδημάτων και περιουσίας. Δυστυχώς το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στον φορολογικό μηχανισμό οδηγεί όλες τις κυβερνήσεις στις εύκολες λύσεις του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων.
Είμαι αρνητικός σε υψηλούς συντελεστές άμεσης φορολογίας γιατί αντί να αυξάνουν τα έσοδα, αυξάνουν τη φοροκλοπή των χρημάτων που πληρώνουμε εμείς οι καταναλωτές για το ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή, αφού δεν δηλώνονται αντίστοιχα έσοδα των επιχειρήσεων. Δυστυχώς αυτό το κλίμα έχει εμπεδωθεί εδώ και χρόνια όπως διαπιστώνεται από τα χαμηλά έσοδα του κράτους διαχρονικά και κανείς (συμπεριλαμβανομένων και των φορέων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, αλλά και των κομμάτων που διαμαρτύρονται σήμερα) δεν είπε και κυρίως δεν έκανε κάτι για να σταματήσει η κατάσταση αυτή. Και τον λογαριασμό τον πληρώνουμε διαχρονικά οι ίδιοι, οι μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και οι συνταξιούχοι όπως δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Είμαι αρνητικός στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που αποτελεί μερική αντιστάθμιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών των νησιών όπως έχω τονίσει σε όλα τα διεθνή φόρα που έχω βρεθεί συνεργαζόμενος με την Επιτροπή Νησιών της CRPM από το 1989 και έχω γράψει στη μελέτη για τα ευρωπαϊκά νησιά (EUROISLANDS) που εκπονήθηκε κάτω από την επιστημονική μου επίβλεψη τη περίοδο 2008-2011 (βλ. Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής σ.228).

Παρά το γεγονός ότι είμαι αντίθετος με την αύξηση του ΦΠΑ γενικά και ειδικά στα νησιά, αρνούμαι πλήρως να συμπαραταχθώ με το κύμα καταστροφολογίας που έχει εξαπλωθεί στη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά για δύο κυρίως λόγους:
Ο πρώτος έχει να κάνει ειδικά με τον τομέα του τουρισμού και ειδικά του τουρισμού των νησιών για τον οποίον «χύνονται άφθονα κροκοδείλια δάκρυα» ειδικά στη Περιφέρεια μας. Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν για τον τουρισμό το φετινό Πάσχα σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο υπήρξε κοσμοσυρροή. Ολως τυχαίως τα νησιά αυτά είναι μεταξύ των 6 νησιών στα οποία έχει καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ από το 2015. Καμία καταστροφή δεν υπήρξε, ούτε υπήρξε μετακίνηση τουριστών από τα «ακριβά» νησιά στα «φτηνά». Επομένως η κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό των νησιών δεν οφείλεται στο επίπεδο του ΦΠΑ, αλλά στο προϊόν που παράγουν και πωλούν οι διάφοροι προορισμοί. Ειδικά σε ότι αφορά στη Σαντορίνη είναι «χωρίς» αεροδρόμιο (δηλαδή με ανεπαρκείς κτηριακές εγκαταστάσεις), «χωρίς» λιμάνι (δηλαδή με υποτυπώδες λιμάνι για να υποδεχτεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας, «χωρίς» νερό (η λειτουργία αφαλατώσεων και υδροφόρων καλύπτει τις ανάγκες) και άλλα προβλήματα, έχει σε μια «καλή» μέρα τόσους τουρίστες όσους όλο το Β.Αιγαίο σε ένα χρόνο. Και βέβαια με διπλάσιες τιμές. Μην ψάχνετε να φορτώσετε τα προβλήματα σε ανύπαρκτες αιτίες. Η αποτυχία του Β.Αιγαίου να αναπτύξει τουρισμό όσα χρόνια είχε χαμηλό ΦΠΑ είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε ότι αφορά τον τουριστικό σχεδιασμό. Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στη κορυφή των παγκόσμιων προορισμών, κάνει και σήμερα σοβαρές προσπάθειες για να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (πχ. 2013 - Ετος γαστρονομίας) και να διαφοροποιήσει το τουριστικό της προϊόν με ανάπτυξη του αρχαιολογικού και του περιπατητικού-φυσιολατρικού τουρισμού. Εμείς; Η Σαντορίνη έχει 15 επισκέψιμες μονάδες παραγωγής κρασιού με γευσιγνωσία έχοντας και σαν εργαλείο το Aegean Cuisine. Εμείς; Η Σαντορίνη τυποποιεί και προωθεί παραγωγές ΠΟΠ (ντοματάκι, φάβα) και μέσα από τον τουρισμό. Εμείς τι κάνουμε με πολλαπλάσιες δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα; Ακόμη και το η προσπάθεια για τοπικό πρωϊνό έχει «βουλιάξει». Χρειαζόμαστε μια τουριστική πολιτική που δεν έχουμε με δική μας ευθύνη.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός που υπαινίχθηκα προηγούμενα: οι συντελεστές του ΦΠΑ αποτελούν μία μόλις παράμετρο μιας νησιωτικής πολιτικής που οφείλει να είναι πολυεπίπεδη και πολυτομεακή. Πολυεπίπεδη αφού αφορά μέτρα και δράσεις που πρέπει να υλοποιήσουν ΕΕ, Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση. Πολυτομεακή γιατί αφορά πολλές διαφορετικές πολιτικές: αγροτική-ανάπτυξης υπαίθρου, μεταφορών, ενέργειας, κρατικών ενισχύσεων, παροχής υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος, λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, ενός σχεδιασμού με διαφορετικό περιεχόμενο για την  αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών που αποτελούν τα εργαλεία για τη βελτίωση της ελκυστικότητας των νησιών και για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας, για πράσινα νησιά και για νησιά ίσων ευκαιριών. Και τέτοια πολιτική δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι οι νομοθετικές βάσεις για την αξιοποίηση του άρθρου 101 του Συντάγματος έχουν μπει ήδη από το 2013.
Δυστυχώς καμία πρωτοβουλία δεν έχει ξεκινήσει προς αυτή τη κατεύθυνση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους από τα όργανα τους όπως είναι η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ, ο ΕΟΑΕΝ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κλπ για την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας. Αντίθετα περισσεύουν τα ταξίδια, οι κινήσεις δημοσίων σχέσεων και πρόσκαιρου εντυπωσιασμού μέσω Δελτίων Τύπου που ξεχνιούνται την επόμενη μέρα και οι γενικόλογες δηλώσεις που ακούγονται «ευχάριστα» χωρίς όμως να αντιστοιχούνται σε δράσεις. Αυτό που λείπει είναι η συστηματική δουλειά, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός που να πατά πάνω σε πραγματικά δεδομένα.

Μιλώντας για δεδομένα, οι αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Περιφέρειας θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το 34% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Β.Αιγαίου παράγεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 17% οφείλεται στον τομέα εκμετάλλευσης σπιτιών και καταστημάτων (πραγματικά και τεκμαρτά ενοίκια από ιδιόχρηση), 10% από το εμπόριο και μόλις 5% από τον πρωτογενή τομέα, 4% από τη μεταποίηση και 7% από τον κλάδο ξενοδοχείων-εστιατορίων. Με τα στοιχεία αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομία των νησιών στηρίζεται στη κατανάλωση που τροφοδοτεί ο δημόσιος τομέας και όχι από τα έσοδα του ιδιωτικού τομέα που δεν μπόρεσε να γίνει μέχρι σήμερα ανταγωνιστικός. Με βάση αυτά και άλλα δεδομένα (όπως για παράδειγμα τα στοιχεία του ΦΠΑ) θα έπρεπε να προχωρά πρώτα η ανάλυση, μετά ο σχεδιασμός με βάση τα υπάρχοντα εργαλεία (εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για αναβάθμιση υποδομών, παραγωγικού, ανθρώπινου και φυσικού κεφαλαίου), και στη συνέχεια τα αιτήματα για αλλαγές στις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε να λάβουν υπόψη τη νησιωτικότητα. Χρειαζόμαστε και νέες επενδύσεις αλλά στη συζήτηση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο είμαστε απόντες. Εμείς προτάσεις έχουμε και τις καταθέτουμε.
κα Περιφερειάρχη,
Δεν αρκεί να πηγαίνετε στα διάφορα διεθνή φόρα όπως πριν μερικές ημέρες στο Ντουμπρόβνικ και να λέτε ότι το Β.Αιγαίο χρειάζεται μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, αλλά ταυτόχρονα να απουσιάζετε πλήρως από τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο, να μην είστε η πρώτη που πετυχαίνει χρηματοδοτήσεις από το πακέτο Γιούγκερ αφού όλοι γνωρίζουν ότι το προσφυγικό έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τα νησιά μας, να φτιάχνεται γραφείο στις Βρυξέλλες που δεν ξέρει κανείς τι κάνει, να μην προχωράτε δράσεις όπως το Κέντρο Φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και την αναστήλωση των θερμοπηγών στη Θερμή που εσείς πομπωδώς ανακοινώσατε ως μεγάλες επιτυχίες σας.
Δεν μπορείτε να αναφέρεστε δεξιά και αριστερά για ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού για τουρισμός 365 ημερών όπως κάνατε προχτές στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη και να μην έχετε κάνει απολύτως τίποτα για την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, του του θαλάσσιου τουρισμού, του συνεδριακού τουρισμού, του φυσιολατρικού τουρισμού, του  των νησιών αξιοποιώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα και υπαρκτές υποδομές.
Δεν μπορείτε να ανακοινώνετε τη δημιουργία επιτροπής του ΠΣ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των συνεπειών της –γεγονός που θα επέτρεπε να συζητήσουμε επιτέλους το αναπτυξιακό θέμα των νησιών- και 3 μήνες μετά να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα.
Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Που είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο σας 16 μήνες μετά την ανάληψη της Περιφέρειας; Φαίνεται να αγνοείτε ότι η ευθύνη της χάραξης και της υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι δική μας αρμοδιότητα και ευθύνη.

Η αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα είναι πράγματι μια αρνητική εξέλιξη για μόνιμους κατοίκους και τουρισμό και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των νησιών επίσης. Δεν είναι όμως η καταστροφή όπως ισχυρίζεστε. Καταστροφή αποτελεί η συνέχιση της πολιτικής των προκατόχων σας να προχωράτε έτσι χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους. Γιατί και με μηδενικό ΦΠΑ τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ και εγώ προσωπικά είμαστε εδώ για να καυτηριάσουμε τα λάθη και να συμβάλουμε σε λύσεις με τις προτάσεις μας.

Γιάννης Σπιλάνης

Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ


Δήλωση του Νάσου Γιακαλή, επικεφαλής της παράταξης Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο:

Προχθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο γράφτηκε μια ακόμη μαύρη σελίδα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με αφορμή την συζήτηση για της κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας.

Με απαράδεκτη καθυστέρηση η Περιφερειακή Αρχή «έφερε» στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα, όχι γιατί πραγματικά εκτίμησε ότι «κάτι έπρεπε να κάνει», αλλά γιατί πιέστηκε από τους τοπικούς φορείς. Γεγονός που δείχνει το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει αυτή την Περιφερειακή Αρχή από τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων των νησιών μας.

Η Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες της, για μια ακόμη φορά, έμειναν πίσω από τις εξελίξεις και δεν φρόντισαν να προβάλουν και να διεκδικήσουν ως κορυφαίο θέμα για τα νησιά μας, τον συντελεστή του ΦΠΑ.

Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα ακούγαμε διάφορους που πέρασαν από τα νησιά μας να μας λένε ότι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος από την μεταναστευτική κρίση. Μας έλεγαν πόσο περήφανοι ήταν για τους κατοίκους των νησιών μας και άλλα πολλά και ωραία. Και στο τέλος οι κυβερνητικοί παράγοντες κατέληγαν, «πρέπει να δείξουμε την μέριμνα μας σε αυτά τα νησιά που σήκωσαν όλο το βάρος». 
Και σας ρωτώ. Ποια είναι η μέριμνα που έδειξαν; Καμία. Πλήρη και απόλυτη εγκατάλειψη των νησιών μας, αφημένα στη τύχη τους.

Και εδώ είναι και οι μεγάλες ευθύνες της κας Περιφερειάρχη αλλά και άλλων εκλεγμένων παραγόντων που δεν φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, να βάλουν όρια και να διεκδικήσουν αυτά που μας οφείλονται. Δυστυχώς μόνο δημόσιες σχέσεις και μεγάλα ωραία λόγια.

Άποψη μας είναι ότι η απάντηση μας έστω και τώρα πρέπει να είναι σκληρή σε αυτούς που είχαν το θράσος να επισκέπτονται τα νησιά μας, να παριστάνουν τους ανθρωπιστές, να υπόσχονται στους κατοίκους των νησιών μας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και «αχιβάδες για μαργαριτάρια» και στο τέλος να ακούμε και τις αθλιότητες του τύπου ότι«αν παλέψουμε μπορούμε να κερδίσουμε μια παράταση 6 μηνών στο ΦΠΑ» !!!!!

Η απάντηση μας πρέπει να είναι Φτάνει Πια..

Φτάνει πια στην υποβάθμιση των νησιών μας.

Φτάνει πια στις προχειρότητες της μεταναστευτικής τους πολιτικής που έχουν τα αποτελέσματα  που όλοι βλέπουμε μπροστά μας.

Φτάνει πια σε αυτούς που δεν καταλαβαίνουν ότι ο λαός τους εξέλεξε όχι για να κάνουν δημόσιες σχέσεις αλλά για να προασπιστούν τα συμφέροντα των νησιών μας.

Φτάνει πια σε αυτούς που δεν ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα των νησιών μας όπως τα εισιτήρια που είναι πανάκριβα , τα προϊόντα μας που χάνουν την προστασία τους, την παροχή υγείας που υποβαθμίζεται, την ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας  που για πρώτη φορά αμφισβητείται.


Και θέλω κλείνοντας να ξεκαθαρίσω ότι όσο και αν η περιφερειάρχης κα Καλογήρου αντιδρά σε κάθε συζήτηση για θέματα της καθημερινότητας λες και λειτουργεί  «ως συνιστώσα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», όπως τόνισα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εμείς θα τιμήσουμε τους πολίτες των νησιών του Βορείου Αιγαίου.