Φορολογικές δηλώσεις 2016: Φωτιά τα εκκαθαριστικά – Ποιοι πληρώνουν τα περισσότερα

Πέρασε ένας ολόκληρος μήνας απ' όταν άνοιξε το taxisnet κι όμως μόλις 500.000 από τα 6 εκατομμύρια των φορολογουμένων έσπευσαν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση για το 2016.


Τα στοιχεία όμως από τις πρώτες αυτές δηλώσεις είναι ενδεικτικά για τη φετινή φορολόγηση. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν πως 270.000 άτομα έχουν λάβει μηδενικό εκκαθαριστικό, πρόκειται κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους ποσοστό δηλαδή 54% των φορολογουμένων που ούτε θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, ούτε θα λάβουν επιστροφή. 100.000 φορολογούμενοι, μόλις ο ένας στους πέντε δηλαδή θα λάβει επιστροφή, ενώ 130.000 άτομα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.
Ποιοι “καίγονται” στην εφορία

Στην πλειοψηφία τους όσοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ανήκουν σε τρεις κατηγορίες.
Είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων η προκαταβολή φόρου εκτοξεύεται από το 55% στο 75%, αλλά και οι αγρότες των οποίον επίσης η προκαταβολή φόρου πάει από το 55% στο 75%.

Η τρίτη κατηγορία όσων πληρώνουν το... μάρμαρο εφέτος δεν είναι άλλοι από τους φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ το χρόνο που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1/1/ 2015.

Κατά τα άλλα όσοι ακόμη δεν έχουν υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 καλό είναι να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση μετά την 30η Ιουνίου για την υποβολή των δηλώσεων, ενώ σε ό,τι αφορά στην εξόφληση του φόρου ακόμη ισχύει το καθεστώς των τριών δίμηνων δόσεων με την πρώτη τον Ιούλιο, τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο και την τρίτη τον Οκτώβριο.


Πηγη newsit.gr