Στο 1ου Φόρουμ για την Αδριατική, που διεξάγεται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας η Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Χριστιάνα Καλογήρου: «Το Βόρειο Αιγαίο χρειάζεται άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας και προσέλκυσης επενδυτών»


«Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν σηκώσει βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος να στηριχθεί η οικονομία τους». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου στα πλαίσια του 1ου Φόρουμ για την Αδριατική, που διεξάγεται στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας με περισσότερους από 700 συμμετέχοντες Επιτρόπους, Υπουργούς, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών, Ευρωπαϊκών Περιφερειών, Επιμελητηρίων και άλλων φορέων.

Μιλώντας στην πρώτη μέρα του Φόρουμ, με θέμα τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που υφίσταται το Βόρειο Αιγαίο εξαιτίας του μεταναστευτικού- προσφυγικού, η κα. Καλογήρου χαρακτηρίζοντάς  το ως πρωτόγνωρο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες αντιμετώπισης, αλλά και στην ανάγκη να στηριχθεί με τρόπο άμεσο και ουσιαστικό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Επισημαίνοντας την ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζήτησε να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό στα κριτήρια για τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Γιούνκερ πλαν, ώστε να δίνονται κίνητρα για όσους επενδύουν στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος και αντέδρασε μόνο όταν αυτό απείλησε την ίδια την ύπαρξή της. Επεσήμανε, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες έδειξαν από την πρώτη στιγμή αλληλεγγύη και ήταν εκείνες που πίεσαν για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. 


Η κα. Καλογήρου, στο περιθώριο του Φόρουμ, είχε συναντήσεις με σειρά αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών Περιφερειών και συζήτησε πιθανές συνεργασίες στο πλαίσιο των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε Περιφέρειες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το Βόρειο Αιγαίο.