Μετρητά ΤΕΛΟΣ από 1η Ιουλιου- Μέσω κάρτας οι συναλλαγές πάνω από 50 ευρώ

Στην προμήθεια POS θα αναγκαστούν να προχωρήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα γιατροί, δικηγόροι, αλλά και σχεδόν το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, καθώς τους επόμενους μήνες θα τεθούν αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία "ζεστού" χρήματος.


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο και παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος. Μέσω καρτών θα χτίζεται και το αφορολόγητο.

Ειδικότερα, κάθε συναλλαγή μεταξύ των επιχειρήσεων άνω των 50 ευρώ (δηλαδή σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών) θα γίνονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ενώ μειώνεται στα 500 ευρώ (από 1.500 που είναι ασήμερα) το ποσό πάνω από το οποίο είναι υποχρεωμένοι οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα.

Μαλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο, από την 1η Ιουλίου η εφορία, προκειμένου να αναγνωρίσει το αφορολόγητο, θα δέχεται αποδείξεις απο πληρωμές που έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο (με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, e-banking).

Επίσης, υπάρχει και η πρόταση να προστεθεί τελικά διάταξη που θα δίνει κίνητρα για τη χρήση καρτών, όπως κληρώσεις δώρων (δωροεπιταγές, αυτοκίνητα, ταξίδια) ακόμα και ακινήτων.
Εντονο προβληματισμό προκαλεί και η διάταξη για τις συναλλαγές με ιατρικά κέντρα, γιατρούς, αλλά και η δαπάνη φαρμάκων. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η έκπτωση, η πληρωμή θα πρέπει να γίνεται μόνο μέσω κάρτας.

Από το βήμα του 2ου συνεδρίου Ηλεκτρονικών Πληρωμών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση προς τις τράπεζες προκειμένου να υπάρξουν μειώσεις στις προμήθειες του ηλεκτρονικού χρήματος, μέσω καρτών, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα χρησιμοποίησής του.

Ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών όπως: την μείωση των προμηθειών για συναλλαγές με κάρτες, την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την διευκόλυνση προμήθειας του κατάλληλου εξοπλισμού (πχ POS) σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Το αγκάθι όμως για την επέκταση της χρήσης καρτών σε όλους τους επαγγελματίες είναι ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Αν δεν καθιερωθεί ένας ακατάσχετος λογαριασμός συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο ependisinews.gr αναφέρουν ότι οι προμήθειες ανά συναλλαγή με πλαστικό χρήμα που πληρώνει ο επαγγελματίας είναι θέμα που τους έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Οι χρώσεις είναι υπέρογκες και φτάνουν έως το 3% επί των συναλλαγών. Από την άλλη μεριά, εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για μέση προμήθεια 1,2% ανά συναλλαγή.

Το σχέδιο Αλεξιάδη

Ό κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι «οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συμβάλλουν τα μέγιστα στη σύλληψη της φοροδιαφυγής και στην πάταξη της παραοικονομίας» ξεκαθαρίζοντας ότι το υπουργείο προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων, τα οποία θα στοχεύουν στην περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην ελληνική αγορά.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπως εξήγησε ο Τρύφων Αλεξιάδης προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-Παροχή κινήτρων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, για την υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
-Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε διαδικασίες του Δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, με έναν απαρχαιωμένο και γραφειοκρατικό τρόπο.
-Θέσπιση κατάλληλου πλαισίου στον Ιδιωτικό τομέα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα.
-Ο έλεγχος και η διασφάλιση των συναλλαγών, μέσα από διαδικασίες διασταυρώσεων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και βεβαίως την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Αναφορικά με τον έλεγχο και τη διασφάλιση των συναλλαγών, θεσπίζεται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να παρέχονται στοιχεία και πληροφορίες στο Υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό την ηλεκτρονική διενέργεια διασταυρώσεων και την καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η διασύνδεση των Φορολογικών Ταμειακών Μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η αποστολή στοιχείων τόσο από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών όσο και από εταιρείες παροχής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, αποτελούν ορόσημο στην προσπάθειά μας για πάταξη της φοροδιαφυγής.