Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του Λευκώματος «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση του Λευκώματος «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»


To μεγάλο αμφιθέατρο του Ευγενίδιου Ιδρύματος αποδείχθηκε μικρό για να φιλοξενήσει την αγάπη για τη Λέσβο των Λεσβίων της Αθήνας και των φίλων της Λέσβου, που κατέκλισαν τους χώρους του Ιδρύματος όπου φιλοξενείται η μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, για την εκδήλωση παρουσίασης του νέου Λευκώματος «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016.

Η έκδοση του λευκώματος έχει σκοπό να αναδείξει και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τον μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων, τοπίων φυσικού κάλλους, περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος και πολιτιστικών μνημείων που δημιούργησε η  διαχρονική παρουσία του ανθρώπου στην αιολική νήσο, τα οποία οδήγησαν στην αναγνώριση της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού κ. Ηλίας Ξανθάκος, ο τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά κ. Α. Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ κ. Σ. Βακάλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Θ. Καλογρίδης, η Πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας κα. Κ. Μεσσηνέζη, μέλη του ΔΣ του Μουσείου, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γ.Γ. Δημοσίων Έργων και του ΙΓΜΕ, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Λεσβιακών Συλλόγων της Αθήνας, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολλοί φίλοι της Λέσβου οι οποίοι εκφράστηκαν με τα θερμότερα λόγια για την έκδοση του Λευκώματος.

Μηνύματα απέστειλαν ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός και ο Βουλευτής Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Μουντράκης, ο οποίος σημείωσε τη μεγάλη του χαρά για την έκδοση του Λευκώματος, καθώς πρόκειται για μια σημαντική έκδοση που παρουσιάζει πολύπλευρα τη μοναδικότητα των γεωλογικών μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία των γεωτόπων της Λέσβου για την κατανόηση της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης, κάνοντας μια ιστορική επισκόπηση παρουσίασε το ιστορικό αποτύπωμα και τον πολιτισμό της Λέσβου, η οποία αναδύεται από τον Χρόνο και τον Τόπο, με μια εντυπωσιακή συμμαχία των Αισθήσεων με τον Λόγο

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης, αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημασία της ανακήρυξης της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO, ένα σήμα ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των γεωλογικών και φυσικών μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου και της μοναδικής σχέσης τους με τον πολιτισμό της Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Απολιθωμένο Δάσος, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση και μοναδικό στολίδι του Γεωπάρκου Λέσβου. Ο κ. Ζούρος εξέφρασε τη χαρά του για την ποιότητα του λευκώματος, το οποίο θα αποτελεί πλέον έναν άξιο πρεσβευτή του Γεωπάρκου Λέσβου σ’ όλες τις γωνιές της γης και τόνισε τη συμβολή του φωτογράφου Δημήτρη Ταλιάνη για το μοναδικό φωτογραφικό υλικό καθώς και όσους συνέβαλαν με τις προσπάθειες τους στην έκδοση.

Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο Δημοσιογράφος, Συγγραφέας κ. Κώστας Σερέζης, ο οποίος αναφέρθηκε στις θεματικές ενότητες και στην ποιότητα του λευκώματος.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να παρακολουθήσουν το νέο ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», το οποίο ενθουσίασε το κοινό το οποίο και το χειροκρότησε θερμά. Το ηχόραμα μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, από κάθε γωνιά της Λέσβου, μετέφερε το κοινό σε γνωστούς και άγνωστους τόπους και μνημεία του νησιού. Κείμενα διάβασε ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.

Μετά τη παρουσίαση του λευκώματος οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από τον ΔΡΟΜΟ» η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου και η οποία παρουσιάζει μεγάλης επιστημονικής και εκπαιδευτικής αξίας απολιθώματα, τα οποία ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου.

Το Λεύκωμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»

Πρόκειται για μια πολυτελή τετράχρωμη έκδοση 180 σελίδων, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σε χαρτί 170 gr, με κείμενα του Καθηγητή Νικολάου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του συγγραφέα Πάνου Θεοδωρίδη. Το βιβλίο πλαισιώνεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη.

Πρόκειται για μια έκδοση άριστης ποιότητας εκτύπωσης, όπου έχουν χρησιμοποιηθεί οι πλέον προηγμένες τεχνικές εκτύπωσης, με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια. 

Μέσα από τις σελίδες του Λευκώματος, οι αναγνώστες έρχονται σε επαφή με μια διαφορετική προσέγγιση  για τον τόπο, στη φύση και τα έργα των ανθρώπων. Μέσα από μοναδικές φωτογραφίες αναδεικνύεται η ελκυστική εικόνα του νησιού που συγκίνησε και ενέπνευσε ποιητές, ζωγράφους, φιλοσόφους και η οποία ακόμη και σήμερα επιμένει να προσφέρει απλόχερα εικόνες αισθητικής απόλαυσης, γνώσης, τέρψης και αναψυχής. Αποκαλύπτονται κρυμμένες ομορφιές, που συνθέτουν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από εικόνες της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, ενώνοντας γνωστά τοπία και μνημεία – σύμβολα της λεσβιακής ταυτότητας με εικόνες άγνωστες στο ευρύ κοινό των κρυμμένων θησαυρών της φύσης και της ιστορίας της Λέσβου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosgeopark.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosmuseum.gr.