Ρύπανση από το πλοίο που προσάραξε στον ύφαλο ΛΑΜΝΑΣ Λέσβου-Συνδρομή SUPER PUMA για την απομάκρυνση του πληρώματος

Ρύπανση από το πλοίο που προσάραξε στον ύφαλο ΛΑΜΝΑΣ


Αναφορικά με την προσάραξη του M/V πλοίου ''NOVA CURA'' σημαίας Ολλανδίας, βορειοανατολικά ν. Λέσβου στον ύφαλο «ΛΑΜΝΑΣ» την 20-04-2016, ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από τον γενικό πράκτορα του αναδόχου ναυαγιαίρεσης του ανωτέρω M/V πλοίου, ότι ο Πλοίαρχος αιτεί συνδρομή πτητικού μέσου καθώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (άνεμοι ΔΒΔ εντάσεως 6-7 bf), του υψηλού κυματισμού και των έντονων διατοιχισμών του πλοίου κρίνονταν επιτακτική η εγκατάλειψη του πλοίου από μέλη του πληρώματος.

Επί του πλοίου επέβαιναν συνολικά δεκατρία (13) άτομα εκ των οποίων επτά (07) μέλη του πληρώματος ένας (01) εκπρόσωπος του ασφαλιστικού οργανισμού και πέντε (05) μέλη του συνεργείου ναυαγιαίρεσης. Επιπροσθέτως πλησίον του “NOVA CURA” παρέμεινε το Ρ/Κ “ΑΙΓΙΣ 1” και στην ευρύτερη περιοχή περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και δύο (02) Ρ/Κ σκάφη.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, απογειώθηκε Ε/Π SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο παρέλαβε επτά (07) άτομα εκ των οποίων έξι (06) μέλη του πληρώματος και τον εκπρόσωπο του ασφαλιστικού οργανισμού και τα αποβίβασε ασφαλώς στο αεροδφρόμιο Μυτιλήνης.

Επίσης, απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης από τον πράκτορα του πλοίου ότι διαπιστώθηκε μικρής έκτασης ρύπανσης η οποία είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των πλευρών του πλοίου και του πλωτού φράγματος. Η ρύπανση, πιθανόν προέρχεται από ιζήματα δεξαμενής που είχε στραγγιστεί και η οποία παρουσίασε ρηγμάτωση από τους έντονους διατοιχισμούς, ενώ αυτοψία θα πραγματοποιήσει περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών.


Αναφορικά με την προσάραξη του Φ/Γ πλοίου ''NOVA CURA'' σημαίας Ολλανδίας, βορειοανατολικά ν. Λέσβου στον ύφαλο «ΛΑΜΝΑΣ» την 20-04-2016, παρατηρήθηκε, απογευματινές ώρες χθες, μικρής έκτασης ρύπανση από διαρροή πετρελαιοειδών και πραγματοποιήθηκε περισυλλογή τους με έλξη πλωτού φράγματος από λέμβο εργασίας και Ρ/Κ, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή παρέμενε περιπολικό σκάφος Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ.